De sociale media van je partner checken, wel of niet?

Wie volgt hem? Wie maakt opmerkingen over zijn foto's? Wat voor soort foto's vindt hij leuk? Als je niet kan stoppen met nadenken over de sociale media van je partner, dan is dit artikel iets voor jou.
De sociale media van je partner checken, wel of niet?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Vooruitgang in technologie heeft ongetwijfeld de manier waarop mensen verliefd worden en in relaties blijven volledig veranderd. Heb je je ooit afgevraagd of het goed is om de sociale media van je partner in de gaten te houden?

Toepassingen zoals Instagram, Facebook, Twitter en zelfs Tinder hebben mensen geholpen om vrienden te maken en relaties te beginnen. Ze hebben echter ook een venster geopend dat de smaak, interesses en gedachten van anderen laat zien.

Tegenwoordig kan niemand ontkennen dat er een wijdverbreide onrust bestaat om constant een bijgewerkt profiel op de sociale media te handhaven. Dit geldt vooral bij jongere mensen. Bovendien moeten ze te allen tijde weten wat er met hun vrienden en partner gebeurt.

Mensen die een relatie hebben, eisen ook uitleg van hun partners over het soort activiteit dat ze in hun ‘virtuele leven’ hebben. Dit kan leiden tot het ontwikkelen van een giftige relatie.

Is het goed om de sociale media van je partner te checken?

Het antwoord op deze vraag is zonder twijfel nee. Controle binnen een relatie is niet gezond. Als een persoon probeert om zijn partner te dwingen zich binnen sociale netwerken te gedragen zoals hij of zij dat wil, dan neemt dat iemands vrijheid weg. Het is zelfs een vorm van psychologische agressie.

Bovendien zijn sociale netwerken niet verantwoordelijk voor jaloezie problemen die zich in een relatie voordoen. Het is duidelijk dat dit soort media mensen helpt om gemakkelijker bij elkaar te komen. Het hangt er echter helemaal van af of de persoon gewillig een verboden relatie aangaat.

Ontdekken van ontrouw

Vrouw is met mobiel bezig

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat iemand de activiteiten van zijn / haar partner op hun sociale mediaprofielen probeert ‘te stalken’. De persoon zal dit in het geheim doen, zodat zijn of haar partner het niet weet.

In het eerste geval vertelt de persoon aan zijn partner wie hij kan volgen en in welke mate hij mag communiceren. In het tweede geval verbiedt de persoon niet openlijk iets, maar bekijkt hij in het geheim de activiteit van zijn partner om mogelijke ontrouw te ontdekken.

Deze tweede soort van controle is meestal behoorlijk verontrustend. Het conflict dat dan bij een paar kan ontstaan, kan komen door de gedachte dat de ander vreemd gaat. Dit is meestal gebaseerd op ongegronde onzekerheid. Het kan ook door jaloezie komen.

Het nadeel van dit soort controle is dat je van een ongedwongen controle naar een ongezonde gewoonte kunt gaan. Het kan dan een obsessie worden.

De jaloezie leidt er dus toe dat iemand vreemd handelt. Ze zullen op zoek gaan naar nieuwe en complexere manieren om hun partner te domineren. Ze kunnen valse accounts aanmaken, gebruikmaken van derden of zelfs proberen de accounts van hun partner te hacken.

“Er is algemene ongerustheid over het constant bijhouden van een bijgewerkt profiel op sociale netwerken. Dit geldt vooral bij jongere mensen. Bovendien moeten ze te allen tijde weten wat er met hun vrienden en partner gebeurt.”

Controle en giftige relaties: waarschuwingssignalen herkennen

Man en vrouw hebben ruzie

Het gebruik van sociale netwerken is niet de trigger voor ontrouw. Bovendien mogen ze geen irrationele gevoelens van wantrouwen, jaloezie of de behoefte aan controle veroorzaken.

Zoals we in de inleiding hebben uitgelegd, kan het gebruik van sociale media veel kwaliteiten en voorkeuren onthullen die mensen hebben.

Met de vorige verklaring willen we benadrukken dat het gedrag dat iemand op sociale media vertoont onthullend kan zijn. Het kan pathologieën of grillig gedrag vertonen. Dit is vooral zo als iemand de netwerken van zijn partner in de gaten houdt.

In dat geval is de vraag niet of het goed is om de sociale netwerken van je partner in de gaten te houden.

  • Als je merkt dat je jaloers bent, vraag jezelf dan af hoe je je zelfvertrouwen kunt verhogen.
  • Vraag je ook af hoe je dwangmatig gedrag ten opzichte van de sociale media van je partner kunt negeren.
  • Als je ontdekt dat je partner vreemd gaat, vraag jezelf dan af waarom je nog steeds in een ontrouwe relatie zit.
  • Onze laatste aanbeveling is dat je meer tijd in jezelf investeert. Neem de beslissing om vertrouwen in je partner te hebben.

Als je bovendien denkt dat de relatie niet langer werkt, gebruik dan goede communicatievaardigheden. Val niet voor het gebruik van controlerend gedrag, omdat dit iedereen pijn zal doen. Wellicht ook interessant voor jou

Wat ouders nooit zouden moeten posten op social media
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat ouders nooit zouden moeten posten op social media

Hoewel het posten van een foto van onze kinderen op social media vrij onschuldig lijkt, zijn er een aantal dingen waarmee ouders rekening moeten ho...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.