Soorten psychisch geweld die kinderen treffen

Psychisch geweld van ouders tegen hun kinderen kan leiden tot de totale vernietiging van het gevoel van eigenwaarde van het kind. Lees meer.
Soorten psychisch geweld die kinderen treffen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 03 juni, 2023

Als we het over mishandeling hebben, beperkt het zich niet alleen tot fysieke mishandeling, want ook psychisch geweld treft en vernietigt kinderen. Psychisch geweld komt op een subtiele manier voor, want het is bijna onmerkbaar, maar het verspreidt zich en bereikt de ziel van kleintjes.

Het is een ernstige wreedheid die bijna op een genormaliseerde manier verschijnt, bij veel gelegenheden, door vernedering, geschreeuw en onverschilligheid.

Psychisch geweld

Psychische mishandeling wordt ook wel psychologisch of emotioneel misbruik genoemd. Wanneer dit gebeurt, wordt een kind belachelijk gemaakt, gepest, beledigd, vernederd of afgewezen. Helaas komt dit vaker voor dan je denkt. Deze houding komt meestal van ouders ten opzichte van hun kinderen en kan ertoe leiden dat ze problemen met hun eigenwaarde, onzekerheid en geweld ontwikkelen.

Symptomen bij kinderen

Er zijn symptomen waarmee je rekening moet houden om vast te stellen of een kind lijdt aan psychisch geweld:

Soorten psychisch geweld die kinderen treffen
Meestal komt psychische mishandeling van kinderen, bewust of opzettelijk, van de ouders.

Gewelddadige houdingen van ouders tegenover kinderen

Er zijn enkele houdingen die als gewelddadig kunnen worden beschouwd en die kinderen beetje bij beetje kapot maken. Soms zijn het subtiele gedragingen en zijn ouders zich er niet eens van bewust dat ze het doen.

Soms zijn ze zich er ook niet van bewust hoe het hun kinderen kan beïnvloeden, zowel op korte als op lange termijn. Daarom is het zo belangrijk om op te letten en niet in dit probleem te vervallen.

Dit soort geweld zou nooit bij kinderen gebruikt mogen worden, omdat ze het niet verdienen. De meest destructieve schade aan een kind is wanneer dit misbruik langzaam ontstaat. Dat wil zeggen, wanneer het groeit met details, momenten en emotionele wonden die onbeduidend lijken, maar die meer pijn doen dan welke klap dan ook.

Drie soorten psychisch geweld die kinderen vernietigen

Hieronder gaan we je 3 soorten psychisch geweld laten zien die kinderen vernietigen en die onder geen enkele omstandigheid mogen worden toegepast. Als je dat wel doet, moet je zo snel mogelijk professionele hulp zoeken, want je bent destructief bezig met je kinderen.

1. Vernedering

Als je je kind vernedert, voelt je kleintje zich ellendig. En het ergste is dat ze de wrede woorden die je tegen hen zegt zullen geloven. Als je hen bijvoorbeeld voortdurend bekritiseert, beledigt, valselijk beschuldigt of denigrerende opmerkingen over hen maakt, is dat vernedering. Dit wordt zowel in het openbaar als privé uitgeoefend. Om te voorkomen dat je je kind vernedert, moet je het volgende in gedachten houden:

  • Denk na over wat je zegt voordat je het zegt.
  • Stop met het maken van kwetsende opmerkingen tegen je kind.
  • Vergelijk je kind nooit met anderen.
  • Stop met hen te bekritiseren.
  • Begin de goede dingen te zien die ze doen.
  • Word een goed voorbeeld en wees niet langer hun kwelgeest.
Een jongen zit verdrietig in zijn kamer
In verreweg de meeste gevallen zijn de kinderen en hun gedrag niet het probleem. In plaats daarvan is de reactie of opvoedingsmethode van de volwassene dat wel.

2. Twijfelen aan de psychische gezondheid van het kind

We hebben het over volwassenen die denken dat hun kinderen een psychisch of gedragsprobleem hebben, terwijl dat in feite niet waar is. Maar de overtuiging van de volwassene zorgt ervoor dat ze hen zo behandelen en genereert angst en verwarring voor het kind.

Als een volwassene bijvoorbeeld denkt dat het kind hyperactief is terwijl dat niet zo is, gewoon omdat hij niet weet hoe hij moet opvoeden, dan zal hij het zo behandelen. En misschien is het kind in werkelijkheid gewoon nerveus.

Vaak laten ouders kinderen geloven dat ze een probleem hebben, terwijl dat helemaal niet het geval is. Om dit te voorkomen is het essentieel dat je je opvoeding evalueert en verandert wat niet werkt. Vaak ligt het nadeel in reacties van volwassenen en in ineffectieve opvoedings- en disciplinemethoden.

Sociale isolatie is ook psychisch geweld

Deze ouders grenzen aan giftige overbescherming en kiezen alles voor hun kinderen. Ze bepalen ook wanneer ze uitgaan en wanneer niet, met wie ze uitgaan, en wanneer ze hun vrienden en familie kunnen zien.

Zo verbieden ze het contact met andere mensen, zodat ze uitsluitend van hen afhankelijk zijn, waardoor ze beroofd worden van hun autonomie, vrijheid en contact met de wereld. Deze minderjarigen leven in een wereld die niet bestaat, dat wil zeggen in een door hun ouders verzonnen werkelijkheid.

Let op woorden en impulsen

Dit zijn slechts drie voorbeelden, maar helaas zijn er nog veel meer: schreeuwen, de stille behandeling, wrede blikken, enz. Dit alles kan in sommige gevallen veel meer kwaad doen dan slaan.

Daarom moeten we ons ervan bewust zijn dat we als ouders heel voorzichtig moeten zijn met onze woorden en impulsen. Ook is het cruciaal om je woede onder controle te houden en zo nodig professionele hulp te zoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Toro Trallero, J. (2021) Estrés, maltrato infantil y psicopatología. Editorial: Pirámide

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.