Hoe de moeilijke vragen van kinderen te beantwoorden

Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe je de moeilijke vragen van je kinderen kunt beantwoorden. Hier zijn enkele sleutels om in gedachten te houden.
Hoe de moeilijke vragen van kinderen te beantwoorden
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 05 juli, 2023

Alle kinderen proberen vanaf hun geboorte uit te zoeken hoe de wereld werkt. Naarmate ze opgroeien, behouden ze deze nieuwsgierigheid, maar op een andere manier dan toen ze baby’s waren. Tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar beginnen kinderen hun ouders de moeilijkste vragen te stellen. Ze overvallen ons soms en we weten niet wat we moeten antwoorden. Dus hoe kun je de moeilijke vragen van kinderen beantwoorden?

Wanneer kinderen taal beginnen te beheersen, zijn hun vragen de manier om waardevolle informatie te verkrijgen die hen helpt de wereld te begrijpen. Daarom moeten we in gedachten houden dat nieuwsgierigheid de sleutel is tot leren. In dit artikel gaan we kijken hoe we de moeilijke vragen van onze kinderen kunnen beantwoorden. Als je meer wilt weten, mis het dan niet.

Waarom vinden ouders de moeilijke vragen van hun kinderen zo moeilijk om te antwoorden?

Niets bereidt ons voor op de nieuwsgierige fase van onze kinderen en hun moeilijke vragen. Dat komt misschien omdat toen wij klein waren, onze ouders reageerden met “Je bent nog niet oud genoeg om het te weten” of “als je ouder bent, zul je het weten”. Dit soort zinnen doen echter niets anders dan de communicatie verslechteren. Bovendien kan het niet beantwoorden van deze vragen angst of onzekerheid bij het kind opwekken.

Hoewel we soms ook het antwoord op hun vragen niet weten, is het belangrijk dat we er naar neigen en ze een samenhangend en positief antwoord geven. Er zijn bijvoorbeeld onderwerpen die ingewikkeld zijn om mee om te gaan, zoals de dood, scheidingen, seks of religie, maar dit betekent niet dat we ze geen antwoord kunnen geven om hun zorgen te sussen.

Een moeder probeert de vragen van haar kinderen te beantwoorden
Als volwassenen niet in staat zijn om antwoorden te geven op de zorgen van kinderen of we doen het op een ingewikkelde manier, kan hun motivatie om te leren afnemen.

Hoe kunnen we de moeilijke vragen van kinderen beantwoorden?

Ieder van ons is op een bepaald moment wel eens geconfronteerd of zal geconfronteerd worden met vragen die onze kinderen ons stellen en die moeilijk te beantwoorden zijn. In deze situatie kunnen we rekening houden met de volgende richtlijnen om deze vragen te kunnen beantwoorden.

We moeten ze nooit bekritiseren voor hun nieuwsgierigheid

Wanneer onze kinderen ons vragen stellen, moeten we ze het gevoel geven dat we geïnteresseerd zijn in hun zorgen en zorgen. We kunnen hen niet bekritiseren voor hun nieuwsgierigheid bij een vraag die ons ongemakkelijk maakt. Integendeel, we moeten proberen een open communicatie met de kinderen tot stand te brengen, waarin vertrouwen een prioriteit is vanaf het moment dat ze klein zijn.

Probeer ze spontaan te beantwoorden

Soms brengen de moeilijke vragen die kleintjes ons stellen ons in verlegenheid en is het moeilijk voor ons om natuurlijk te zijn bij het beantwoorden. Als we op dat moment niets kunnen bedenken, kunnen we zeggen dat ze even moeten wachten terwijl ze spelen en dat we dan terugkomen om hun vraag op te lossen. Dit geeft ons wat tijd om na te denken over welk antwoord we ze moeten geven en het op een natuurlijke manier te doen, zonder nerveus te worden.

Wacht op de mening van onze kinderen

Als kleintjes ons vragen stellen, moeten we ze geen overhaast antwoord geven. Het is beter hen te vragen of ze iets weten over het onderwerp in kwestie en wat ze ervan vinden. We zullen zeker genieten van hun antwoorden, want op die leeftijd zitten ze vol onschuld, creativiteit en fantasie.

Als we geen antwoord hebben op hun vraag, laat ze dat dan weten

We kunnen in een situatie terechtkomen waarin ons kind ons een vraag stelt waar we geen antwoord op hebben. In deze gevallen is het het beste om hen te laten weten dat ouders niet altijd het antwoord hebben op al hun vragen.

Hoe de moeilijke vragen van kinderen te beantwoorden
Volwassenen moeten kinderen uitleggen dat ouders niet op elke vraag een antwoord hebben, maar dat als ze het ons vragen, we zullen proberen hun twijfels op te helderen.

Het is niet nodig om uitgebreide uitleg te geven

Als onze kinderen ons een vraag stellen, is het belangrijk om precies te zijn en hen de informatie op een duidelijke en heldere manier te geven. Tegelijkertijd zal het formuleren van zeer uitgebreide antwoorden er alleen maar toe leiden dat ze ons meer vragen gaan stellen en dat ze uiteindelijk met meer twijfels komen te zitten dan ze in eerste instantie hadden. Natuurlijk moeten we de informatie die we geven aanpassen aan de leeftijd van het kind.

Als we het antwoord niet weten, kunnen we het samen uitzoeken

Onze kinderen kunnen ons vragen stellen over iets dat we niet weten. Enerzijds gebeurt dit vaak, anderzijds hoeven we niet alles te weten. Als dit gebeurt, kunnen we dus zeggen dat we het niet weten, maar we kunnen proberen samen het antwoord te vinden. Bijvoorbeeld informatie zoeken op internet of in een prentenboek, zolang het geschikt is voor hun leeftijd, is een uitstekend alternatief.

We vertellen altijd de waarheid

Als we niet duidelijk zijn en niet de waarheid vertellen om bepaalde moeilijke vragen van onze kinderen niet te hoeven beantwoorden, kunnen we in de toekomst tegenstrijdigheden aangaan. Het is altijd beter om een antwoord te geven dat eenvoudig maar waar is in plaats van metaforische taal te gebruiken of onze toevlucht te nemen tot leugens.

Over hoe we de moeilijkste vragen van kinderen kunnen beantwoorden

We kunnen ons soms ongemakkelijk voelen bij de moeilijkste vragen van kinderen, maar dat hoeven we niet zo te zien. In werkelijkheid bestaan ingewikkelde vragen niet, hoewel er vragen zijn die we niet goed weten te beantwoorden of waar we op dat moment geen antwoord op hebben.

Als ons dit overkomt, kunnen we onszelf helpen met de adviezen die we in dit artikel hebben gegeven. Ook kunnen we retorische vragen gebruiken om ons te helpen die vraag om te zetten in een leerproces.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stoppard, M. (1998). Las preguntas difíciles que hacen los niños. Ediciones Barataria.
  • Elwin Harris, G. (2012). Las grandes preguntas de los niños y las sencillas respuestas de los grandes. Ediciones Paidot.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.