Vaardigheden die alle kleine kinderen moeten ontwikkelen
De eerste 6 jaar van het leven van een kind is de tijd waarin het al zijn fundamentele vaardigheden ontwikkelt. Maar wat zijn de vaardigheden die alle kleine kinderen moeten ontwikkelen en hoe kunnen ouders hen helpen bij hun ontwikkeling? Hieronder vind je de antwoorden op deze vragen.
Leren in de vroege kinderjaren
Weet je of jouw kind echt de stimulatie krijgt die het nodig heeft op elk gebied van zijn ontwikkeling of alleen op de belangrijkste? Er zijn bepaalde activiteiten waarvan alle ouders van hun kinderen verwachten dat ze ze regelmatig doen.
Sommige ouders denken dat als kinderen thuiskomen met cijfers, letters en andere academische concepten die ze onder de knie hebben gekregen, dat dat meer dan genoeg is. Maar niets is minder waar.
In werkelijkheid is de ontwikkeling van kinderen een complexe puzzel die bestaat uit meerdere vaardigheden die alle kleine kinderen tegelijkertijd moeten ontwikkelen. Om bijvoorbeeld te leren wat getallen echt betekenen, moet een kind al spelend een solide concept van getallen hebben ontwikkeld.
Om letters en hun klanken op een zinvolle manier te leren, moet een kind sterk ontwikkelde visuele en auditieve waarnemingsvaardigheden hebben. Zonder deze wordt het reciteren van cijfers en letters slechts een kwestie van het onthouden van geluiden die weinig waarde hebben.
Je vraagt je misschien af of je je kinderen echt helpt om al deze noodzakelijke vaardigheden te ontwikkelen. Maar eerst moet je de volgorde ervan kennen om te weten hoe je je kinderen goed kunt helpen.
Ouders kunnen al deze vaardigheden absoluut aanleren en aanvullen wat hun kinderen op school leren. Het beste is echter dat elke activiteit op spelen gebaseerd kan en moet zijn.
Het verschil met reguliere speeltijd is dat sommige spellen een specifiek doel hebben. Je kunt bijvoorbeeld een activiteit kiezen die specifiek werkt voor balans, auditief geheugen of het concept van getallen.
Vervolgens gooi je werkboeken en formele activiteiten even weg en kijk je naar vaardigheden die tijdens hun vroege jaren moeten worden ontwikkeld door echt te spelen.
Vaardigheden die alle kleuters zouden moeten ontwikkelen
Voordat je kind klaar is voor formeel leren, moet het al het volgende ontwikkelen:
- Visuele perceptie. Visuele waarneming is het vermogen om te interpreteren wat de hersenen zien. Dit is een zeer belangrijke vaardigheid voor het leren lezen, schrijven en rekenen, en moet worden ontwikkeld tussen de leeftijd van 3 en 7 jaar. Visuele waarneming omvat visuele discriminatie, visueel geheugen, vormwaarneming en visuele analyse en synthese.
- Auditieve waarneming. Auditieve waarneming is het vermogen om geluid te interpreteren en betekenis te geven. Het is belangrijk voor lezen, spellen en taalontwikkeling. Auditieve perceptie omvat auditieve discriminatie, auditief geheugen, auditieve perceptie van voorgrond en achtergrond, en auditieve analyse en synthese.
- Auditieve vaardigheden. Dit omvat auditieve waarneming, maar ook het vermogen om instructies te begrijpen en op te volgen. Leren luisteren is een zeer belangrijke vaardigheid, niet alleen om te leren lezen, maar ook om met alle aspecten van het onderwijs om te gaan.
- Vermogen om te spreken. Taal omvat luisteren en spreken. Kinderen moeten hun spreekvaardigheid ontwikkelen om te leren lezen en schrijven, de wereld te begrijpen, informatie over te brengen, te socializen, gevoelens te uiten en te spelen. Een goed ontwikkelde luistervaardigheid is een voorwaarde voor het ontwikkelen van een goede spreekvaardigheid.
Meer vaardigheden die alle kinderen zouden moeten leren
Naast de bovengenoemde, is het voor hen ook belangrijk om vaardigheden te ontwikkelen zoals:
- Grove motoriek. Kinderen ontwikkelen hun grote spieren eerder dan hun kleine spieren. De eerste jaren van het leven van een kind moeten dus worden gevuld met kansen om deze grove motoriek te ontwikkelen.
- Fijne motoriek. Fijne motoriek ontwikkelt coördinatie tussen de ogen en de kleine spieren van de vingers en handen. Dit is essentieel om bijvoorbeeld te leren schrijven. Wanneer kleuters een goed ontwikkelde fijne motoriek hebben, kunnen ze knippen, een potlood tussen duim, wijsvinger en middelvinger houden, zichzelf aankleden, beginnen te experimenteren met schrijven en andere belangrijke vaardigheden uitvoeren.
- Creativiteit en denkvermogen. Creativiteit is een essentiële vaardigheid die in de loop van de tijd moet worden aangemoedigd. Het gaat niet alleen om kunst, maar ook om denken en probleemoplossend vermogen, vaardigheden die een leven lang nodig zijn.
- Opkomende leesvaardigheid. Voordat een kind leert lezen, moet het belangrijke voorleesvaardigheden leren; zoals rijmen, visueel geheugen, printbewustzijn, auditief begrip, letterkennis en auditieve perceptie (inclusief fonologisch bewustzijn).
- Opkomende wiskundige vaardigheden. Kinderen beginnen al vroeg met het ontwikkelen van pre-wiskundige vaardigheden. Deze zijn zoals een opkomend gevoel voor getallen en concepten van maat, ruimte en vorm.
- Opkomende schrijfvaardigheid. Emergent schrijven omvat de ontwikkeling van basisvaardigheden zoals visuele waarneming, potloodgreep, fijne motoriek, patronen maken en andere.
Kortom, het is belangrijk dat de kleintjes thuis al deze vaardigheden ontwikkelen om op de juiste manier alle gebieden van hun ontwikkeling te stimuleren. Nu je weet wat ze zijn, kun je dit leren thuis aanvullen terwijl je quality time doorbrengt met jouw kinderen. Dus waar wacht je op?