Hoe je familie laten zien dat je van hen houdt

Voor velen is het tonen van genegenheid aan hun familie een eenvoudige taak. Naast het gebruik van de 'magische woorden', zijn er verschillende details en houdingen die we kunnen gebruiken om te laten zien wat we voelen.
Hoe je familie laten zien dat je van hen houdt
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Vaak gaan we er gewoon van uit dat anderen weten hoe we over hen denken. Zelfs als ze het weten, dan kan het nog steeds geen kwaad om je familie te laten zien dat je van hen houdt. Als je niet weet hoe je dit moet aanpakken, dan biedt het volgende artikel enkele belangrijke tips.

Hoe je je familie laat zien dat je van hen houdt

Misschien denk je, om je familie te laten zien dat je van hen houdt, dat het betekent dat je op straat moet lopen knuffelen en lieve dingen tegen elkaar moet zeggen zodat iedereen het kan zien en horen. Lieve woorden die privé worden gezegd, zijn echter veel waardevoller dan openbare uitingen van genegenheid.

Als je niet weet hoe je je familie moet vertellen dat je van hen houdt, dan kun je beginnen met het uiten van je gevoelens als er niemand mee luistert. Dat maakt het veel eenvoudiger.

Vind je het moeilijk om te zeggen hoe je je voelt? Hier volgen enkele nuttige tips.

1. Wees niet zo verlegen

Misschien vertel je niet hoe je je voelt tegenover je familie, omdat je te verlegen bent of je ervoor schaamt. Weet je echter hoe je je angst, schaamte en gêne kunt overwinnen? Door te zeggen wat je voelt!

Je hoeft niets welsprekends of uitgebreids te zeggen. Slechts enkele magische woorden zoals ‘ik hou van jou’ zijn al voldoende. Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? Dat ze je vertellen dat ze ook van jou houden!

2. Laat kleine berichtjes achter

Als je het gevoel hebt dat je nog steeds niet bereid bent om je familie rechtstreeks te laten zien dat je van hen houdt, dan kun je een berichtje achterlaten. Leg een briefje ergens neer dat ze kunnen vinden als je er niet bent, zoals een:

  • briefje op het nachtkastje
  • kaart op de deur van de koelkast
  • onverwachte e-mail
  • een korte maar lieve sms

Dit is een geweldige plek om te beginnen als je niet zeker weet hoe je je gevoelens voor hen kunt uiten.

3. Geef complimenten

Het tonen van je liefde voor je familie gaat verder dan het gebruik van specifieke woorden. Het heeft ook veel te maken met kleine, dagelijkse handelingen. Het geven van complimenten is een uitstekende manier om je familie te laten weten wat je van hen vindt.

Vaak gaan we er gewoon van uit dat anderen weten hoe we over hen denken. Het is misschien waar dat ze het weten, maar het kan nooit kwaad om je familie te laten zien dat je van hen houdt.

Je kunt ze bijvoorbeeld complimenteren voor een heerlijke maaltijd, voor het schoonhouden van hun kamers, voor het behalen van goede cijfers op school, voor een prestatie op het werk, of voor hoe ze met een moeilijke situatie om zijn gegaan.

Complimenten zijn een vorm van empathie en geven de ontvanger een gelukkig en trots gevoel… En het doet hetzelfde voor de persoon die ze geeft.

4. Je familie laten zien dat je van hen houdt door fysiek contact

Gezin samen aan het ontbijten

Woorden zijn niet de enige manier om je liefde voor je familie te uiten. Knuffels, kusjes, strelingen en aaien over de rug zijn ook uitstekende manieren om affectie te tonen. In feite hebben mensen fysiek contact nodig van de mensen om hen heen om zich geliefd, verzorgd en gerespecteerd te voelen.

Je kunt bijvoorbeeld de arm, hand of hoofd van een familielid aanraken wanneer je met hem of haar praat. Of je kunt hun handen vasthouden terwijl je door het park loopt, of ze begroeten met een knuffel nadat je de dag apart van elkaar hebt doorgebracht.

5. Heb samen plezier

Familie laten zien dat je van hen houdt

Tijd doorbrengen met onze kinderen, broers en zussen, ouders of partner is een andere manier om te laten zien dat we om hen geven. Wanneer we onze tijd aan onze geliefden wijden, dan laten we hen zich belangrijk voelen en dat er niks is dat we liever doen.

Vergeet niet dat de tijd kort is en dat je alleen je tijd moet besteden aan het doen van wat echt belangrijk is. Bij je familie zijn moet prioriteit hebben.

Dus, ga naar het park of naar de film, geniet van een avondje kaarten of bordspellen spelen, dans samen of lach gewoon samen. Wat is er beter dan tijd doorbrengen met plezier maken met de mensen van wie je het meest houdt?

6. Help hen

Een andere praktische manier om je familie te laten zien hoeveel je van hen houdt, is door je hulp aan te bieden. Je kunt bijvoorbeeld samenwerken om huishoudelijke taken te doen of je kinderen met hun huiswerk helpen. Dit zijn slechts enkele opties, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Je kunt hen helpen een situatie op het werk of een conflict met een vriend op te lossen, ga mee naar een afspraak bij een arts, etc. Je hoeft niet altijd te wachten tot iemand het echt vraagt. Verras je geliefden met een onverwachte gunst!

7. Je familie laten zien dat het je spijt

Vergeving vragen als je fouten maakt, is een andere manier om je familie te laten zien dat je van ze houdt. Waarom? We laten dan zien dat ze belangrijk voor ons zijn en dat we bereid zijn te doen wat nodig is om onze fouten te herstellen.

Tot slot kun je je familie laten zien dat je van hen houdt door middel van kleine geschenken. Ze hoeven niet duur te zijn, of zelfs in de winkel gekocht te zijn. Zelfgemaakte, gepersonaliseerde geschenken zijn veel zinvoller, omdat je er een deel van jezelf in stopt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos
  • Ortega Ruiz, P., & Mínguez Vallejos, R. (2003). Familia y transmisión de valores. https://gredos.usal.es/bitstream/handle/10366/71937/Familia_y_transmision_de_valores.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Unamuno, M. de. (2006). Amor y pedagogía. El libro de bolsillo. Biblioteca de autor.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.