8 strategieën voor betere prestaties tijdens het studeren
Veel studenten voelen zich gestrest en overweldigd als ze moeten studeren en weten niet hoe ze hun prestaties tijdens het studeren kunnen verbeteren. Het hebben van strategieën en organisatie zal de sleutel zijn om naar het examen te gaan en te slagen.
Als tieners hun studieplanning verbeteren en een reeks aanbevelingen en trucs volgen om hun studietijd te organiseren, zullen hun academische prestaties hoger zijn. Als ze deze strategieën echter niet in de praktijk brengen, zal het voor hen moeilijk zijn om het gewenste succes in hun studie te behalen.
Waarom is timemanagement zo belangrijk om de prestaties tijdens het studeren te verbeteren?
We moeten allemaal ons dagelijks leven organiseren om aan al onze verplichtingen te voldoen. Werknemers moeten zich aan hun werkschema houden en studenten moeten hun studietijd indelen, of het nu gaat om de voorbereiding op een examen of het op tijd inleveren van een verslag.
Studenten hebben een voordeel dat werknemers niet hebben, en dat is de vrijheid om hun studietijd in te delen. Hoewel het misschien niet zo lijkt, kan dit echter soms meer een probleem dan een hulpmiddel zijn, maar waarom?
Naarmate we ouder worden, veranderen de instellingen waar we studeren. Zelfs in sommige van deze instellingen, zoals de universiteit, hebben we misschien ochtend- of alleen middaglessen. De moeilijkheid is dat het de studenten zelf zijn die verantwoordelijk moeten zijn voor het naleven van hun studierooster.
Ondanks de vrijheid om te organiseren, hebben veel studenten geen goede studiegewoonten. Om deze reden kunnen zowel de examentijd als de einddatums voor projecten voor hen een situatie van angst en stress worden omdat ze geen effectief studieplan hebben.
Tips voor het organiseren en verbeteren van prestaties tijdens het studeren
Om de best mogelijke cijfers voor examens te halen, is het belangrijk om een studieplan te hebben. Hiervoor moeten studenten tijd vrijmaken om aan elk onderwerp te besteden. Laten we eens kijken naar enkele strategieën die je kunnen helpen om je te organiseren en het meeste uit je studietijd te halen.
Heb een schema
Dit is een van de meest gehoorde adviezen. Het is namelijk belangrijk dat je, voordat je begint met studeren, weet hoeveel tijd je aan elk onderwerp gaat besteden. Op deze manier besteed je elke dag voldoende tijd zodat je niet op de dag van een test komt overweldigd door tijdgebrek.
Dit schema kan op papier of in digitale vorm zijn, maar het is belangrijk om het uitgewerkt te hebben. Dit zal je helpen om je meer bewust te zijn van de planning die je moet respecteren als je goede resultaten wilt behalen.
Heb een studieroutine
Elke student is anders en daarom kan de productiecapaciteit van persoon tot persoon verschillen. Sommigen presteren het best in de ochtend, anderen in de middag en weer anderen in de avond. Het hangt ook af van het rooster van je studie.
Daarom moet deze routine persoonlijk en op elk individu gericht zijn. Het maakt niet uit op welk tijdstip je het beste kunt gaan studeren, maar als we het eenmaal duidelijk hebben, moet je elke dag op dat moment aan het werk gaan. Op deze manier creëer je een routine en een gewoonte.
Begin met de moeilijkste onderwerpen en ga verder met de gemakkelijkere
Het is belangrijk om te beginnen met de onderwerpen die moeilijker zijn. Je hersenen rakentijdens het studeren namelijk uitgeput. Dus als je de ingewikkelde dingen tot het einde laat, zal het moeilijk zijn om resultaten te bereiken, omdat je hersenen al vermoeid zijn.
Onderscheid de belangrijke doelstellingen van de dringende en vermijd multitasking
Als het gaat om het organiseren van je studietijd, moet je weten hoe je onderscheid kunt maken tussen wat belangrijk is en wat urgent is. Je moet duidelijk zijn over welke taken eerder moeten worden gedaan dan anderen, in plaats van alles tegelijk te proberen. Als de datum van een examen of de inleverdatum van een opdracht nadert, moet je je concentreren op die doelen en dan doorgaan met andere.
Je kunt niet twee dingen tegelijk bestuderen. Dit is niet aan te raden en bovendien vereisen beide vakken een hoge mate van concentratie. Dus als je van het ene vak naar het andere overschakelt, assimileer je de inhoud van geen van beide.
Plan pauzes en vrije tijd voor betere prestaties tijdens het studeren
Op dezelfde manier waarop je je studietijd indeelt, is het ook goed om een tijd vast te stellen om te rusten en los te koppelen. Je mag echter niet in de val lopen om meer los te koppelen dan je geplande tijd. Dit kan namelijk van invloed zijn op de tijd die je hebt vastgesteld om te studeren. Daarom moet je je pauzes respecteren en ze niet te lang of te vaak laten duren.
Een goede aanleg en wilskracht hebben
Een proactieve en gemotiveerde houding ten opzichte van je studie is essentieel als het gaat om het behalen van betere prestaties tijdens het studeren. Het is ook belangrijk om de wilskracht te hebben om aan alle voorgestelde doelstellingen en schema’s te voldoen. Dit is de sleutel tot academisch succes.
Vermijd onderbrekingen
Als je weet dat er thuis afleiding kan zijn, kun je het beste naar een plek gaan waar je alleen bent of waar iedereen studeert, zoals de bibliotheek of een studeerkamer. Iets anders dat je moet vermijden, is dat je je mobiele telefoon aan hebt, zodat je hem niet oppakt. Als je naar muziek luistert, kun je beter omgevingsgeluid gebruiken of muziek zonder tekst.
Elke dag beoordelen
Deze laatste tip is erg belangrijk: door steeds opnieuw te kijken wat je hebt bestudeerd, kom je met heldere ideeën op de examendag en haal je een goed cijfer.
Als je je prestaties tijdens het studeren wilt verbeteren, is het belangrijk om deze tips toe te passen. Om goede cijfers te halen, moet je een studieplan hebben waarmee je je studietijd kunt organiseren en optimaal kunt benutten.
Net als al het andere leidt de constante beoefening van een routine tot het aanleren van een gewoonte. Als het eenmaal is aangeleerd, zal het veel gemakkelijker zijn om het uit te voeren. Breng dus al deze strategieën in de praktijk. Je zult zeker de effecten op de verbetering van je academische prestaties merken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cueva, M. A. A. I. (1997). Estrategias para mejorar el rendimiento académico de los adolescentes.
- Rinaudo, M. C., & González, A. (2002). Estrategias de aprendizaje, comprensión de la lectura y rendimiento académico. Lectura y vida, 23(3).
- Cavero, M. Á. B. (2011). Voluntad para estudiar, regulación del esfuerzo, gestión eficaz del tiempo y rendimiento académico en alumnos universitarios. Revista de investigación educativa, 29(1), 171-185.