Hoe kun je familieconflicten met Kerstmis voorkomen?
Familieconflicten met Kerstmis komen meestal veel voor, omdat we meer contact hebben met uitgebreide familie, zowel met die van onszelf als met die van onze partner. Het is tijdens deze bijeenkomsten waar kwesties aan de orde kunnen komen die voor verhitte situaties tussen de aanwezigen kan zorgen.
Normaalgesproken, als een stel een gezin vormt, is het gebruikelijk dat ze met Kerstmis samenkomen met de familie van de ene of de andere partner. Maar als er spanningen zijn tussen bepaalde familieleden, kunnen er donkere wolken verschijnen. Daarom willen we je vertellen hoe je familieconflicten met Kerstmis kunt voorkomen.
Waarom zijn er vaak familieconflicten met Kerstmis?
Wat zijn de meest voorkomende redenen voor familieconflicten met Kerstmis? Laten we er eens een paar bekijken. Ze klinken je vast bekend in de oren.
Een gebrek aan communicatie tussen sommige familieleden is een oorzaak van familieconflicten met Kerstmis
Soms halen bepaalde familieleden conflicten uit het verleden op die ze niet hebben opgelost. Tijdens deze kerstbijeenkomsten kunnen ze uiteindelijk tot uitbarsting komen. Het is niet zo dat Kerstmis het probleem is en de generator is van conflicten. Maar het is de vaak de tijd dat deze ruzies uit het verleden aan het licht doen komen.
Slechte maaltijd- of planning van de feestdagen
Een andere reden die problemen tussen familieleden kan veroorzaken is de organisatie van kerstlunches en -diners. Wat wil elk van de partijen eten, welke geschenken geven, waar vindt de bijeenkomst plaats, enz. Dit kan de aanleiding zijn voor sommige familieconflicten rond Kerstmis.
Hoge verwachtingen op deze feestdagen is ook een van de oorzaken van familieconflicten met Kerstmis
We kunnen vaak het idee krijgen dat dit een heerlijke feestdag wordt en erg hoge verwachtingen koesteren. En als die niet ingelost worden, kan dat tot teleurstelling en verdriet leiden.
In veel gezinnen is er altijd wel iemand bij wiens aanwezigheid we ons niet bijzonder goed voelen. Niemand is verplicht met de hele familie op te schieten. Er moet echter wel sprake zijn van respect en hartelijkheid, ondanks de verschillen tussen de leden.
Tips om conflicten in de familie met Kerstmis te voorkomen
Nu volgen enkele tips waarmee we rekening kunnen houden om conflicten in de familie met Kerstmis te voorkomen, naast het respect en de hartelijkheid die we allemaal met elkaar moeten hebben.
Plan, organiseer en werk met elkaar samen
Hoewel we gasten zijn, is het belangrijk dat we meewerken aan de bereiding van maaltijden en activiteiten. Als we de gastheren zijn, kunnen we een lijst maken om alles gepland en voorbereid te hebben. Dit om niet overweldigd en gestrest te raken.
Het is ook belangrijk dat we, als we hulp nodig hebben, andere familieleden vragen ons een handje te helpen. Als we alle druk zelf dragen, neemt onze stress (Engelse link) toe en dat kan een aanleiding zijn voor een familieruzie.
Zoek naar de positieve kanten van deze familiebijeenkomsten
Vele malen, als deze kerstdagen aanbreken waarop we mensen gaan ontmoeten die ons misschien niet bevallen of met wie we niet goed kunnen opschieten, zorgt die hele situatie ervoor dat we deze bijeenkomsten niet willen bijwonen. We kunnen deze vieringen zien als een verplichting waaraan we moeten voldoen en we zien er tegenop om dat te doen.
Maar waarom niet de gedachte overwegen dat het een ontspannen en interessant samenzijn kan worden? Soms kunnen onze gedachten ons negatieve dingen doen inbeelden die niet eens gegrond zijn. Daarom moeten we onszelf aanmoedigen en bedenken dat er familieleden zijn met wie we wel kunnen opschieten en dat we uiteindelijk als gezin een leuke tijd zullen hebben.
Breng geen gespreksonderwerpen ter sprake die controversieel of gevoelig zijn
Niet alle mensen denken hetzelfde en ieder van ons kan een andere mening hebben over verschillende onderwerpen. Hoewel het ieder vrij staat zijn mening te uiten, kan dit op momenten van familiebijeenkomsten een bron van conflicten zijn als ze verschillende standpunten innemen.
Daarom is het beter om deze netelige onderwerpen van tafel te laten en te proberen over leukere en trivialere dingen te praten. Enkele van de onderwerpen die conflicten kunnen opleveren zijn politiek, sport, godsdienst… Probeer ze daarom te vermijden.
Profiteer van kerstlunches en -diners om de zaken glad te strijken
Het is waar dat er binnen dezelfde familie sommigen zijn met wie je beter overweg kunt dan anderen. Je kunt echter bepaalde discussies voorkomen door samen aan tafel te gaan zitten met de mensen met wie je het beste overweg kunt.
Je kunt dit moment echter ook benutten om juist met de familieleden met wie je spanningen hebt aan tafel te gaan zitten. Zo kunnen jullie proberen om de scherpe kantjes glad te strijken. Met empathie en genegenheid kan de familierelatie verbeteren.
Probeer niet altijd gelijk te hebben
Er zijn veel mensen die altijd gelijk moeten hebben. Het moet ze echter duidelijk zijn dat er bij een ruzie geen winnaars of verliezers zijn. Als je ziet dat een gesprek een verhitte toon aanneemt, kun je je het beste in de plaats van de ander stellen en niet je standpunt opdringen.
Familieconflicten met Kerstmis…
Zoals je al gelezen hebt, kunnen er verschillende oorzaken zijn die familieconflicten met Kerstmis opleveren. We moeten deze momenten echter aangrijpen om onze relaties met de familie te verbeteren. Het is een tijd van liefde en vrede. Je moet dus proberen niet in die discussies verzeild te raken die uiteindelijk tot niets leiden.
Hier hebben we je enkele tips gegeven die je kunt proberen uit te voeren om deze ruzies tijdens kerstbijeenkomsten te voorkomen. Als je je best doet, kunnen het heerlijke diners en maaltijden met de familie worden die voor altijd in je geheugen gegrift zullen blijven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Albuquerque, J. P. (2018). Familia, conflictos familiares y mediación. Editorial Reus.
- Fruto, R. V. (2010). La resolución de conflictos familiares. Justicia Juris, 6(13), 40-48.