Ontdek 6 hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht

Hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht kunnen een nuttig hulpmiddel zijn voor ouders om het internetgebruik van hun kinderen in de gaten te houden. Leer meer in het volgende artikel.
Ontdek 6 hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Steeds meer kinderen gebruiken al op zeer jonge leeftijd mobiele toestellen. Dit is iets waar ouders zich zorgen over maken, omdat ze niet weten hoe ze hun kinderen veilig kunnen houden voor mogelijke gevaren die in cyberspace op de loer liggen. Daarom kunnen hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht een grote hulp zijn.

Hoewel we in de kindertijd het overmatig gebruik van deze toestellen moeten vermijden, is de oplossing niet om ze te verbieden. Wat we moeten doen is onze kinderen leren om technologie op de juiste manier en veilig te gebruiken. Tegelijk is het essentieel dat ouders de activiteit in de gaten houden en waarschuwen voor dreigend gevaar.

In dit artikel delen we met je een compilatie van de populairste ouderlijk toezicht hulpmiddelen, zodat je kunt beheren wat je kinderen op het internet doen. Let op!

Wat is ouderlijk toezicht?

Ouderlijk toezicht zijn hulpmiddelen waarmee ouders toezicht kunnen houden op de inhoud van wat hun kinderen op het Internet consumeren. En tegelijk om de tijd te controleren die ze besteden aan het gebruik van beeldschermapparatuur (mobiele telefoons, tablets, computers, enz.).

Volgens de Spaanse INE (Spaanse link) heeft 69,5% van de kinderen tussen 10 en 15 jaar al een mobiele telefoon en heeft 94,5% van hen toegang tot het internet.

Als gevolg daarvan hebben steeds meer kinderen een toestel voor persoonlijk gebruik dat verbinding maakt met het internet. Dit heeft zijn voordelen, maar er zijn ook gevaren. Daarom is het van essentieel belang dat er een aantal middelen voor ouderlijk toezicht zijn, zodat verzorgers het gebruik ervan kunnen reguleren.

Ontdek 6 hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht

Waarvoor kunnen we middelen voor ouderlijk toezicht gebruiken?

Behalve een krachtige bron van informatie kan het internet ook een bron van gevaar zijn voor kinderen.

Een van de belangrijkste voorbeelden is cyberpesten. Maar we vinden ook gegevensdiefstal (met identiteitsdiefstal) en het verlies van tijd aan activiteiten die niet nuttig zijn. Hoewel dit laatste onschuldig lijkt, kan het ernstig worden als kinderen veel tijd op het internet mogen doorbrengen.

Daarom helpt ouderlijk toezicht ouders op de volgende manieren:

  • Het vermijden van contact van kinderen en adolescenten met vreemden.
  • Ouders toestaan de activiteit van jongeren op het internet bij te houden: de sites die ze bezoeken en welke inhoud ze op het internet consumeren.
  • De gebruikstijd van de schermen beperken, door het programmeren van de maximale verbindingstijd van het toestel.
  • De kans te verkleinen dat ze ongepaste en potentieel gevaarlijke sites binnengaan.

De beste hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht

Zoals we allemaal weten zijn er op het internet veel sites met inhoud die niet geschikt is voor kinderen en adolescenten. Daarom moeten we goed opletten wat onze kinderen te zien krijgen tijdens het surfen.

Hieronder delen we een serie hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht die van grote hulp kunnen zijn.

Microsoft Family Safety

Dit hulpmiddel is ontwikkeld door de firma Microsoft en wordt gebruikt om de activiteit van kinderen op het Internet in de gaten te houden.

We kunnen er tijdslimieten voor schermgebruik mee instellen, ongepaste inhoud blokkeren en zelfs de toegang tot bepaalde toepassingen en online spelletjes controleren.

Deze toepassing is meestal beschikbaar voor alle toestellen met een Microsoft besturingssysteem en kun je downloaden via de officiële website van Microsoft.

Qustodio

Dit is een van de meest aanbevolen hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht, omdat het zo effectief en eenvoudig is.

Het is beschikbaar voor mobiele telefoons en computers van alle besturingssystemen. Bovendien heeft het een gratis versie en een betaalde versie met extra middelen.

Met deze applicatie kun je bepaalde spelletjes blokkeren, de tijd controleren die kinderen op sociale media doorbrengen, hun activiteit op YouTube controleren en ook toegang krijgen tot hun gesprekken en berichten.

Ouderlijk toezicht voor iOS

Dit is van Apple en wordt meestal geïntegreerd in de toestellen van dit merk. Het is een effectieve applicatie om de activiteitentijd van kinderen op het internet te regelen.

Je kunt er inhoudelijke beperkingen mee opleggen, en de toegang tot bepaalde websites die ongepast zijn controleren. Ook heeft het Game Center functies, om te voorkomen dat kinderen veel uren in online spelletjes doorbrengen.

Panda dome family

Dit hulpmiddel is beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Het heeft een functie waarmee je toepassingen en bepaalde spelletjes kunt blokkeren om je kinderen weg te houden van inhoud die niet geschikt is voor hun leeftijd. Ook kun je de browsetijd beperken en de precieze locatie van de jongeren steeds in de gaten houden.

Het heeft een geolocatie waarschuwing om ‘veilige zones’ van beweging vast te stellen en als ze die verlaten stuurt de applicatie een waarschuwing. Bovendien kun je met deze functie, bij verlies of diefstal van het toestel, de locatie van het toestel weten.

Dit is een geheel gratis Google hulpmiddel voor ouderlijk toezicht, ontworpen voor mobieltjes. Je kunt er rapporten mee krijgen over de toepassingen die je kinderen vaak gebruiken of de tijd die ze verbonden zijn, en zo het gebruik ervan beperken of verhinderen.

Ook kun je er het gebruik van het apparaat mee blokkeren of beperken gedurende een bepaalde tijd, zoals de schooltijden. Een andere functie van dit programma is dat je op elk moment de real-time locatie van het kind kunt weten.

Secure Kids voor Android

Deze applicatie is beschikbaar voor Android en heeft zowel een gratis als een betaalde versie met meer mogelijkheden.

Het kan gebruikt worden op mobiele telefoons en tablets en werkt om het kind op elk moment te lokaliseren. Bovendien kun je er de toegang tot bepaalde websites mee verhinderen, inhoud filteren, naast andere opties.

Moeder en kind kijken samen op internet

Hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht

Hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht dienen om ouders te helpen het gebruik van beeldschermen door hun kinderen te controleren. Dit helpt de gevaren van alleen surfen en toegang tot leeftijdsongeschikte inhoud te voorkomen.

Toch mogen we niet vergeten dat een goede opvoeding de basis is om deze bedreigingen te voorkomen. We moeten kinderen duidelijk kunnen maken waarom we bepaalde inhoud aan banden leggen.

De beste manier om een probleem aan te pakken is tijdig voor preventiete kiezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Larreátegui, G. B., & Sánchez, M. S. (2016). Implementación de una aplicación para control parental en dispositivos inteligentes. INVESTIGATIO, (7), 101-115.
  • Arias Calvo, L. A., Rodríguez Basallo, C. A., & Caicedo Cerón, S. D. El ciber control parental: un mecanismo idóneo para salvaguardar el interés superior del menor, frente a los riesgos online.
  • Ivorra Méndez, E. (2014). Estudio sobre la protección de los padres hacia sus hijos en internet: control parental y otras estrategias, en Huelva capital, España (Master’s thesis, Universidad Internacional de Andalucía).
  • García Jiménez, L. N. (2016). Uso que los menores hacen de las redes sociales y control parental.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.