Respect voor het lichaam van kinderen: 4 voorbeelden om toe te passen

Door het lichaam van kinderen te respecteren, leren we hen hun behoeften te begrijpen, voor zichzelf te zorgen en te weten hoe ze grenzen moeten stellen.
Respect voor het lichaam van kinderen: 4 voorbeelden om toe te passen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 13 april, 2023

Ouders, leraren en andere verantwoordelijke volwassenen zijn verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van kinderen. Natuurlijk moeten zij aandacht hebben voor hun behoeften, voor hen zorgen en hen begeleiden in situaties die een risico kunnen vormen. Maar dit betekent niet dat er geen grenzen zijn. In feite is een van de belangrijkste het respect voor het lichaam van kinderen. Het kan zelfs nodig zijn om hieraan te werken en het belang ervan in te zien.

We hebben het hier niet over het vermijden van fysiek misbruik, agressiviteit of verwaarlozing. Natuurlijk begrijpen we allemaal dat dit soort handelingen geen plaats hebben in de opvoeding. Maar in dit geval hebben we het over subtieler gedrag dat volwassenen dagelijks met goede bedoelingen uitvoeren, maar dat voor kinderen indringend en ongemakkelijk kan zijn. We vertellen je hieronder meer.

Wat betekent het om het lichaam van kinderen te respecteren?

Als we een respectvolle en positieve (Spaanse link) opvoedingsstijl willen invoeren, moeten we altijd in gedachten houden dat kinderen individuele wezens zijn. Dit betekent dat ze geen verlengstuk van ons zijn en dat ze daarom een zekere soevereiniteit en recht moeten hebben om over zichzelf te beslissen. En wij, als volwassenen, moeten hen helpen hun eigen grenzen te stellen en die te respecteren.

Voor veel ouders betekent de zorg voor hun kinderen beslissen voor hen en hun lichaam en omgeving manipuleren om hen comfortabel en veilig te houden. En dat zien we in veel alledaagse situaties. Bijvoorbeeld het haar van ons kind netjes doen terwijl ze spelen of hun jas uittrekken omdat we het te warm vinden.

Veel kinderen reageren in deze situaties met boosheid of ergernis. Ze proberen zelfs te rebelleren tegen de volwassene en staan erop hun jassen terug te doen of hun haar weer in de war te brengen. Dit moet je niet zien als het uitdagende gedrag van een ongehoorzaam kind, maar eerder als een verzoek aan jou om hun grenzen te respecteren. En het is iets natuurlijks als we rekening houden met het feit dat we op die momenten invasief bezig zijn.

Respect voor het lichaam van kinderen
Vaak dringen volwassenen de ruimte van kinderen binnen zonder er zelfs maar over na te denken.

Respect voor het lichaam van kinderen, hoe doe je dat?

Misschien lijkt dit een overdreven opvatting, maar de waarheid is dat we met kleine veranderingen goede zorg kunnen bieden en respectvoller kunnen zijn. Hier volgen enkele voorbeelden die in het dagelijks leven kunnen worden toegepast.

Neem hun behoeften niet voor lief

Volwassenen nemen vaak beslissingen en ondernemen acties voor het welzijn van kinderen, maar zonder echt rekening te houden met hun behoeften. We trekken bijvoorbeeld hun kleren aan of uit afhankelijk van hoe wij ons voelen of dwingen ze te eten tot ze hun bord leeg hebben.

In plaats daarvan kunnen we aandacht besteden aan wat ze voelen en nodig hebben. Daartoe kunnen we het hun vragen voordat we handelen. We kunnen bijvoorbeeld zeggen: “Ik voel me warm. Heb jij het ook warm? Wil je je trui uittrekken of vind je het goed zo?” of, in het andere geval, kunnen we zeggen “Wil je meer eten of is dat genoeg? Zal ik je helpen je bord leeg te eten of heb je liever dat ik het wegneem?”

Met deze manier van handelen helpen we kinderen in contact te komen met hun behoeften en lichamelijke gewaarwordingen en die als leidraad te gebruiken. Bovendien tonen we respect voor hun behoeften en beslissingen. Als we handelen zonder te vragen, maken we hen geleidelijk los van die lichamelijke begeleiding en helpen we hen misschien niet om zich op dat moment echt beter te voelen.

Waarschuwen en niet binnendringen

Soms is er een geldige behoefte om het lichaam van kinderen te manipuleren om hen te helpen met hun hygiëne en uiterlijk. Het is echter veel positiever als we hen waarschuwen voordat we onze handelingen uitvoeren.

Als je bijvoorbeeld het gezicht van je kind wilt afvegen, kun je zeggen “je hebt yoghurt op je gezicht, mag ik dat er met het doekje afvegen?”. Of, als tijdens het spelen op de speelplaats hun kleren niet op hun plaats zitten, kun je zeggen “ik ga je helpen je broek recht te trekken, oké?”

Hoewel het misschien triviaal lijkt, is dit veel minder ingrijpend dan het doen zonder waarschuwing. En, door ons in hun situatie te verplaatsen, zou geen enkele volwassene willen dat iemand anders onze kleren schoonmaakt of herschikt zonder om toestemming te vragen.

Een kind geeft haar moeder een zoen in het park
Het is belangrijk om je kind te laten beslissen of het een kus of een knuffel geeft bij een ontmoeting met een familielid of een andere persoon.

Respect voor het lichaam van kinderen: laat ze kiezen

Het respecteren van het lichaam van kinderen gaat ook over hen laten kiezen in bepaalde situaties. Niet alleen op het gebied van hygiëne en persoonlijke verzorging, maar ook op het gebied van affectie. Bijvoorbeeld een kind vragen “Wil je tante een kus geven?” of “Mag ik je een knuffel geven?”. Voor veel volwassenen klinkt het misschien onlogisch, maar door hen te laten beslissen wanneer ze anderen toestaan hun ruimte binnen te dringen, geven we hen criteria om ongemakkelijke en gevaarlijke (Spaanse link) situaties in de toekomst te voorkomen.

Stimuleer hun autonomie

Tot slot is het ook heel positief dat we, in plaats van direct op het lichaam van het kind in te grijpen, hen zo begeleiden dat ze het zelf kunnen doen. Als we bijvoorbeeld zien dat het kind op het punt staat met de mouwen van zijn trui in zijn eten te hangen, hoeven we niet te rennen om hun mouwen op te rollen. Integendeel, we kunnen hen waarschuwen voor wat er gebeurt en hen aanmoedigen om zelf de oplossing te zoeken.

Respect voor het lichaam van kinderen heeft grote voordelen op lange termijn

We leven in een maatschappij waarin volwassenen het normaal en geldig vinden om voor kinderen te zorgen zonder na te denken over hun grenzen of ruimtes. Dit gebeurt vaak, ook al is het altijd met liefde en met hun welzijn in gedachte. Om deze reden kan het vragen van toestemming aan een kind om zijn neus af te vegen, zijn haar te kammen, zijn kleren te schikken of hem een kus te geven, misplaatst lijken. Toch is het een belangrijke oefening in het aanleren van assertiviteit en zelfrespect.

Als je kind opgroeit, wil je dat het veilig is, dat hij/zij weet hoe grenzen te stellen, zelfbeheersing heeft en vrij is van misbruik. Maar deze training moet van jongs af aan en thuis beginnen.

Door het lichaam van kinderen te respecteren, laten we hen zien dat ze soevereiniteit over zichzelf hebben. Ook leren we hen dat niemand hen mag aanraken zonder hun toestemming, dat anderen hen niet ongemakkelijk mogen maken, en dat ze het recht hebben om nee te zeggen.

Zo voeden we een generatie kinderen op met verantwoordelijkheidsgevoel die zelfverzekerd zijn, die weten wat ze willen en nodig hebben, en die bereid zijn met respect en assertiviteit voor zichzelf op te komen. En dat zijn uiterst waardevolle vaardigheden die we met deze kleine dagelijkse veranderingen bevorderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Horno Goicoechea, P. (2018) La importancia de la prevención: la educación afectivo-sexual en las distintas etapas de la niñez-adolescencia. Espirales, consultoría de infancia.
  • González Coto, M., & Saénz Cubillo, N. (2020). Crianza Respetuosa: Hacia una parentalidad centrada en las niñas y los niños. Estudios, (41), 428-450.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.