Weet je op welke leeftijd kinderen mobiele telefoons zouden mogen krijgen?
We leven in een steeds snellere wereld, waar nieuwe generaties steeds vroeger betrokken raken bij technologie. Een van de grote vragen die ouders zichzelf stellen is: op welke leeftijd zouden kinderen hun eigen mobiele telefoons mogen krijgen?
Het antwoord zal voor een groot deel afhangen van de situatie van elk gezin en hun specifieke omstandigheden. Experts raden echter aan dit alleen te doen als kinderen minstens 12 jaar oud zijn.
Op welke leeftijd mogen kinderen mobiele telefoons hebben?
Wanneer kan een kind als volwassen genoeg worden beschouwd om goed en correct gebruik van mobiele telefoons te maken?
Experts raden aan dat kinderen onder de 12 jaar geen toegang zouden moeten hebben tot deze technologie. Diezelfde experts zeggen ook dat bepaalde applicaties zoals WhatsApp of andere social media zelfs niet mogen worden gebruikt voordat ze 15 of 16 jaar oud zijn.
Met andere woorden, een 12-jarig kind kan zijn mobiele telefoon gebruiken om te spelen of multimedia-inhoud te kijken, maar het is niet aangeraden om hem toegang te geven tot sociale netwerken.
Bij uitstek zouden kinderen geen mobiele telefoons moeten hebben voordat ze de leeftijd van 15 jaar hebben bereikt. In landen als Frankrijk zijn zelfs een aantal wetten aangenomen die kinderen onder de 15 jaar verbieden om mobiele telefoons op school te gebruiken.
Deze wet verbiedt ook het gebruik van mobiele telefoons tijdens de pauze. Dit is zeker een maatregel die de veiligheid van kinderen en tieners probeert te behouden, en ook om traditioneel buiten spelen aan te moedigen.
Gevaren verbonden aan het gebruik van mobiele telefoons op jonge leeftijd
Experts waarschuwen voor de gevaren die gepaard gaan met het gebruik van mobiele telefoons. Daarom is het zo belangrijk dat jonge kinderen geen toegang hebben tot dit soort technologie. Het klopt dat veel ouders voor hun kinderen mobiele telefoons kopen met de bedoeling ze snel te kunnen vinden.
We moeten echter ook onthouden dat deze apparaten geen toegang tot internet hoeven te hebben.
1. Toegang tot ongeschikte inhoud
Internet is een deur naar kennis, maar het is ook een plek vol gevaren. Pornografie is bijvoorbeeld een van de grootste gevaren voor minderjarigen, vooral omdat het zo gemakkelijk toegankelijk is.
2. Pesten
Pesten kan nu plaatsvinden in het huis van een persoon en in elk deel van de wereld via deze nieuwe technologie. Cyberpesten is een van de grote gevaren waar kinderen tegenwoordig mee te maken hebben.
3. Verslaving
Net als bij videogames kan het gebruik van mobiele telefoons zonder ouderlijk toezicht voor verslaving zorgen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn sociale netwerken, de mogelijkheid om toegang te krijgen tot games en ongepaste of verboden inhoud.
Tips om kinderen te beschermen tegen misbruik van mobiele telefoons
Oud genoeg
Zoals experts uitleggen, is de leeftijd waarop kinderen mobiele telefoons zouden mogen krijgen rond de 15 jaar. Als het absoluut noodzakelijk is om ze eerder te geven, dan zou het nooit vroeger moeten zijn dan wanneer ze 12 zijn.
Constante en goede communicatie
Constante en goede communicatie met je kinderen staat voorop. Ouders moeten zich bewust zijn van veranderingen in het gedrag, en ook het willekeurige gebruik van mobiele telefoons en andere technologieën die verslaving kunnen veroorzaken, reguleren en beheersen.
Het is erg belangrijk dat ouders hun gezag uitoefenen en de regels duidelijk maken wat betreft de vrije tijd van hun kinderen, en vooral hun gebruik van nieuwe technologieën.
Controle-hulpmiddelen
Hoewel de technologie zelf niet volledig kan worden beheerd, zijn er verschillende apps die het voor ouders gemakkelijker maken om bepaalde pagina’s met ongepaste inhoud voor de leeftijd van het kind te blokkeren.
Om terug te keren naar onze vraag “op welke leeftijd zouden kinderen mobiele telefoons mogen krijgen?”, hebben we gezien dat het antwoord op deze vraag afhangt van de gezinsdynamiek. Maar het is aan de ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen volwassen genoeg zijn om ze op een verantwoorde manier te gebruiken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Besolí, G., Palomas, N., & Chamarro, A. (2018). Uso del móvil en padres, niños y adolescentes: Creencias acerca de sus riesgos y beneficios. Aloma: Revista de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport, 36(1). http://revistaaloma.net/index.php/aloma/article/view/328
- Bringué, X. & Sábada, Ch. (2011). La Generación Interactiva en Madrid. Niños y adolescentes ante las pantallas. Foro Generaciones Interactivas – Fundación Telefónica. https://dadun.unav.edu/bitstream/10171/20593/1/GGII-Madrid-final.pdf
- McBride, D. L. (2011). Risks and benefits of social media for children and adolescents. Journal of Pediatric Nursing, 26, 498-499. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21930038