Soorten koppels die stand blijven houden

Geloof het of niet, de wetenschap is erin geslaagd om de soorten koppels te classificeren die stand blijven houden. Daarbij hebben ze ook onthuld welke koppels eerder zullen falen dan anderen. Dus, waar staat je relatie?
Soorten koppels die stand blijven houden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 01 januari, 2020

Wanneer je een romantische relatie begint, dan zul je waarschijnlijk veel twijfels ervaren. Onder deze twijfels zal de grootste vraag die in je opkomt zijn of je echt voor elkaar bedoeld bent. Nou, de wetenschap heeft de taak op zich genomen om het soort koppels te onderzoeken dat het langst stand blijven houden. Laten we dus eens naar hun bevindingen kijken!

De vier soorten koppels die er zijn

Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois voerde een onderzoek uit bij 376 koppels tussen de leeftijd van 25 en 29. Hij koos specifiek voor koppels die nog niet getrouwd waren. In plaats van elk individu te evalueren, voerde hij zijn onderzoek uit waarbij elk koppel als een eenheid werd behandeld.

Gedurende 9 maanden volgde hij vervolgens elk koppel en hun intenties om te trouwen. Hij observeerde of hun beslissing al dan niet varieerde volgens ruzies en hun emotionele toestanden.

Ogolsky’s onderzoek concludeerde dat er vier soorten relaties zijn:

Dramatische relaties

Dit zijn koppels die weinig tijd samen hebben doorgebracht en alle soorten ups en downs, scheidingen, verzoeningen, etc. ervaren. Ze maakten 34% uit van alle koppels die aan het onderzoek deelnamen.

Op partners gerichte relaties

30% van de koppels die aan het onderzoek van Ogolsky deelnamen viel in de partnergerichte relatiecategorie. Deze koppels brachten veel tijd samen door en deelden activiteiten.

Door conflicten geteisterde relaties

Ogolsky bepaalde dat 12% van de deelnemende koppels door conflicten geteisterde relaties hadden. Deze relaties argumenteerden vrij vaak, maar waren nog steeds stabieler dan dramatische relaties.

Maatschappelijk betrokken relaties

Deze koppels waren constant afhankelijk van sociale media, het plaatsen van foto’s en opmerkingen, enz. Voor hen nam dit soort activiteiten een groot deel van hun dagelijks leven in beslag. 19% van de deelnemers aan de studie viel in deze categorie.

Soorten koppels die volgens de wetenschap stand blijven houden

Een selfie nemen tijdens een uitje

Wetenschappers waren echter niet tevreden met het eenvoudig classificeren van koppels. Ze probeerden erachter te komen welke factoren ervoor zorgden dat liefde veranderde in betrokkenheid en iets blijvends.

Hier heeft een studie gepubliceerd in Research Gate de taak aangenomen om de factoren van gezonde langdurige relaties aan te wijzen. De studie kijkt specifiek naar koppels die minstens 40 jaar met elkaar getrouwd waren.

Waarden

Er zijn koppels die samen een toekomst voor ogen hebben, dezelfde waarden en interesses delen en dezelfde standpunten hebben. Hoewel sommigen zeggen dat tegenpolen elkaar aantrekken, is dit dus niet genoeg om een relatie in stand te houden. Het lijkt erop dat dingen gemeen hebben belangrijk is als het gaat om het opbouwen van een sterke relatie.

Vergeving is belangrijk om als koppel stand te blijven houden

Elke relatie heeft zijn deel van argumenten en problemen. Iedereen die zijn relatie idealiseert, begaat dus een ernstige fout. En dit brengt ons dus op een ander fundamenteel punt in het bereiken van een langdurige relatie: het vermogen om te vergeven.

Conflicten zullen altijd bestaan, dus het hebben van een gezonde relatie vereist zoeken naar manieren om ze op te lossen. Het betekent ook het vermogen om te vergeven en om vergeving te vragen.

Intimiteit

Koppels die stand blijven houden

Een goed seksleven garandeert niet dat een relatie succesvol zal zijn. Het helpt echter wel bij het creëren van een band en intimiteit die in een gezonde relatie beide belangrijk zijn.

Het kan natuurlijk geen kwaad dat seks ervoor zorgt dat we hormonen zoals oxytocine afgeven, waardoor we ons gelukkig voelen. Dit heeft dus ongetwijfeld een positief effect op relaties.

Communicatie een sleutel zodat koppels stand blijven houden

Tot slot, maar zeker niet het minst belangrijke, is communicatie een fundamentele bouwsteen van elk type interpersoonlijke relatie. Als het gaat om koppels, dan is dit nog meer waar.

Het is belangrijk dat koppels kunnen uitdrukken hoe ze zich voelen en dat ze over alles met elkaar kunnen praten. Wanneer het leven hen hindernissen toewerpt, dan moeten koppels samen naar alternatieven kunnen zoeken.

Concluderend, terwijl studies concluderen dat koppels die deze factoren delen in stand lijken te blijven, is het moeilijk om een one-size-fits-all patroon vast te stellen. Koppels moeten tolerant, communicatief, liefdevol en empathisch zijn om gezonde relaties op te bouwen. Op die manier zal al het andere veel gemakkelijker gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.