5 tips om met een boos kind te praten

Het komt heel vaak voor dat kinderen boos worden wanneer ze niet krijgen wat ze willen of een "Nee" als antwoord moeten accepteren. In deze gevallen is het belangrijkste dat je enkele tips gebruikt om driftbuien te stoppen.
5 tips om met een boos kind te praten

Laatste update: 06 november, 2018

Woede is een typische reactie van alle mensen als ze een doel niet bereiken. In het geval van kinderen komen deze periodes van woede vaak voor en ze kunnen door allerlei situaties ontstaan. Daarom geven we je tips om met een boos kind te praten.

Als moeder kun je lijden als je je kind boos ziet. Het is echter belangrijk om te weten dat dit een normale reactie is waarvan je moet leren. Je moet de oorzaak van het conflict opsporen, zodat het een les kan zijn voor de volgende keer dat je kind over iets van streek raakt.

5 tips om met een boos kind te praten

Dit zijn enkele tips waarmee je met een boos kind kunt praten. In deze gevallen raden we aan dat je rustig blijft en geduldig bent. Je zult zeker tot hem doordringen!

1. Verlies je geduld niet

De eerste tip om met een boos kind te praten is om je geduld niet te verliezen. In deze gevallen kun je het beste naast hem gaan zitten te wachten tot de woede volledig voorbij is.

Naast schoppen en schreeuwen, kan je kind ook gevaarlijke gebaren maken om zijn punt over te brengen. Als jij ook gefrustreerd bent, dan kun je beter de tijd nemen om jezelf te beheersen en dan terug te komen. Als je rustig blijft, kun je het kind kalmeren.

2. Help je kind om te ontspannen

Als je je kind kunt helpen om zich te realiseren dat hij moet leren om rustig te worden, zal hij minder driftbuien hebben. Zijn lichaam ontspannen is zeker een zeer nuttig hulpmiddel om over fysieke problemen zoals stress, chronisch ongeduld of driftbuien te heen te komen.

Je kunt het kind eenvoudige tips geven waarmee hij zijn boosheid kan beheersen. Er zijn basistechnieken van ontspanning, ademhaling, concentratie of manieren van ontluchten. Door deze methoden te gebruiken, kun je voorbij de negatieve emoties komen.

Met een boos kind te praten

3. Probeer woede te voorkomen

We raden aan dat je aandacht besteedt aan situaties die je kind frustreren en de gevolgen ervan te plannen. Als je kind bijvoorbeeld in tranen uitbarst als hij dorst heeft, moet je altijd een fles water meenemen om zijn dorst te lessen.

Aan de andere kant, als je merkt dat het een opwelling is moet je proberen hem af te leiden. Je kunt van plaats veranderen, hem een speeltje geven of iets doen wat hij niet verwacht, zodat hij vergeet wat hij wilde.

“Een kind kan drie dingen aan een volwassene leren: gelukkig zijn zonder reden, altijd ergens mee bezig zijn en weten hoe hij met al zijn macht kan eisen wat hij wil.”
Paulo Coelho

4. Gebruik de juiste toon

Een kind dat geen duidelijke informatie ontvangt, zal het moeilijk vinden om te luisteren naar wat er gezegd wordt. Omdat kinderen geïnteresseerd zijn in alles wat er om hen heen gebeurt, worden ze snel afgeleid. Vandaar de noodzaak om dingen vaak meerdere keren te herhalen voordat ze het in overweging nemen.

Als je de juiste toon gebruikt als je praat, is dit alleen effectief als het kind zijn grenzen kent. Als dit niet het geval is, is het belangrijk dat je leert strenger te zijn. Anders loop je het risico om controle en gezag te verliezen.

5. Leer kinderen om hun frustratie met woorden uit te drukken

Als kinderen van streek zijn, gaan ze soms slaan of met voorwerpen gooien. In deze gevallen moet je het duidelijk maken dat je geen geweld zult accepteren. Als ze toch doorgaan, laat hen dan begrijpen dat hun acties consequenties zullen hebben.

Als het kind weet dat hij kan krijgen wat hij wil door agressief gedrag te gebruiken, kan hij dat regelmatig gaan proberen. Daarom is het noodzakelijk dat je hem leert om zijn frustratie met woorden uit te drukken.

Frustraties

6. Geef niet toe

De laatste tip om met een boos kind te praten is om niet toe te geven. Hoe lang de woede ook duurt, het belangrijkste is om niet toe te geven aan zijn irrationele verzoeken of proberen te onderhandelen met het kind als hij aan het schreeuwen is. Dit geldt ook als je op een openbare plaats bent en je zijn gehuil koste wat het kost wilt stoppen.

Als je toegeeft, leer je hem dat dit de juiste manier is om te krijgen wat hij wil. Het geeft het kind ook het gevoel dat hij de baas is.

Kortom, denk eraan dat het bovenstaande advies bedoeld is om kinderen op een proactieve en positieve manier te kalmeren als ze boos zijn, zonder dat je enige straf hoeft toe te passen. Met deze tips kun je eindelijk hun driftbuien beëindigen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.