De meest voorkomende slaapstoornissen bij kinderen

Het wordt aanbevolen dat ouders er achter komen of hun kind lijdt aan één van deze veelvoorkomende slaapstoornissen om te zorgen dat je kleintje beter kan slapen.
De meest voorkomende slaapstoornissen bij kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 09 mei, 2019

Het is belangrijk dat ouders weten hoe ze de meest voorkomende slaapstoornissen bij kinderen herkennen en begrijpen wat de oorzaken zijn.

Slaap is van groot belang bij kinderen, omdat het de groei en een gezonde ontwikkeling bevordert. Het is belangrijk om alles te vermijden dat invloed kan hebben op dit belangrijke aspect van hun leven.

Ouders maken zich vaak zorgen als hun kinderen maar een klein beetje ongemak vertoont. Ze zorgen voor een gezond dieet, activiteiten en medische zorg. Ook zorgen ze ervoor dat kinderen genoeg slaap krijgen en geen slaapproblemen hebben.

Dat is waarom het belangrijk is om de meest voorkomende slaapstoornissen bij kinderen te kennen.

Hoe weet je dat je kind een slaapstoornis heeft?

De meest voorkomende slaapproblemen bij kinderen zijn problemen die direct of indirect in verband staan met rust. De meest voorkomende zijn:

  • Slapeloosheid: wanneer een kind niet kan slapen.
  • Narcolepsie: het kind wordt overdag moe of slaapt lange periodes.
  • Vreemd gedrag tijdens het slapen: slaapwandelen, slaapapneu, REM-slaap gedragsstoornis, nachtmerries, enz.
  • Slechte slaapgewoontes: incorrecte biologische fases, maar ook aangeleerde slechte gewoontes.

Slaapwandelen is een veelvoorkomende stoornis en kan met de tijd beter worden, zonder dat er een behandeling nodig is.

Medische oorzaken voor slaapstoornissen bij kinderen

Andere veelvoorkomende slaapstoornissen bij kinderen zijn gerelateerd aan een medische andoening. De stoornissen die het vaakst voorkomen zijn:

  • Allergieën: deze onderbreken het slaappatroon van het kind, wat zorgt voor een onregelmatige nacht.
  • Pijn: erge ongemakken kunnen ervoor zorgen dat het kind niet goed slaapt.
  • Bedplassen: dit is urine-incontinentie tijdens de slaap. We raden aan om naar een dokter te gaan als je kind zijn blaas nog niet onder controle heeft als hij vijf jaar is. Dit kan namelijk gerelateerd zijn aan een ziekte zoals diabetes.
  • Ziektes: bijvoorbeeld hoofdpijn, astma, suikerziekte, zure reflux, epilepsie en langdurige ziektes kunnen de slaap van een kind verstoren.
  • Medicaties: afhankelijk van hun chemische samenstelling kunnen ze invloed hebben op de slaap van een kind.
Slaapstoornissen bij kinderen

Hoeveel uren slaap hebben kinderen nodig?

De benodigde hoeveelheid slaap hangt af van de leeftijd van het kind. Pasgeborenen hebben meer slaap nodig, zo’n 16 uur per dag. Daarnaast worden ze elke 3 uur wakker om gevoed te worden en hun luier te laten verschonen.

Na drie maanden beginnen ze de nacht door te slapen, maar ze hebben nog steeds 15 uur slaap nodig. Vanaf 6 maanden tot één jaar slapen ze tussen de 12 en 16 uren, met de dutjes meegeteld.

Later, tussen één en twee jaar, hebben kinderen tussen de 11 en 14 uur slaap nodig, met de dutjes meegeteld. Kinderen van 3 tot 5 jaar hebben 10 tot 13 uur slaap nodig (ook met dutjes meegeteld).

Als laatste, van 6-jarige leeftijd tot het begin van de puberteit hebben ze tussen de 8 en 12 uur slaap nodig per nacht.

Hoe kan je de meest voorkomende slaapstoornissen bij kinderen voorkomen?

Er zijn dingen die je kan doen om de meest voorkomende slaapstoornissen bij kinderen te voorkomen. Deze kan je toepassen vanaf het moment dat je ze borstvoeding geeft, tot de puberteit. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Zorg ervoor dat je kinderen er niet aan wennen om ergens afhankelijk van te zijn om te kunnen slapen. Dit is bijvoorbeeld een flesje of een speen. Deze zorgen voor slechte gewoontes bij kinderen, die niet in slaap kunnen komen zonder deze elementen.
  • Creëer een fijne slaapomgeving. Ouders moeten ‘s avonds zelfverzekerd overkomen zodat het kind kalm is wanneer hij naar bed moet.
  • Zorg ervoor dat je kind er aan went om alleen te slapen. Wanneer kinderen met hun ouders slapen kunnen ze wakker worden. Daarom moet deze gewoonte vermeden worden op vroege leeftijd.
Een vaste bedtijd
  • Creëer een slaaproutine voor je kinderen. Dit is bijvoorbeeld een kleine snack, tanden poetsen, pyjama aantrekken en een verhaaltje voorlezen. Je kan ook zorgen dat ze een nachtlampje hebben.
  • Houd ze aan een vaste bedtijd.
  • Probeer je kind te motiveren om zelf in slaap te vallen.
  • Vermijd hyperactief gedrag voor bedtijd. Dit is bijvoorbeeld sport, videospelletjes en televisie kijken.

Wat kan je doen als je kind een slaapstoornis heeft?

Sommige aanbevolen maatregelen zijn:

  • het verbieden van lange dutjes
  • voedsel geven dat ze moe maakt
  • het vermijden van voedsel dat suiker en cafeïne bevat.

Ook moet je ze een gevoel van veiligheid geven. Als laatste, vermijd het geven van te veel vloeistof zodat je kind ‘s nachts niet wakker wordt.

Het is essentieel dat je kind genoeg rust krijgt, afhankelijk van hun fase van de ontwikkeling. Dit moet allemaal plaatsvinden onder optimale omstandigheden, die je kind zullen helpen om gezonde slaapgewoontes te ontwikkelen.

Natuurlijk moet je wel naar de kinderarts gaan wanneer het mogelijk een medisch probleem is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Consejo de Salubridad General, & Gobierno Federal. (2010). Diagnóstico y Tratamiento de los Trastornos del Sueño. Secretaría de Salud de México.
  • Covertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch.Argent.Pediatr.
  • Owens, J. A., Spirito, A., McGuinn, M., & Nobile, C. (2000). Sleep habits and sleep disturbance in elementary school-aged children. Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics. https://doi.org/10.1097/00004703-200002000-00005
  • Pedreira JL, Martín-Alvarez L. (2001). Trastornos del sueño en la infancia. Rev Psiquiatr Psicol Niño Adol 2001; 3(1):1-15
  • Tripuraneni, M., Paruthi, S., Armbrecht, E. S., & Mitchell, R. B. (2013). Obstructive sleep apnea in children. Laryngoscope. https://doi.org/10.1002/lary.23844

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.