5 veilige ramen als je kinderen in huis hebt

Als je aan het verbouwen bent en van je huis een veilige ruimte voor je kind wilt maken, vertellen we je welke soorten veilige ramen je het best kunt kopen.
5 veilige ramen als je kinderen in huis hebt

Laatste update: 21 mei, 2024

Als je kleintjes thuis hebt, kun je er maar beter alles aan doen om ongelukken te voorkomen die hun welzijn in gevaar kunnen brengen. Het kiezen van veilige ramen is ideaal om preventieve maatregelen te nemen en bovendien te profiteren van hun ontwerp om aangename en gezellige ruimtes te creëren. Vandaag vertellen we je welke modellen je in gedachten kunt houden.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en hebben de neiging om heel avontuurlijk te zijn, eigenschappen waardoor ze eerder geneigd zijn om in de buurt van ramen op onderzoek uit te gaan en te spelen. Zonder de juiste beschermende maatregelen kunnen kleintjes echter per ongeluk vallen en ernstige verwondingen oplopen. Nadenken over deze details is essentieel om te voorkomen dat kinderen worden blootgesteld aan onnodige gevaren.

De beste veilige ramen voor kinderen

Ongelukken gebeuren in een oogwenk en kunnen het leven van mensen volledig veranderen, vooral dat van de allerkleinsten. Als ouders kun je overwegen om je ramen te vervangen door veilige modellen om valpartijen te voorkomen en van je huis een ruimte te maken die geschikt is voor de ontdekkingsreizen van je kinderen.

Hier zijn de meest aanbevolen veilige ramen van dit moment.

1. Ramen met dubbele beglazing

5 veilige ramen als je kinderen in huis hebt

Ramen met dubbele beglazing zijn een uitstekende keuze voor huizen met kinderen, omdat hun ontwerp meer stevigheid en veiligheid biedt in vergelijking met ramen met enkele beglazing. Deze modellen bestaan uit twee glasbladen, gescheiden door een laag lucht of edelgas, wat hun thermische en akoestische isolatie verbetert.

Bovendien hebben sommige van deze ramen gelaagd veiligheidsglas dat ongelukken helpt voorkomen in geval van breuk. Zo worden snijwonden en ernstige verwondingen vermeden.

2. Raammodellen met beperkte opening

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze ontworpen om slechts tot een bepaalde hoogte te openen, waardoor kinderen niet te ver naar buiten kunnen gluren. Bovendien hebben sommige modellen een vergrendelingssysteem dat voorkomt dat het raam verder dan een bepaalde hoek opengaat, wat de veiligheid verhoogt.

Ze zijn ideaal voor kamers waar ventilatie nodig is, maar veiligheid een punt van zorg is, zoals kinderkamers. Vergeet niet om geen stoelen of laden in de buurt van deze ramen te zetten om te voorkomen dat kinderen erop klimmen en er gemakkelijk bij kunnen.

3. Vergrendelbare schuiframen

Een van de populairste alternatieven vanwege hun gebruiksgemak en moderne ontwerp. Vergrendelbare schuiframen zijn een goede keuze omdat ze meer veiligheid bieden in vergelijking met conventionele schuiframen.

Wat ze onderscheidt is een vergrendelingsmechanisme dat voorkomt dat het raam helemaal opengaat en alleen opengaat als het handmatig wordt ontgrendeld. Door het vergrendeld te houden, is het risico kleiner dat kinderen het raam op eigen houtje openen en eruit vallen of zichzelf verwonden.

4. Ramen van vloer tot plafond

A boy looking out a window on a rainy day.

Door overvloedig natuurlijk licht binnen te laten, zorgen ramen van vloer tot plafond ervoor dat ruimtes er opener en lichter uitzien en bieden ze een uitstekend panoramisch uitzicht naar buiten. Dit model is perfect voor woonkamers, slaapkamers en andere ruimtes, maar je moet wel bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen.

Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het raam perfect geïnstalleerd is en ontworpen is om ongelukken te voorkomen. Moderne vloer-tot-plafond modellen hebben meestal veiligheidssystemen, zoals sloten, die voorkomen dat ze verder dan een bepaalde hoogte opengaan en dat kinderen er doorheen vallen. Daarnaast kun je het beste gehard of gelaagd glas kopen , dat beter bestand is en minder snel breekt.

5. Ramen met veiligheidsstangen

Als je op zoek bent naar een extra preventie-element, kun je kiezen voor veiligheidsstangen. Dit is een heel goede optie, omdat ze meer bescherming bieden en voorkomen dat kinderen bij het raam kunnen komen. Bovendien kunnen sommige van deze tralies worden gedemonteerd, wat schoonmaken en onderhoud vergemakkelijkt.

Waar moet je op letten bij het kopen van veilige ramen?

Het vervangen van je ramen voor moderne, efficiënte en veilige opties is een investering waar je het meeste uit kunt halen door de volgende belangrijke feiten in gedachten te houden.

  • Gebruik kozijnen van goede kwaliteit: een goed ontworpen kozijn verbetert niet alleen het uiterlijk van je huis, maar biedt ook extra isolatie om de energierekening te helpen verlagen. De meest gangbare keuze voor huiseigenaren is tegenwoordig vinyl, omdat het duurzaam en efficiënt is en in elke gewenste kleur kan worden geverfd.
  • Koop Energy Star-ramen: koop alleen Energy Star-gecertificeerde, energiezuinige ramen. Dit zorgt ervoor dat de modellen die je kiest energiezuinig zijn en voldoen aan de nieuwste industrienormen.
  • Denk aan privacy: als je een extra vleugje privacy wilt, dan zijn ramen met versierde of matglazen ramen een goede keuze. Deze modellen laten licht door, maar blokkeren het zicht in de kamers.

Installeer voor de veiligheid van kinderen veilige ramen in je huis

De kindertijd zit vol met gevoelens van nieuwsgierigheid die kunnen leiden tot ongelukken als de kleintjes zich niet in een veilige ruimte bevinden. Dus als je erover denkt om je huis te verbouwen en de ramen te vervangen, houd dan rekening met bovenstaande aanbevelingen en kies een modern model dat je altijd gemoedsrust geeft.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.