Hoe gelukkige kinderen op de Deense manier op te voeden

Denemarken is een van de gelukkigste landen ter wereld, en dit komt door de manier van opvoeden. In dit artikel zullen we het hebben over de basisprincipes van de Deense manier om gelukkige kinderen op te voeden.
Hoe gelukkige kinderen op de Deense manier op te voeden

Laatste update: 18 augustus, 2021

In dit artikel gaan we zien hoe je gelukkige kinderen op de Deense manier kunt opvoeden. Alle ouders willen dat hun kinderen gelukkig zijn; dat is een van onze grootste zorgen. Denemarken is sinds 1973 een van de gelukkigste landen ter wereld. En volgens de auteurs van het boek The Danish Way of Parenting komt dit door hun manier van opvoeden.

Jessica Joelle Alexander en Iben Dissing Sandahl stellen dat, volgens hun onderzoek en ervaringen, kinderen sterker en emotioneel zekerder zijn en later veilige en gelukkige volwassenen worden die hetzelfde opvoedingsproces met hun kinderen herhalen.

In dit artikel gaan we daarom zien hoe we gelukkige kinderen kunnen opvoeden volgens de methode die in Denemarken wordt gebruikt. Daar maken optimisme, empathie, waarde voor dingen, saamhorigheid, verantwoordelijkheid en niet gehoorzaamheid deze methode tot een succes van het ouderschap.

Gelukkige kinderen op de Deense manier opvoeden

De Deense therapeut Iben Dissing en de Amerikaanse psycholoog Jessica Joelle Alexander bestudeerden de basis van de Deense methode en wat dit tot een van de gelukkigste landen ter wereld maakt. Uit deze studie kwam hun boek The Danish Way of Parenting (Engelse link)

In dit boek onthullen ze de 6 basisprincipes voor het opvoeden van gelukkige kinderen. Kinderen die in contact zijn met hun emoties, een hoog zelfbeeld hebben en altijd de positieve kant van de dingen zien.

Sleutels om gelukkige kinderen op de Deense manier op te voeden

Hoe gelukkige kinderen op de Deense manier op te voeden


Leer ze spelen

Soms vergeten ouders, in ons verlangen dat kinderen overal de beste in zijn, het belang van spelen in hun ontwikkeling. Kinderen moeten echter tijd hebben om te spelen, te ontdekken, vies te worden, rond te rennen, enz.

Door te spelen leren kinderen over de wereld, spelen ze verschillende rollen en stellen ze zich dingen voor. En dit alles zal hun vermogen om problemen te overwinnen en zich aan te passen aan de verschillende omstandigheden die ze tegenkomen aanzienlijk verbeteren.

We moeten het buitensporige gebruik van televisie, mobiele telefoons en tablets – kortom van nieuwe technologieën – vermijden. Hiermee ontwikkelen kleintjes hun verbeeldingskracht namelijk niet.

Moedig hun authenticiteit aan

Laat ze zichzelf zijn, vergelijk ze met niemand anders. Ze zijn authentiek zoals ze zijn. Laten we dus die individualiteit promoten die ze uniek maakt. Daar worden ze blije kinderen van.

We moeten ze leren dat we niet allemaal hetzelfde zijn en dat we allemaal onze deugden en gebreken hebben. Dit maakt ons menselijk, ook al zijn we allemaal onvolmaakt. Observeer en accepteer hun gevoelens en emoties, en wees eerlijk tegen hen en tegen anderen.

Focus op de positieve dingen in situaties

De Deense manier geeft ook aan dat we kinderen moeten leren situaties vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken. Zo zijn ze in staat de positieve dingen te vinden die elke situatie hen kan bieden, vooral wanneer iets niet is gegaan zoals ze hadden verwacht.

Hier is het belangrijk om positieve taal te gebruiken die hen helpt zichzelf te motiveren. Op deze manier geven we ze de tools om zegevierend uit elke situatie te komen. En ze moeten zich vooral meer richten op het proces dan op het resultaat. Soms zijn de resultaten niet wat we hadden verwacht, maar we gebruikten het juiste proces.

Hoe gelukkige kinderen op de Deense manier op te voeden


Empathie creëren

Het is heel belangrijk om kinderen te leren zichzelf in andermans schoenen te verplaatsen. Te begrijpen hoe zij zich kunnen voelen en natuurlijk te weten dat jij ook jezelf in hun schoenen plaatst. Dit zal hen later helpen om gezondere relaties met anderen aan te gaan. Deze relaties zullen hen meer welzijn en geluk brengen.

Gebruik geen ultimatums

We kunnen situaties niet oplossen op basis van ultimatums als “we gaan de dingen op mijn manier doen omdat ik het heb gezegd en dat is het.” Deze uitdrukking, die we allemaal wel eens hebben gebruikt, is helemaal niet gezond bij het opvoeden van kinderen.

Voor kinderen is het namelijk essentieel dat ouders met hen praten over onze waarden, bespreken welke dingen belangrijk zijn in het gezin en waarom ze bepaalde dingen wel of niet moeten doen.

Saamhorigheid en hygge versterken

Hygge (een Deens woord) betekent quality time delen met de mensen van wie we houden, vrienden, familie, geliefden… Daarom is het belangrijk dat we dit concept bij onze kinderen aanmoedigen. We moeten allemaal wat tijd hebben om met het gezin door te brengen of met de mensen van wie we houden, genietend van het welzijn dat dit ons brengt.

Over het opvoeden van gelukkige kinderen op de Deense manier

Zoals je misschien hebt gezien, is het echt niet zo moeilijk om gelukkige kinderen op de Deense manier op te voeden. Door deze sleutels in gedachten te houden, bevorder je zeker het geluk van je kinderen, wat het belangrijkste is wat ouders kunnen doen. Dus laten we het in de praktijk brengen! Wellicht ook interessant voor jou

Het elimineren van stress met de Japanse gelukstechniek
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Het elimineren van stress met de Japanse gelukstechniek

Het elimineren van stress lijkt tegenwoordig een onmogelijke taak. Het is een kwaal dat vaak voor komt in deze eeuw, iets dat voorkomt in ons dagel...