Tips voor ouders van kinderen die verslaafd zijn aan tablets

Tegenwoordig is er een nieuw soort ongemak voor ouders: hun kinderen zijn verslaafd aan tablets. Vandaag vertellen we je wat je kunt doen.
Tips voor ouders van kinderen die verslaafd zijn aan tablets

Laatste update: 08 januari, 2022

Tegenwoordig is er een nieuw probleem voor ouders: kinderen zijn verslaafd aan tablets. Het is heel gewoon dat onze kleintjes klassieke bordspelletjes en zelfs traditioneel speelgoed vervangen door elektronische apparaten waarmee ze aan al hun behoeften kunnen voldoen. Ze zijn ook de oorzaak van eindeloze perioden van afleiding.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kerstman elk jaar veel verzoeken voor elektronische apparaten krijgt. De genegenheid die kinderen voelen voor elektronisch speelgoed wordt ook steeds groter. En als gevolg daarvan zijn mobiele telefoons, videospelletjes en tablets de oorzaak van een toename van verslavingen bij kinderen.

Daarom is het belangrijk op te merken dat zulke apparaten thuis een nieuw probleem kunnen opleveren, dat leidt tot een extra uitdaging voor ouders van nu en de toekomst.

Zo kunnen we een punt bereiken waarop kinderen alleen nog maar willen surfen op het net, en slapen en andere bezigheden een ondergeschikte plaats beginnen in te nemen ten opzichte van deze elektronische apparaten. Veel kinderen verwaarlozen zelfs hun studie.

Daarom moeten ouders attent zijn op de tekenen dat hun kinderen verslaafd kunnen zijn aan tablets.

Tips voor ouders van kinderen die verslaafd zijn aan tablets

Verslaafd aan tablets: mogelijke tekenen

  • Bedrog: Een van de belangrijkste symptomen van verslaving aan dit apparaat is dat kinderen oneerlijk zijn. Om precies te zijn, als kinderen vermoeden dat hun ouders niet opletten, maken ze van de gelegenheid gebruik om hun tablet stiekem te gebruiken.
  • Ontwenningsverschijnselen: Zodra ouders het gebruik van deze voorwerpen beperken, beginnen hun kinderen er grote bezorgdheid en zelfs depressie door te uiten.
  • Demotivatie: Dit gebeurt als kinderen vroeger geïnteresseerd waren in andere recreatieve activiteiten, en plotseling alleen nog maar hun volle belangstelling aan elektronische apparatuur wijden.
  • Bepaalde gevolgen: In het algemeen kunnen kinderen, als gevolg van zo’n verslaving, te maken krijgen met slechte prestaties op school, en met een gebrek aan belangstelling voor het aangaan van nieuwe intermenselijke relaties of het versterken van bestaande.

Het is belangrijk op te merken dat kinderen soms bepaald negatief gedrag kunnen uitstralen, al naar gelang hun leeftijd.

Dit is echter geen teken van verslaving. Daarom is het raadzaam hun attitudes zorgvuldig in de gaten te houden om zo’n diagnose nauwkeurig te kunnen vaststellen.

Maar wat kun je doen als kinderen verslaafd zijn aan tablets? Wanhoop niet, hier zijn namelijk enkele eenvoudige tips om met deze situatie om te gaan:

Tips voor ouders van kinderen die verslaafd zijn aan tablets

Stel grenzen

Het is belangrijk dat ouders bepalen wanneer en hoe lang de kinderen elektronische apparaten mogen gebruiken. Dit kan namelijk een manier zijn om controle uit te oefenen.

Ook is het het beste een plaats aan te wijzen voor het gebruik ervan, zodat ze in de gaten gehouden kunnen worden. Zo kun je zien hoeveel ze browsen en eisen dat ze de vastgestelde tijd respecteren.

Vermijd dat je kinderen de volledige zeggenschap over de tablets krijgen

Het is geen goed idee dat kinderen de volledige eigenaar van deze apparaten zijn. Als ze dat zijn zullen ze namelijk denken dat ze er de volledige controle over hebben. Dus, als ouders het gezag hierover verliezen, kan het moeilijker zijn de regels te verduidelijken.

Verslaafd aan tablets: beperk het gebruik geleidelijk

Als het om verslaving gaat, moet je het gebruik van tablets geleidelijk afschaffen. Op die manier kunnen kinderen wennen aan de afwezigheid ervan. Zo zien zo ook in dat het tijd is om de tijd die ze met dit soort apparaat doorbrengen te verminderen.

Help ze de tablet te vervangen door een ander voorwerp of een andere activiteit

Het zou goed zijn als ouders hun kinderen helpen alternatieven voor elektronische spelletjes te zoeken.

Geef het goede voorbeeld

Het heeft geen zin kinderen te berispen of zich zorgen te maken over het waarnemen van tekenen van verslaving aan tablets als de ouders hetzelfde pad bewandelen. Daarom raden we aan dat ouders ook hun gebruik beperken. Op die manier kunnen hun kinderen hen zien als geschikte voorbeelden om te volgen. Onthoud: daden spreken luider dan woorden.

Kind huilt omdat hij niet op de tablet mag spelen

Het is belangrijk op te merken dat deze verslaving even ernstig genomen moet worden als elk ander probleem van gelijke aard. Daarom vraagt het de nodige aandacht. Als deze situatie aanhoudt, kan het namelijk de levenskwaliteit van de kinderen verslechteren.

Daarom is het belangrijk te verduidelijken dat als de situatie de ouders te veel wordt om aan te kunnen, het de moeite loont professioneel advies te zoeken. This might interest you...

Hoe weet ik of mijn kind verslaafd is aan zijn mobiele telefoon
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe weet ik of mijn kind verslaafd is aan zijn mobiele telefoon

Denk je dat je kind verslaafd kan zijn aan zijn mobiele telefoon. Dit is een probleem dat steeds meer voorkomt, Blijf lezen.