Het eens worden over de opvoeding van een kind
Wanneer een paar besluit om een gezin te stichten, dan komen er twee werelden samen om een volledig nieuwe te vormen. De bagage, meningen en gezichtspunten van elke partner komen samen in botsing om de taak van het stichten van een gezin aan te gaan. Dit kan het eens worden over de opvoeding van een kind een moeilijke uitdaging maken.
Wanneer we ouders worden, wordt de manier waarop onze ouders ons hebben opgevoed duidelijk zichtbaar. Of het nu de bedoeling is om het te herhalen of te vermijden, de opvoeding die we hebben gekregen, speelt een belangrijke rol. Onze angsten, verlangens en overtuigingen komen op de voorgrond en botsen soms met die van onze partner.
Een gemeenschappelijk front
Het is echter essentieel dat kinderen hun ouders als een gemeenschappelijk, solide en stevig front zien. Dit biedt hen duidelijke grenzen en veiligheid met betrekking tot hoe ze zichzelf in het leven moeten behandelen.
Als kinderen getuige zijn van constante meningsverschillen tussen hun ouders, dan ontvangen ze gemengde berichten en voelen ze een gebrek aan een duidelijk referentiepunt.
Tegenstellingen tussen ouders en het resulterende gevoel van onveiligheid leiden bij kinderen ongetwijfeld tot verdriet en ongemak.
Bovendien kan het een factor worden waar kinderen van leren te profiteren. Met andere woorden, kinderen kunnen deze conflicten tussen hun ouders gebruiken om zich bij elke gelegenheid aan te sluiten bij het standpunt van de ouder waar ze op dat moment de voorkeur aan geven.
Zelfs als het gaat om gescheiden ouders, dan is het nog steeds het beste om een overeenstemming over de opvoeding van een kind te bereiken. Het is belangrijk dat de kinderen van gescheiden ouders in beide huizen dezelfde berichten ontvangen.
Gebrek aan overeenstemming over de opvoeding van een kind
Er zijn twee hoofdsituaties die wijzen op de moeilijkheid van ouders om overeenstemming over de opvoeding van een kind te bereiken.
Beide hebben totaal verschillende perspectieven op opvoeding
Dit is het duidelijkste geval. Gezien hun eigen levenservaringen heeft elke ouder heel andere ideeën over wat het beste is voor de opvoeding van hun kind. Beide hebben het gevoel dat ze gelijk hebben en dat wat zij geloven waar is. Dit veroorzaakt onbuigzaamheid als het gaat om dialoog, luisteren en onderhandelen met hun partner.
Elke partner probeert op te leggen wat hij of zij goed vindt, wat een gevoel van verwarring en een gebrek aan controle bij kinderen teweegbrengt. Hierdoor zijn meningsverschillen en argumenten tussen ouders constant en kunnen ze een strijd van ego’s worden.
Er is een theorie-overeenkomst, maar niet in de praktijk
Een andere situatie die zich vaak voordoet, is wanneer ouders via dialoog overeenstemming bereiken over de opvoeding van een kind. Ze lijken dezelfde waarden en gezichtspunten te delen en hebben geen moeite om regels voor hun huis op te stellen.
Als het erom gaat om hun overeenkomst in de praktijk te brengen, dan is een van de ouders veel toleranter dan de andere. De opvoedingsfilosofie die hij of zij volledig steunde, lijkt nu onbelangrijk. De ouder maakt constante uitzonderingen en neemt de opvoedings-overeenkomst niet langer serieus.
Door dit te doen, maken milde ouders al het harde werk van hun partner om zich aan de overeenkomst te houden en grenzen te stellen ongedaan. Daar komt nog bij dat ze ze bij hun kinderen neerzetten als de onbuigzame boeman.
Hoe het eens te worden over de opvoeding van een kind
- Je bent een nieuw gezin. Het is dan goed om over de opvoeding die jullie beiden hebben ontvangen te praten en het in sommige aspecten als referentiepunt te gebruiken. Verlies echter niet uit het oog dat dit een volledig nieuw gezin is. Je hoeft de acties van je ouders niet te herhalen. De manier waarop je ouders je hebben opgevoed, is niet de enige manier, of zelfs noodzakelijk de beste.
- Zorg ervoor dat jij en je partner jullie laten zien als een verenigd front. Praat privé over de regels die je thuis op wilt leggen. Vermijd ruzie en elkaar tegen te spreken waar de kinderen bij zijn. Als een van jullie een conflict heeft met je kind, dan is het het beste voor de ander om erbuiten te blijven. Wacht tot jullie alleen zijn om erover te praten.
- Onthoud dat je een team bent. Je partner is niet de vijand, maar eerder je bondgenoot. Zoek samen naar oplossingen en vermijd beschuldigingen en machtsstrijd.
- Wees constant in het stellen van grenzen. Laat de taak van opvoeding niet over aan je partner en ondermijn zijn of haar harde werk niet. Als je een overeenkomst hebt gesloten, dan moet je deze in praktijk brengen. Het opvoeden van een mensje vergt inspanning, maar het is een mooie verantwoordelijkheid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sanfeliciano, A. (2019, agosto). Estilos de crianza: ¿cómo educamos a nuestros hijos? Recuperado de https://lamenteesmaravillosa.com/estilos-de-crianza-como-educamos-a-nuestros-hijos/
- Garduño, A. G., Luna, A. G. R., Silva, P. O., & Velásquez, L. E. T. (2007). La vida en pareja: un asunto a negociar. Enseñanza e investigación en Psicología, 12(2), 385-396.