Tips om nachtmerries bij kinderen te voorkomen

Nachtmerries zijn een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kind tussen 2 en 6 jaar. Vandaag geven we een aantal tips om nachtmerries bij kinderen te helpen voorkomen.
Tips om nachtmerries bij kinderen te voorkomen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Nachtmerries zijn redelijk normaal tijdens de ontwikkeling van een kind. Ze verschijnen meestal rond de leeftijd van 2 of 3 jaar en zijn een manier voor kinderen om ervaringen uit hun leven te uiten. Maar alleen omdat ze normaal zijn, wil nog niet zeggen dat ze niet storend zijn voor de kleintjes. In dit artikel zullen we zien hoe we nachtmerries bij kinderen kunnen helpen voorkomen.

Als kinderen nachtmerries hebben, kunnen ze een angst ontwikkelen voor iets specifieks waarover ze hebben gedroomd. Misschien zijn ze zelfs te bang om alleen te slapen omdat ze niet nog een nachtmerrie willen hebben. Als je thuis met deze problemen te maken hebt, helpen de onderstaande tips om je kindje vredig te laten rusten.

Mogelijke oorzaken van nachtmerries bij kinderen

Nachtmerries verschijnen meestal tijdens de tweede helft van de nacht, tijdens de REM-slaapfase. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Het ontbreken van een vaste routine
 • Als kinderen ziek zijn of koorts hebben, kunnen nachtmerries vaker voorkomen.
 • Niet genoeg slaapuren krijgen.
 • Als kinderen zich angstig of gestrest voelen over een verandering in hun leven – een verhuizing, een nieuw broertje of zusje, enz. – kunnen ze nachtmerries krijgen.
 • Oververmoeid zijn, maakt ook de kans op nachtmerries groter.

Tips om nachtmerries bij kinderen te voorkomen

Meisje met nachtmerrie

1. Zorg ervoor dat je kind zich op zijn gemak voelt in zijn of haar kamer

Om kinderen comfortabeler te maken, kun je een nachtlampje aanzetten zodat zijn kamer niet zo donker is. Overdrijf het natuurlijk niet. Tegelijkertijd kun je kleintjes laten slapen met hun favoriete knuffeldier, waardoor ze zich veilig en geborgen voelen.

2. Wees voorzichtig met wat ze op tv kijken en laat ze geen tv kijken voordat ze naar bed gaan

Probeer het laatste uur voordat kinderen naar bed gaan ervoor te zorgen dat ze geen tv kijken. Wat ze ook aan tv of video’s kijken – overdag of ‘s avonds – mag geen gewelddadige of agressieve inhoud bevatten. Als kinderen tekenfilms kijken voordat ze naar bed gaan, zorg er dan voor dat ze niet te fel of te kleurrijk zijn. Deze kunnen de hersenen namelijk prikkelen vlak voor het slapengaan.

3. Stel routines vast

Het is belangrijk om dagelijkse routines vast te stellen, omdat ze veiligheid en balans bieden. Dankzij routines weten ze wat ze op elk moment van de dag kunnen verwachten en worden verrassingen voorkomen. In die zin moeten kinderen dus een vast schema hebben om elke dag in bad te gaan, te eten, hun tanden te poetsen en naar bed te gaan.

4. Lees een verhaal voor het slapengaan

Het is erg belangrijk om de gewoonte te introduceren om voor het slapengaan een verhaaltje te lezen dat bij de leeftijd past. Dit helpt kinderen tot rust te komen voordat ze gaan slapen. Je kunt ook ontspanningstechnieken oefenen met diepe ademhaling, zachte muziek en natuurgeluiden.

Wat kunnen we doen als nachtmerries ondanks onze inspanningen aanhouden?

 • Als je kind een nachtmerrie heeft, ga dan naar zijn of haar kamer en troost hem.
 • Gebruik een kalme en zorgzame stem om met je kind te praten, zodat hij of zij niet nog banger wordt.
Moeder troost bang kind
 • Vertel je kind dat het allemaal voorbij is, dat het gewoon een nachtmerrie was, en dat mama of papa er is.
 • Vertel hem een leuk verhaal om hem af te leiden en te helpen de nachtmerrie te vergeten.
 • Als kinderen nachtmerries hebben, kun je ze beter niet naar je eigen bed brengen. Als je dat doet, zullen ze hier waarschijnlijk aan wennen en zal het moeilijk zijn om de situatie te corrigeren. Kalmeer ze liever in hun eigen bed totdat ze weer in slaap vallen.
 • Als je kind herhaaldelijk nachtmerries heeft, moet je er met een kinderarts over praten. Het probleem kan het gevolg zijn van een slaapstoornis of posttraumatische stress. Het kan ook duiden op een psychologisch probleem dat te maken heeft met de omgeving van het kind.

Het vermijden van nachtmerries bij kinderen

Nachtmerries zijn een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kind, vooral rond de leeftijd van 2 en 3. Bovendien kunnen ze aanhouden tot 6 jaar. Maar als kinderen ouder worden, vervagen ze.

Aarzel niet om de bovenstaande tips toe te passen om nachtmerries bij kinderen te voorkomen. En vergeet niet dat als het probleem niet verdwijnt en je kind het erg moeilijk heeft, je een kinderarts moet raadplegen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.