Weer aan het werk gaan na je zwangerschapsverlof

Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan is ongetwijfeld een enorme uitdaging. Veel vrouwen willen niet dat die dag ooit komt, terwijl anderen er naar uitkijken. Met deze fase omgaan vereist voorbereiding, organisatie en optimisme.
Weer aan het werk gaan na je zwangerschapsverlof
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan kan voor sommige moeders een van de moeilijkste dingen zijn. Ze willen niet dat het moment komt en wanneer het gebeurt, dan lijden ze er heel erg onder.

In het volgende artikel zullen we aanbevelingen doen om deze situatie op de best mogelijke manier te doorstaan.

Weer aan het werk gaan of niet?

Voor sommige vrouwen is na de bevalling weer aan het werk gaan synoniem met het herwinnen van enige vrijheid en onafhankelijkheid. Voor anderen is het een angstaanjagende, stressvolle en zelfs enge situatie.

De komst van een kind is op alle nieuwe moeders van invloed, maar op heel verschillende manieren. Het is waar dat we houden van wat we doen en het werk dat we hebben. De waarheid is echter dat door moeder te worden, je geest en hart zullen veranderen.

Dat is de reden waarom veel moeders overwegen of ze wel of niet weer aan het werk moeten gaan. Bovendien vragen ze zich af wanneer het de beste tijd is om terug te gaan.

Bij sommige bedrijven kun je, wanneer je zwangerschapsverlof voorbij is, om verlening zonder loon verzoeken. Dat wil zeggen, je werkt niet en krijgt ook geen loon. Bovendien kun je minder uren werken, zoals halve dagen.

Tijdens het eerste jaar van het leven van de baby hebben moeders het recht om tijdens de werkdag borstvoeding te geven of eerder te vertrekken. Met dit alles weten sommige moeders niet of ze terug willen of niet.

Geld is een belangrijke factor

Moeder met baby op het werk

Natuurlijk heeft iedereen verschillende economische situaties. Sommigen kunnen thuis blijven en voor de kinderen zorgen terwijl hun man werkt. Anderen moeten echter geld verdienen om hun gezin te onderhouden.

Wat de beslissing ook is, het is belangrijk om over de toekomst na te denken, niet alleen over het heden. Het opgeven van werk is misschien geen economisch probleem, maar eerder een emotioneel probleem.

Een vrouw die thuis blijft, kan zich depressief, prikkelbaar en zelfs verveeld voelen. Kinderen kunnen ook door deze emoties beïnvloed worden.

Het is ook mogelijk dat je je schuldig gaat voelen als je de baby in de zorg van een ander persoon over laat. Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze slechte moeders zijn als ze dit doen.

Als je echter moet werken, bedenk dan dat werken de manier is om je onvoorwaardelijke liefde voor je kinderen te laten zien. Het is tenslotte hoe je hen voorziet van voedsel, onderdak en alles wat ze nodig hebben.

Tips voor werken na je zwangerschapsverlof

Als je na je zwangerschapsverlof moet werken, zelfs als het is wat je wilt, houd er dan rekening mee dat het niet gemakkelijk is. Daarom zijn hier enkele tips.

1. Bereid jezelf geestelijk voor

Een paar dagen voor de in rood gemarkeerde datum op de kalender, moet je je voorbereiden – niet alleen op wie bij de baby zal blijven, maar ook op de emotionele problemen die je kunt ervaren. Je moet bereidt zijn om je kind bij iemand anders te laten die je vertrouwt.

Veel moeders overwegen of ze wel of niet weer aan het werk moeten gaan. Bovendien vragen ze zich af wanneer het de beste tijd is om terug te gaan.

2. Verander je slaaproutine

Sinds je kind geboren is, herinner je je misschien niet meer hoe het voelt om 8 uur achter elkaar te slapen. Nu je na je zwangerschapsverlof weer moet werken, is het belangrijk dat je voldoende rust krijgt.

Vroeg naar bed gaan, een schema opstellen en dutten wanneer de baby een dutje doet is normaal worden. Je zult ook eerder op moeten staan.

3. Maak een feestje van weer aan het werk gaan!

Vrouw is weer aan het werk

Als je depressief of verdrietig bent omdat je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk moet, kun je die gebeurtenis het beste omtoveren in iets dat de moeite waard is om te vieren. Wat als je een jurk, schoenen of een nieuwe tas koopt voor de eerste dag terug op je werk?

Je kunt jezelf ook belonen met iets dat je erg leuk vindt. Bijvoorbeeld ijs, een stuk chocoladetaart of een paar oorbellen. Het idee is dat weer aan het werk gaan geen slechte zaak is, maar een kans om jezelf een traktatie te geven.

Als je halverwege de werkdag de behoefte voelt om te checken of het goed gaat met je baby, raden we je aan iets te doen om jezelf af te leiden. Bekijk bijvoorbeeld een video op internet, luister naar vrolijke muziek of praat met een collega. Als je thuiskomt, geniet dan natuurlijk van elk moment met je kind!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brandth, Berit y Elin Kavande. (2002): «Reflexive Fathers: Negotiating Pa- rental Leave and Working Live», Gender, Work, and Organization, 9 (2): 186-203.
  • Bruning, Gwennaele y Janneke Plantenga. (1999): Pa- rental leave and equal opportunities: experiences in eight European countries, Journal of European Social Policy, 9 (3): 195-209.
  • Desai, Sonalde y Linda J. Waite. (1991): «Women’s Employment during Pregnancy and after the First Birth: Occupational Characteristic and Work Commitment», American Sociological Review, 56: 551-566.
  • Lapuerta, I. (2013). ¿ Influyen las políticas autonómicas en la utilización de la excedencia por cuidado de hijos?. Revista Española de Investigaciones Sociológicas (REIS), 141(1), 29-60. https://www.ingentaconnect.com/content/cis/reis/2013/00000141/00000001/art00002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.