Hoe help je een baby zich aan te passen aan zijn dagopvang

Wil je je baby helpen zich aan te passen aan hun dagverblijf? Zo ja, mis dan deze tips niet om dit proces voor iedereen gemakkelijker te maken.
Hoe help je een baby zich aan te passen aan zijn dagopvang

Laatste update: 18 november, 2021

Veranderingen zijn voor niemand gemakkelijk, en voor een baby die niet begrijpt wat er om hem heen gebeurt, kan dat nog ingewikkelder zijn. Het is dus essentieel dat je als ouder je kleintje helpt zich zo goed mogelijk aan te passen aan zijn dagopvang. Wees geduldig. Het verlaten van de comfortzone impliceert voor iedereen namelijk een enorme inspanning.

Tips om je baby te helpen zich aan te passen aan zijn dagopvang

Bij nieuwe uitdagingen zijn angst en bezorgdheid twee onvermijdelijke gevoelens. Als volwassenen kunnen we ze beheersen. Uiteindelijk lukt het ons de verandering aan te kunnen. Maar baby’s beschikken niet over de nodige hulpmiddelen om zulke intense emoties te verwerken.

Tegelijk hebben de kleintjes na een paar levensmaanden een vrij beperkte kennis van de wereld. Daarom kan van huis naar de dagopvang gaan hun eerste grote levenservaring zijn. Het is dus volkomen natuurlijk dat ze zich er tegen willen verzetten.

Veel kinderen beleven deze overgang met veel onbehagen, omdat ze het gevoel hebben dat hun ouders hen in de steek laten en dat ze nooit meer terug zullen komen. Dit ongemak uit zich in steeds terugkerende huilbuien, overgeven, verlies van eetlust, en zelfs slaapproblemen. Dit zijn echter voorbijgaande problemen die afnemen naarmate de kleine aan de nieuwe realiteit went en merkt dat zijn ouders altijd terugkomen.

Hieronder geven we je enkele tips zodat je je kind kunt helpen zich zo goed mogelijk aan te passen aan hun dagopvang. Let op!

1. Allereerst, begrijp ze

Hoe help je een baby zich aan te passen aan zijn dagopvang

Hoewel jij de volwassene bent en alles als gemakkelijk ziet, is dat voor je baby niet het geval. Doe moeite om hun intense emoties te begrijpen en probeer je in hun schoenen te verplaatsen.

Stel je voor dat je niet voor jezelf kunt zorgen en dat je verzorgers je achterlaten in de zorg van een vreemde, op een vreemde nieuwe plek die vol is met andere vreemden.

Zoals je ziet is de angst van je kind meer dan gerechtvaardigd. Daarom moet je het steeds steunen en begeleiden.

2. Bereid ze thuis voor

De periode van aanpassing aan de crèche moet thuis beginnen. Je kunt bijvoorbeeld op een dag naar het kinderdagverblijf gaan, zodat je baby de voorzieningen kan zien, de mensen kan ontmoeten die bij hem of haar zullen zijn. Op die manier weet hij dat jullie na een tijdje beiden rustig en samen naar huis terugkeren.

Je kunt ook wat spelletjes uitproberen of verhaaltjes voorlezen om ze te helpen begrijpen wat ze gaan meemaken. Op die manier help je ze hun emoties te beginnen verwerken.

3. Maak de verandering geleidelijk

De beste manier om je kind te helpen zich aan hun dagopvang aan te passen is hun timing te respecteren. Daarom is het het beste om veranderingen geleidelijk door te voeren:

  • De eerste dag laat je ze slechts een half uur.
  • De volgende dag een uur, dan anderhalf uur enzovoort.
  • Verhoog de tijd beetje bij beetje, zodat het kind zich geleidelijk aan zijn dagopvang kan aanpassen.

Misschien geeft de dagopvang je advies over een andere soort aanpassing, maar afhankelijk van de kenmerken van je kleintje kun je tot een overeenkomst komen, zodat het plan beter aan hem of haar aangepast is.

4. Houd een positieve houding

Het is belangrijk dat je de gebeurtenis niet behandelt als iets dramatisch of traumatisch. Positief blijven is de beste manier om je kleintje op te vrolijken en stress of angst te helpen verminderen.

Je angst kan je kind veel leed berokkenen, dus probeer steeds een kalme en motiverende houding aan te nemen.

5. Sta toe dat ze een geliefd voorwerp meenemen naar de dagopvang

Een geliefd voorwerp kan een goede bondgenoot zijn tijdens de eerste dagen van aanpassing. Kies hun favoriet: een knuffeldier, een deken, een fles, of een voorwerp dat geborgenheid biedt en dat het vertrouwen en de warmte van je huis overbrengt.

6. Begeleid ze

Het is belangrijk dat je kind zich de hele tijd vergezeld voelt, zodat het het idee dat je nooit meer terugkomt om ze mee naar huis te nemen uit zijn hoofd kan wissen.

Begeleid ze daarom tot aan de deur en haal ze altijd op tijd op, want elk oponthoud kan veel angst teweegbrengen.

7. Neem altijd afscheid, maar rek het niet

Kinderen krijgen knuffel van hun moeder

Je moet altijd afscheid van je kind nemen en niet als bij toverslag verdwijnen. Anders stel je hem of haar niet in staat de situatie op de juiste manier te boven te komen.

Het is echter belangrijk dat je het afscheid niet te lang rekt, want dat kan bij je kleintje veel verlatingsangst (Spaanse link) teweegbrengen. Het afscheid moet kalm en veilig zijn: geef je baby een kus, vertrek met een goede instelling, en geef de zorg over aan de volwassene die de leiding over de groep heeft.

Bij de aanpassing aan de dagopvang is het hele gezin betrokken

Zoals je gezien hebt, is het niet alleen de baby die zich aan deze nieuwe fase moet aanpassen. Breng deze tips in de praktijk en je zult zien dat het proces voor iedereen veel gemakkelijker verloopt.

Wees je er de hele tijd van bewust dat veranderingen bijna nooit gemakkelijk zijn en gebruik al je inlevingsvermogen om de hele tijd liefde, begrip en veiligheid te bieden. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je met verlatingsangst om moet gaan
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe je met verlatingsangst om moet gaan

Het is normaal dat jonge kinderen verlatingsangst voelen wanneer ze bij hun ouders vandaan zijn. Hoe moet je dan met deze verlatingsangst omgaan?