Wat te doen als je kind niet met de andere ouder op vakantie wil

Als je kind niet met je ex op vakantie wil, kun je het beste proberen hem te kalmeren, te luisteren, en hem aan te moedigen toch te gaan.
Wat te doen als je kind niet met de andere ouder op vakantie wil
Mara Amor López

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Mara Amor López.

Geschreven door Mara Amor López

Laatste update: 22 december, 2022

Het is vakantie en in gevallen waar de ouders gescheiden zijn, moeten de kinderen de zomerperiode dienovereenkomstig verdelen. Het kan echter gebeuren dat je kind niet met de andere ouder op vakantie wil. Wat kan daar dan aan gedaan worden? We vertellen het je in dit artikel.

Soms kan de vakantieperiode een tijd van conflicten tussen volwassenen zijn als het erom gaat een overeenkomst te bereiken over hoe ze de tijd met hun kinderen moeten verdelen. In andere gevallen is het echter het kind dat te kennen geeft dat het geen zin heeft om twee weken weg te zijn van wat het als zijn thuis beschouwt, maar het wordt gedwongen te gaan om aan de afspraak van zijn ouders te voldoen.

Met het kind praten, het proberen te kalmeren en het aanmoedigen om die dagen zo goed mogelijk te benutten is in deze gevallen de meest geschikte manier van handelen.

Als mijn kind me huilend opbelt om het mee naar huis te nemen, wat moet ik dan doen?

Het is belangrijk om vastberaden te zijn als je je kind uitlegt dat het niet mee kan omdat hij of zij met de andere ouder op vakantie is. In elk geval moet je altijd proberen ze rustig en begrepen te laten voelen. Zo moet je het kind eerst kalmeren, naar hem of haar luisteren, en vervolgens de situatie analyseren om oplossingen te vinden.

Als dit gebeurt, kun je bijvoorbeeld tegen hem zeggen: “Ik mis je ook en ik hou heel veel van je, maar nu moet je genieten van de rest van de dagen die je nog met je moeder/vader hebt en de best mogelijke tijd hebben. Spoedig zullen we weer samen zijn”. Hierna is het een goed idee om van onderwerp te veranderen, ze te vragen naar de dingen die ze doen, naar hoe de plaats waar ze zijn is, of ze nieuwe vrienden gemaakt hebben, onder andere.

Wat te doen als je kind niet met de andere ouder op vakantie wil
Als je kind huilt of verdrietig klinkt, moet je proberen hem te kalmeren, naar hem te luisteren, en de situatie analyseren voor je overhaaste beslissingen neemt.

Mijn kind wil niet met mijn ex-partner mee omdat hij zegt dat hij niet goed behandeld wordt

Als je kind je vertelt dat het niet met de andere ouder op vakantie wil omdat deze hem/haar niet goed behandelt, is het belangrijk kalm te blijven en niet te reageren tot je alle informatie hebt. Vraag je kind dan welke situaties ertoe hebben geleid dat hij of zij denkt dat hij of zij thuis niet goed wordt behandeld door de andere ouder en ga met die informatie na hoe het probleem kan worden opgelost.

Als de relatie van het kind met de andere ouder niet goed is, moet je je kind vertellen dat je met de andere partij gaat praten om te zien wat er gedaan kan worden om hem zich beter te laten voelen. Als de dialoog tussen de volwassenen tot stand gekomen is, moet je nagaan hoe het probleem opgelost kan worden. Een mogelijkheid kan zijn de andere ouder te vertellen wat de regels thuis zijn, voor het geval ze die willen toepassen als ze dat passend vinden.

Tot slot moeten we met het kind praten om uit te leggen dat het de andere partij moet vertellen hoe het zich voelt. Want als je kind dat niet doet, weet de andere ouder misschien niet wat er aan de hand is en kan hij of zij niets doen om de situatie te verbeteren. Zo weet iedereen wat er aan de hand is en kunnen we de nodige veranderingen overwegen om het kind zich meer op zijn gemak te laten voelen.

Een kind heeft een videogesprek met haar vader

Wat kan ik in deze situatie doen?

Als je kind niet met de andere ouder op vakantie wil, kun je je emotionele intelligentievaardigheden gebruiken om het probleem met assertiviteit op te lossen. In deze gevallen kun je de volgende stappen volgen:

  1. Luister naar wat het kind te zeggen heeft zonder het te veroordelen: Je kind moet merken dat er een ruimte van vertrouwen en veiligheid is, waar het niet het gevoel heeft dat het gestraft kan worden voor wat het zegt.
  2. Moedig ze aan om te uiten wat ze voelen: Het is belangrijk dat je ze niet onder druk zet, maar probeer het ze wel gemakkelijker te maken om hun emoties te uiten.
  3. Leef je in in je kind: Je kunt iets zeggen als dit: “Ik weet dat je op dit moment geen zin hebt om weg te gaan en zoveel dagen met mama of papa door te brengen, maar je moet ook tijd met je andere ouder doorbrengen. Ik zal je ook missen.”
  4. Help ze de situatie te begrijpen en moedig ze aan: Het is het beste om ze aan te moedigen de activiteiten (Engelse link) te doen die ze leuk vinden bij de andere ouder thuis. Een goede zin zou zijn: “Mamma/Papa houdt veel van je en vindt het ook leuk om tijd met je door te brengen. We hebben al heel wat dagen samen doorgebracht en deze vakantie zal heel snel voorbij gaan. Voor je het weet ben je weer thuis. Maak ook gebruik van het feit dat je naar het strand zult gaan en veel leuke dingen zult doen.”
  5. Laat ze inzien dat je er altijd voor hen zult zijn: Geef ze de mogelijkheid om over de telefoon te praten of videogesprekken te voeren als ze denken dat het nodig is.

Over wat te doen als je kind niet met de andere ouder op vakantie wil

Als je kind niet met je de andere ouder op vakantie wil, is het belangrijk de zaken rustig aan te pakken om uit te zoeken waarom hij/zij zich zo voelt. Het belangrijkste is dat je je gezond verstand gebruikt, rekening houdt met de gevoelens van het kind, en altijd doet wat in zijn belang is. Deze stappen die we je in dit artikel gegeven hebben kunnen je helpen als je in een soortgelijke situatie terechtkomt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Orozco, S. M. L., & Duque, L. J. O. Cómo afecta el divorcio y/o separación a los niños y adolescentes. Bases teóricas de la psiquiatría infantil, 177.
  • Roizblatt, A., Leiva, V. M., & Maida, A. M. (2018). Separación o divorcio de los padres. Consecuencias en los hijos y recomendaciones a los padres y pediatras. Revista chilena de pediatría89(2), 166-172.  En internet: https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0370-41062018000200166&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Gómez-Ortiz, O., Martín, L., & Ortega-Ruiz, R. (2017). Conflictividad parental, divorcio y ansiedad infantil. Pensamiento psicológico15(2), 67-78. En internet: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1657-89612017000200006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.