Waarom draagt een bruid wit op haar trouwdag?

Wit dragen op je trouwdag lijkt eeuwenlang een traditie te zijn geweest. Maar verrassend genoeg is dit niet waar. Deze praktijk heeft pas in de 20e eeuw wortel geschoten in onze cultuur. Lees meer over dit onderwerp en andere trouwdagtradities in dit artikel.
Waarom draagt een bruid wit op haar trouwdag?

Laatste update: 27 april, 2020

Wit is tegenwoordig nog steeds de gebruikelijke kleur voor bruiden, hoewel steeds meer vrouwen ervoor kiezen om andere kleuren te dragen. Maar weet je de oorsprong waarom een bruid wit op haar trouwdag draagt? We lichten deze en andere tradities van de bruiloft hieronder toe.

Waarom draagt een bruid wit op haar trouwdag?

Hoewel het gemakkelijk is om aan te nemen dat bruiden altijd traditioneel wit hebben gedragen, is dit niet helemaal waar. Het was pas in de 20e eeuw dat wit de overheersende kleur werd voor bruidsjurken, hoewel het een lange traditie lijkt.

In de middeleeuwen gebruikten bruiden namelijk jurken met verschillende kleuren om van deze dag te genieten. De infante Teresa van Spanje droeg in 1660 zelfs een zwarte jurk op haar trouwdag met Luis XIV van Frankrijk.

Pas in de 19e eeuw begonnen bruiden zich in het wit te kleden. Dit was de kleur van de trouwjurk van de koningin van Engeland in 1840. De bruiloft van koningin Victoria was een van de meest spectaculaire bruiloften in de geschiedenis van Engeland en werd overal in de kranten gevierd.

Schilderijen toonden de bruid in het wit gekleed. Koningin Victoria poseerde zelfs later nog eens in haar trouwjurk voor een re-enactment toen fotografie beschikbaar kwam.

Nadat ze de stralende jurk van koningin Victoria hadden gezien, wilden alle vrouwen hetzelfde sprookjesachtige huwelijk en werd wit de nieuwe standaard voor trouwjurken.

Tot de 20e eeuw werd wit alleen gebruikt door de rijke en machtige families van die tijd. Later begon de kleur wit zich te vestigen onder andere groepen van de bevolking. Het werd de officiële bruidskleur omdat het langzaam werd overgenomen door alle sociale klassen.

Bruid draagt wit op haar trouwdag

De betekenis – waarom draagt een bruid wit op haar trouwdag

De betekenis van de kleur wit is hetzelfde gebleven, ondanks het verstrijken van de jaren. Wanneer bruiden zich in het wit kleden, willen ze puurheid, onschuld en openhartigheid uitdrukken.

Hoewel het belang en de overheersing van de kleur wit niet is veranderd, gebruiken sommige bruiden verschillende tinten wit die voorheen niet gebruikelijk waren.

Gebroken wit en ivoor zijn varianten die tegenwoordig veelvuldig worden gebruikt. Op deze manier is het scala aan mogelijkheden nog groter wanneer je een jurk gaat kiezen voor je trouwdag.

Andere tradities op de trouwdag

Behalve wit op haar trouwdag, ook iets nieuws

Het dragen van iets nieuws symboliseert de veranderingen en nieuwe ervaringen die ze zullen beleven met deze grote stap die men het huwelijk noemt. Het kan iets eenvoudigs zijn, omdat het meeste van wat de bruid op haar trouwdag draagt ​​nieuw is.

Inderdaad, de trouwjurk die de bruid draagt, is meestal zelf iets nieuws. De jurk kan dienen als het ‘iets nieuws’ en houdt zich gemakkelijk aan deze traditie.

Iets ouds

Net zoals het dragen van iets nieuws de toekomst symboliseert, symboliseert het dragen van iets ouds het verleden. Bruiden dragen iets ouds om ondanks het huwelijk, de continuïteit van familiebanden en vriendschappen te tonen. De objecten die men vaak gebruikt om deze traditie te volgen, zijn meestal een familiestuk of de sluier van je moeder of oma.

Tegenwoordig breken veel bruiden met dit cliché over het achterlaten van vrienden en familie door te laten zien dat ze nog altijd zichzelf zijn. Je kunt alledaagse voorwerpen gebruiken om dit aan te duiden, zoals je parfum of de lippenstift die je het meest gebruikt.

Iets geleend

Het gebruik op je trouwdag van iets dat je hebt geleend, betekent dat de persoon die het aan jou heeft geleend, deelt in het geluk van het moment. Normaal is de persoon die dit object aan je leent al getrouwd. Ze wil geluk en wijsheid aan je overbrengen door je dit object te lenen.

Kousenband van bruid

Iets blauws

Het dragen van iets blauws breekt niet met de traditie van bruiden die wit dragen. Het is eerder een andere traditie op zich. Deze kleur symboliseert liefde en trouw met je partner.

Je hebt de mogelijkheid om de kleur te gebruiken in een discrete accessoire, zoals de kousenband, of anders in iets dat meer aandacht trekt, zoals je schoenen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.