Op welke leeftijd kan een kind naar de crèche?

Op welke leeftijd raden deskundigen aan dat je kind naar de crèche of peuterschool gaat? En wat zijn de redenen om deze beslissing uit te stellen? Kom het te weten!
Op welke leeftijd kan een kind naar de crèche?
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 27 december, 2022

Een vraag die vroeg of laat bij de kinderarts gesteld wordt, vooral als beide ouders werken, is op welke leeftijd deskundigen aanraden dat kinderen naar de crèche kunnen gaan.

Maar bestaat hier een soort consensus over? Hieronder vertellen we je er meer over.

Welke mogelijkheden zijn er om voor kinderen te zorgen terwijl hun ouders werken?

Afhankelijk van wie je het vraagt, zullen de antwoorden verschillend zijn.

In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is het zwangerschapsverlof (Spaanse link) slechts 12 weken. Daarom is het gebruikelijk dat veel ouders ervoor kiezen hun kinderen naar de crèche te brengen als ze nog maar een paar maanden oud zijn.

Sommige moeders maken gebruik van de wachtende vakantietijd om die te combineren met hun zwangerschapsverlof. Zo brengen ze de eerste 5 maanden van het leven van hun kind bij hen door. Maar deze optie is niet voor iedereen weggelegd.

Hoe dan ook, als het verlof voorbij is, zijn de mogelijke opties gering. Deze beslissing wordt dan een van de moeilijkste van ons leven: Moet mijn baby naar de crèche? Moet ik mijn kind onder de hoede van zijn of haar grootouders of een familielid laten? Of moet ik een externe verzorger inhuren?

Op welke leeftijd kan een kind naar de crèche

Wat raden deskundigen aan over de leeftijd van een kind wanneer het naar de crèche gaat?

De meeste kinderartsen en deskundigen raden aan te wachten tot het kind 2 jaar oud is om het naar een dagopvang te brengen. Dat komt omdat vóór die leeftijd de behoeften om te socialiseren nog beperkt zijn. De kleintjes spelen namelijk vooral naast en niet met leeftijdgenootjes. Daarom kan het negatieve effect groter zijn dan het positieve.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is het risico om ziek te worden. Iets dat in de eerste leerjaren constant wordt. Laten we niet vergeten dat het immuunsysteem van jonge baby’s nog erg zwak is. Tientallen kinderen verzamelen zich in de crèche. Daardoor neemt de circulatie van virussen toe.

Bovendien moeten kinderen tijdens de eerste levens maanden de band met hun naaste omgeving versterken. Denk bijvoorbeeld aan hun ouders, broers en zussen, grootouders, ooms, en andere verwanten.

“De beste manier om kinderen goed te maken is ze gelukkig te maken”
-Oscar Wilde-

Het probleem van de hoge verhoudingen

Een ander belangrijk probleem is dat kinderdagverblijven in het algemeen gedwongen zijn met een zeer hoge verhouding te werken.

Hoewel ze zich aan de wet houden, is dit hoog voor een enkele verzorger en impliceert het dat kinderen niet de nodige stimulansen of voldoende zorg voor hun leeftijd geboden kan worden.

Ook gaat waarnemingsvermogen verloren. Een oppasser die de leiding heeft over meerdere kinderen van een of twee jaar moet zich namelijk meer bezighouden met de verzorging dan met het waarnemen van de kinderen.

Zo gaan kansen verloren om elk kleintje beter te leren kennen, te ontdekken wat hen motiveert, wat ze leuk vinden, waar ze beter vooruitgaan, en waar ze vertraging kunnen oplopen.

Toch is de crèche, als er geen andere mogelijkheid is, nog steeds een goede keuze. Het zijn namelijk instellingen die goed functioneren en goed voor kinderen zorgen. De meeste proberen de verhoudingen ook zo goed mogelijk aan te passen.

Wat de infecties betreft die kinderen in crèches oplopen, deze zijn meestal mild en houden ze slechts een paar dagen buiten. Het risico op het ontwikkelen van meer complexe ziekten is echter groter dan wanneer ze niet zo vroeg aan virussen worden blootgesteld.

Voorbereiding op de crèche

Bij de keuze voor de crèche raden deskundigen aan een kwaliteitsvolle plaats te zoeken die een speciale eenheid voor zogende baby’s heeft . Bovendien moet het kind een paar maanden van tevoren zijn eerste sociale contact met andere kinderen hebben.

Van 18 tot 24 maanden kun je het beste een peuterschool overwegen, zodat je kleintje zijn schema’s en routines begint vast te stellen, leert delen met klasgenootjes, en de regels van het samenleven leert kennen. Als je anticipeert op wat ze gaan beginnen, verbeter je verder hun aanpassing.

Toddlers reading books.

Dus op welke leeftijd kunnen kinderen naar de crèche?

Na dit alles uitgelegd te hebben, kunnen we 18 maanden beschouwen als een geschikt moment om kinderen naar de crèche te sturen.

Zonder crèches die goed werk doen te willen demoniseren, moeten we bedenken dat de prioriteit voor de jonge baby ligt bij het versterken van de banden met zijn naaste geliefden. Daarom is het het beste om tijdens de eerste maanden van hun leven, waar mogelijk, naar andere mogelijkheden te zoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.