6 tekenen dat je kind probiotica nodig heeft

Ontdek de tekenen die erop wijzen dat je kind probiotica nodig heeft en hoe ze de gezondheid en het welzijn van je kind kunnen verbeteren.
6 tekenen dat je kind probiotica nodig heeft

Laatste update: 09 maart, 2024

Probiotica zijn een uitstekend alternatief voor de preventie en behandeling van bepaalde darmaandoeningen, vooral bij kinderen. Ze helpen echter niet allemaal tegen dezelfde ziekten en niet allemaal hebben ze probiotica nodig om te verbeteren. Daarom moet je leren de tekenen te herkennen dat je kind probiotica nodig heeft om een arts te raadplegen en ze effectief in het dieet op te nemen.

Probiotica zijn een bondgenoot om lichaamsfuncties zoals de spijsvertering in stand te houden, de afweer te verhogen en de darmmicrobiota in balans te brengen. Maar weet je wanneer je ze bij kinderen moet gebruiken en wat de meest voorkomende ziektes zijn om te bestrijden met probiotica?

In dit artikel beantwoorden we deze vragen en laten we je de 6 tekenen zien die het ideale moment aangeven om probiotica te gebruiken bij een gezondheidsprobleem. Vergeet niet dat, net als bij elke andere behandeling, de kinderarts degene is die de bijbehorende aanwijzingen geeft.

Wat zijn probiotica?

Een groep deskundigen heeft in een consensus vastgesteld dat probiotica levende micro-organismen zijn, voornamelijk bacteriën en gisten, die bij inname in voldoende hoeveelheden voordelen voor de gezondheid kunnen bieden. Dit rapporteerde men in het tijdschrift Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology (Engelse link).

De meest klinisch gebruikte probiotica worden onderscheiden door hun namen. Onder de gisten, Saccharomyces cerevisiae, en onder de bacteriën, welke bekend staan als melkzuurbacteriën, zoals Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus, Bifidobacterium, Propionibacterium, Bacillus en Enterococcus.

Maar hoe weet je of je kind probiotica nodig heeft als het een ziekte doormaakt? Laten we eens kijken.

Live bacteria.

6 tekenen dat je kind probiotica nodig heeft

Er zijn aanwijzingen dat sommige ziektes, zoals ziektes die voortkomen uit een verstoorde darmbalans, herkenbare tekenen geven die behandeld kunnen worden met probiotica. Natuurlijk is de kinderarts van je kind de professional die de aanwijzingen geeft. Laten we eens kijken wat deze symptomen zijn.

1. Maagdarmklachten door antibioticagebruik

Zoals voorgesteld door de werkgroep Korpela via het tijdschrift Natuurcommunicatie (Engelse link) kunnen antibiotica de balans van de darmmicrobiota veranderen, d.w.z. bacteriën, hun genen en metabolieten. Dit kan leiden tot problemen zoals buikkrampen, winderigheid, overgeven, een opgeblazen gevoel en zelfs constante diarree.

De organisatie Healthy Children (Engelse link) legt uit dat deze symptomen verlicht kunnen worden door het gebruik van probiotica, vooral Lactobacillus, Bifidobacterium en Saccharomyces.

2. Acute virale diarree

Het Chileens Tijdschrift voor Voeding (Spaanse link) benadrukt dat we acute virale diarree kunnen bestrijden met het gebruik van verschillende soorten lactobacillen, zoals L. reuteri, L. acidofilus en L. bulgaricus. Ze zijn in staat om de ernst en duur van diarree te verminderen. Bovendien zijn ze zo effectief dat de ziekte al na één dag behandeling onder controle is.

Dit komt overeen met een recenter onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Translationele Kindergeneeskunde (Engelse link) in 2021, waarin wordt gesteld dat om de duur van acute diarree te verkorten, probiotica gecombineerd moeten worden, in dit geval L. reuteri met Saccharomyces boulardii.

3. Huidproblemen (eczeem)

Een review in het tijdschrift Pediatrische Allergie en Immunologie (Engelse link) in 2020 onthulde dat het gebruik van probiotica de samenstelling van de darmflora van kinderen kan veranderen, met als voordeel een vermindering van atopische dermatitis. Sommige resultaten zijn echter nog steeds niet overtuigend.

Tegelijkertijd is er een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Kindergeneeskunde (Engelse link) in 2016, dat de combinatie van gemengde probioticastammen met prebiotica mogelijk efficiënter is voor de preventie en behandeling van deze ziekte van allergische oorsprong bij kinderen van 1 jaar of ouder.

Het team van Carlos Cuello benadrukt ook het belang van probiotica voor de behandeling van eczeem, maar dit moet gebeuren tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Dit wordt gesuggereerd in een artikel gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology (Engelse link) in 2015.

4. Koliek bij zuigelingen

Sommige recente onderzoeken pleiten voor het gebruik van probiotica zoals L. reuteri bij de bestrijding van koliek bij zuigelingen (vermindering van huilen, oprispingen en aantal stoelgangbewegingen). Dit is het geval in een gerandomiseerde klinische studie gepubliceerd in het Tijdschrift voor Kindergeneeskunde (Engelse link) in 2017. Men beschouwt het als een veilige behandeling voor zuigelingen die borstvoeding kregen, waarbij koliek binnen 3 weken na de proef werd opgelost.

Een ander, recenter artikel in het tijdschrift Pediatrics (Engelse link) beweert dat L. reuteri effectief is en kan worden aanbevolen om koliek bij zuigelingen te behandelen. Hoewel ze benadrukken dat er meer onderzoek nodig is.

5. Constipatie

Het gebruik van probiotica voor de behandeling van constipatie bij kinderen wordt erkend. Een artikel in Frontiers in Cellular and Infection Microbiology (Engelse link) in 2017 laat zien dat het gebruik van probiotica de frequentie van de ontlasting verhoogt bij Aziatische kinderen met constipatie.

Een andere studie uit 2017, gepubliceerd in het tijdschrift The American Journal of Gastroenterology (Engelse link) levert bewijs voor de superieure werkzaamheid van probiotica bij het verbeteren van chronische constipatie bij kinderen in vergelijking met degenen die ze niet binnenkregen. De probioticabehandeling bleek ook veilig te zijn.

Een pilotstudie getoond in het Nutrition Journal (Engelse link) toonde aan dat Bifidobacterium breve effectief was in het verhogen van de frequentie van de stoelgang bij kinderen met constipatie.

A small Asian boy sitting on a toilet constipation.

6. Frequente luchtweginfecties

Een review in het tijdschrift British Journal of Nutrition (Engelse link) meldde dat probiotica zoals Lactobacillus en Bifidobacterium stammen de duur van acute luchtweginfecties bij kinderen en volwassenen kunnen verminderen.

Hoe voeg ik probiotica toe aan het dieet van mijn kind?

Voor baby’s tot 6 maanden is moedermelk verantwoordelijk voor het leveren van zowel probiotica als prebiotica, omdat het bepaalde koolhydraten bevat die dienen als substraat om de groei van nuttige bacteriën te helpen.

Vanaf aanvullende voeding kunnen probiotica worden opgenomen in het dieet van je kind door middel van gefermenteerde voedingsproducten. Enkele daarvan zijn yoghurt, zure melk, kefir, zuurkool en kimchi, naast andere producten.

Daarnaast zijn probioticasupplementen verkrijgbaar in capsules, poeders en vloeistoffen, maar de indicatie van elk type probioticum voor elke ziekte is in handen van de kinderarts van je kind.

Wat moet ik doen als ik merk dat mijn kind probiotica nodig heeft?

Als we de symptomen bij onze kinderen zien, is de eerste actie om meteen naar de kinderarts te gaan en de symptomen te beschrijven die met enige regelmaat bij je kind voorkomen. Raadpleeg hem of haar over het gebruik van probiotica voor de behandeling van de symptomen en de ziekte.

Enkele veel voorkomende symptomen zoals diarree, constipatie, allergische huidprocessen, winderigheid, buikzwelling en koliek kunnen we behandelen met probiotica, mits de kinderarts dit vaststelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chang, Y. S., Trivedi, M. K., Jha, A., Lin, Y. F., Dimaano, L., & García-Romero, M. T. (2016). Synbiotics for Prevention and Treatment of Atopic Dermatitis: A Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. JAMA pediatrics170(3), 236–242. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2015.3943
  • Cuello-Garcia, C. A., Brożek, J. L., Fiocchi, A., Pawankar, R., Yepes-Nuñez, J. J., Terracciano, L., Gandhi, S., Agarwal, A., Zhang, Y., & Schünemann, H. J. (2015). Probiotics for the prevention of allergy: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The Journal of allergy and clinical immunology136(4), 952–961. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2015.04.031
  • D’Elios, S., Trambusti, I., Verduci, E., Ferrante, G., Rosati, S., Marseglia, G. L., Drago, L., & Peroni, D. G. (2020). Probiotics in the prevention and treatment of atopic dermatitis. Pediatric allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology31 Suppl 26, 43–45. https://doi.org/10.1111/pai.13364
  • Fatheree, N. Y., Liu, Y., Taylor, C. M., Hoang, T. K., Cai, C., Rahbar, M. H., Hessabi, M., Ferris, M., McMurtry, V., Wong, C., Vu, T., Dancsak, T., Wang, T., Gleason, W., Bandla, V., Navarro, F., Tran, D. Q., & Rhoads, J. M. (2017). Lactobacillus reuteri for Infants with Colic: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized Clinical Trial. The Journal of pediatrics191, 170–178.e2. https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2017.07.036
  • Healthychildren. ¿Pueden los probióticos ayudar a prevenir los problemas de estómago cuando mi hijo tiene que tomar antibióticos? Última actualización: 12/24/ 2021. Disponible en: https://www.healthychildren.org/spanish/tips-tools/ask-the-pediatrician/paginas/can-probiotics-help-prevent-tummy-trouble.aspx
  • Hill, C., Guarner, F., Reid, G. et al. (2014). The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 11, 506–514. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2014.66
  • Korpela, K., Salonen, A., Virta, L. J., Kekkonen, R. A., Forslund, K., Bork, P., & de Vos, W. M. (2016). Intestinal microbiome is related to lifetime antibiotic use in Finnish pre-school children. Nature communications7, 10410. https://doi.org/10.1038/ncomms10410Healthychildren.
  • Huang, R., & Hu, J. (2017). Positive Effect of Probiotics on Constipation in Children: A Systematic Review and Meta-Analysis of Six Randomized Controlled Trials. Frontiers in cellular and infection microbiology7, 153. https://doi.org/10.3389/fcimb.2017.00153
  • Huang, R., Xing, H. Y., Liu, H. J., Chen, Z. F., & Tang, B. B. (2021). Efficacy of probiotics in the treatment of acute diarrhea in children: a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Translational pediatrics10(12), 3248–3260. https://doi.org/10.21037/tp-21-511
  • King, S., Glanville, J., Sanders, M. E., Fitzgerald, A., & Varley, D. (2014). Effectiveness of probiotics on the duration of illness in healthy children and adults who develop common acute respiratory infectious conditions: a systematic review and meta-analysis. The British journal of nutrition112(1), 41–54. https://doi.org/10.1017/S0007114514000075
  • Manzano A, Claudia, Estupiñán G, Diana, & Poveda E, Elpidia. (2012). EFECTOS CLÍNICOS DE LOS PROBIÓTICOS: QUÉ DICE LA EVIDENCIA. Revista chilena de nutrición39(1), 98-110. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182012000100010
  • Sung, V., D’Amico, F., Cabana, M. D., Chau, K., Koren, G., Savino, F., Szajewska, H., Deshpande, G., Dupont, C., Indrio, F., Mentula, S., Partty, A., & Tancredi, D. (2018). Lactobacillus reuteri to Treat Infant Colic: A Meta-analysis. Pediatrics141(1), e20171811. https://doi.org/10.1542/peds.2017-1811
  • Tabbers, M. M., de Milliano, I., Roseboom, M. G., & Benninga, M. A. (2011). Is Bifidobacterium breve effective in the treatment of childhood constipation? Results from a pilot study. Nutrition journal10, 19. https://doi.org/10.1186/1475-2891-10-19

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.