Irrationele angsten bij kinderen: wat je moet weten

Irrationele angsten komen vaak voor bij kinderen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je kleintje te helpen om over deze angsten heen te komen.
Irrationele angsten bij kinderen: wat je moet weten
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 20 mei, 2019

Irrationele angsten komen bij veel kinderen voor. Helaas kan dit zorgen voor veel frustratie bij ouders, omdat het vaak voelt alsof niks wat ze zeggen of doen helpt.

Kinderen kunnen irrationele angsten hebben over bijvoorbeeld:

  • monsters onder het bed
  • het donker
  • zelfs alledaagse geluiden.

Onthoud echter dat deze angsten vaak voorkomen tijdens de jeugd. De rol van de ouders is een gevoel van kalmte en steun geven aan hun kinderen.

Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten dat het doel niet is om de angst volledig weg te halen. Je kan ze namelijk beter helpen om met deze irrationele angsten om te gaan, zodat ze minder impact hebben.

Het is het belangrijkst om ze te helpen bij het controle hebben over hun angsten. Dit kan bereikt worden door een paar stappen te volgen.

Uit onderzoek blijkt dat ouders er niet alleen achter moeten komen waar hun kind bang voor is, maar ook moeten erkennen dat deze angst voor het kind echt is. Het is belangrijk om rustig te blijven, empathie te tonen en boven alles nooit je kind in enge situaties te forceren. Lees dit artikel om meer te weten te komen.

Hoe kom je over irrationele angsten heen?

1. Respecteer hun mening

Het eerste advies dat we je kunnen geven over irrationele angsten overwinnen is door zijn of haar mening te respecteren. Hoewel het lijkt alsof er geen reden achter de angst zit, heeft het kind wel een reden om deze emoties te ervaren. Als een ouder moet je naar je kind luisteren en zijn of haar gevoelens accepteren.

Alle kinderen hebben het recht om hun angsten te uiten. Er moet niet gedaan worden alsof het niks is of je kind dwingen om moed te tonen. Je moet je kinderen begrijpen en respectvol advies geven om ze steeds een veiliger gevoel te geven.

Een kind schuilt bij zijn moeder

2. Geef ze alle informatie die ze nodig hebben

Hoewel het misschien logisch lijkt, is het soms nodig dat je kinderen alle informatie geeft die ze nodig hebben. Kinderen zijn nog aan het leren hoe de wereld en de elementen om hen heen werken. In deze periode zijn ze nog aan het ontdekken hoe oorzaken en gevolgen werken.

Als je meer informatie geeft aan je kinderen, zullen ze als gevolg meer te weten te komen over de wereld en zich minder zonder gaan maken.

Als ze bijvoorbeeld bang zijn voor onweer, moet je ze uitleggen hoe donder en bliksem ontstaan. Vergeet niet dat deze kennis ze een rustiger en veiliger gevoel zal geven.

3. Let op wat ze in de media zien

Onthoud dat beelden van films, videospellen, muziek video’s en zelfs het nieuws een negatieve impact kunnen hebben en irrationele angsten kunnen verergeren. Daarom raden wij aan om er op te letten wat je kind in de media ziet.

Je kan ook je kind leren om de afstandsbediening te gebruiken om de televisie uit te zetten wanneer er iets in beeld komt dat ze eng vinden. Als een ouder moet je ze leren om verantwoordelijk naar dingen te kijken die bij hun leeftijd past.

Het is belangrijk om rustig te blijven, empathie te tonen en boven alles je kinderen nooit forceren om enge situaties te ervaren.

4. Toon vertrouwen

Eén van de manieren om te zorgen dat je kind over zijn irrationele angsten komt is door te laten zien dat jij niet bang bent. Als je alleen maar zegt dat hij niet bang hoeft te zijn kan de angst namelijk nog erger worden.

Echter, wanneer je kleintje jouw vertrouwen voelt zal hij of zij gaan geloven dat er niks is om bang voor te zijn. Het is een goede manier om je kind de moed te geven die hij of zij nodig heeft om over de irrationele angsten te komen.

5. Lees boeken voor die de irrationele angsten bespreken

Als laatste raden we aan om kinderboeken voor te lezen die enge situaties laten zien en ze helpen om over hun angst heen te komen. Het is immers een handige strategie dat kinderen toestaat om zich in het karakter die dezelfde angst heeft te verplaatsen.

Een kind leest een boek

Dit laat kinderen zien dat er andere mensen zijn die dezelfde angsten hebben, wat ervoor zorgt dat ze opener zullen worden over hun angsten. Doordat ze hun angsten kunnen bespreken, gaan ze zich minder zorgen maken.

Als laatste, vergeet niet dat alle kinderen hulp nodig hebben om over de irrationele angsten te komen. Het is een leeftijd waarin ze nog van alles ontdekken. Daarom moet je hun angsten respecteren.

Hoewel ze niet gelijk over de angst heen zullen komen, zullen ze wel leren er beter mee om te gaan. Twijfel er niet aan om dit advies te gebruiken om je kind te helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Askew, C., & Field, A. P. (2007). Vicarious learning and the development of fears in childhood. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/j.brat.2007.06.008
  • Muris, P., Merckelbach, H., & Collaris, R. (1997). Common childhood fears and their origins. Behaviour Research and Therapy35(10), 929–937. https://doi.org/10.1016/S0005-7967(97)00050-8
  • King, N. J., Muris, P., Ollendick, T. H., & Gullone, E. (2005). Childhood fears and phobias: Advances in assessment and treatment. Behaviour Change22(4), 199–211. https://doi.org/10.1375/bech.22.4.199

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.