Het gevaar voor kinderen van apps downloaden

Apps maken deel uit van ons leven en ook van dat van kinderen. Maar we moeten de gevaren vermijden van apps die kinderen kunnen downloaden die ongepast kunnen zijn.
Het gevaar voor kinderen van apps downloaden
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 18 mei, 2024

Al op zeer jonge leeftijd beginnen kinderen nieuwe technologieën te gebruiken voor zowel vermaak als onderwijs. In die zin kunnen apps geweldige hulpmiddelen zijn voor elk kind of tiener. Er bestaat echter ook het gevaar van apps, die kinderen uit zichzelf kunnen downloaden, omdat veel daarvan niet geschikt zijn voor hun leeftijd.

Daarom willen we het met je hebben over deze belangrijke kwestie, zowel voor ouders als voor de kleintjes thuis. Houd in gedachten dat je bepaalde dingen in gedachten moet houden wanneer je je kinderen deze technologische middelen laat gebruiken. Het maakt niet uit of ze een mobiele telefoon of tablet gebruiken, je moet weten dat er miljoenen applicaties beschikbaar zijn om te downloaden op elk apparaat, dus dit risico neemt aanzienlijk toe.

Waarom kan het downloaden van apps gevaarlijk zijn voor je kinderen?

Het is gevaarlijk voor kinderen om apps te downloaden omdat ze toegang kunnen krijgen tot ongepaste inhoud. Niet alle apps zijn voor kinderen. Ze kunnen namelijk advertenties bevatten of proberen persoonlijke informatie te krijgen voor oplichting. Minderjarigen kunnen, zonder te weten wat ze voor het scherm hebben, deze informatie verstrekken.

Er zijn veel applicaties die zijn gemaakt om te frauderen (Engelse link). In deze gevallen is het doel om de gebruiker te laten denken dat het een normale applicatie is. Als ze op het apparaat zijn geïnstalleerd, beginnen ze informatie te verzamelen en kunnen ze zich zelfs voordoen als identiteiten om gegevens te stelen en ze bloot te geven. Ook kan deze informatie worden verkocht aan andere frauduleuze apps. Om al deze redenen is uiterste voorzichtigheid geboden.

Het gevaar voor kinderen van apps downloaden
De eerste stap om risico’s te vermijden is om kinderen geen enkele applicatie te laten downloaden. En als ze dat toch doen, moeten ze het hun ouders vertellen zodat die het van tevoren kunnen onderzoeken.

Hoe het downloaden van apps te vermijden

Jij, als gebruiker, bent waarschijnlijk op de hoogte van het gevaar van het downloaden van dit soort apps en voorkomt zo dat je gegevens worden gestolen. Voor je kinderen is het echter essentieel om ervoor te zorgen dat ze niet uit zichzelf apps downloaden. Je kunt ze in ieder geval adviseren en het samen met ze doen.

Wat dat betreft is preventie de beste manier om te voorkomen dat kinderen risico’s lopen. Je kunt ook voorkomen dat ze ongepaste aankopen doen of betaalde apps downloaden. Er zijn namelijk veel apps die gratis lijken, maar eenmaal geïnstalleerd betaald blijken te zijn.

Het downloaden van apps blokkeren

Een goede optie is om het downloaden van applicaties op je mobiele apparaten te blokkeren met een beveiligingscode die het kind niet mag weten. Op deze manier is het downloaden van apps onmogelijk zonder dat je eerst weet wat het zijn en ze kunt controleren.

Maar als kinderen opgroeien, is deze beveiliging natuurlijk niet meer voldoende. Bovendien hebben je kinderen misschien al hun eigen apparaten. In dat geval is het ingewikkelder om de inhoud waartoe ze toegang hebben te controleren.

Daarom is het essentieel dat als je besluit om een mobiele telefoon of tablet te kopen, je er zeker van bent dat het kind volwassen genoeg is om er verantwoordelijk gebruik van te maken. Het is ook essentieel om er met hen over te praten voordat je het aan hen geeft.

Een ander belangrijk punt is dat ze nooit een creditcard aan dit apparaat mogen koppelen. Tot slot kun je ook ouderlijk toezicht activeren als je denkt dat dat nodig is.

Een jongetje speelt op zijn telefoon
Over het algemeen zijn applicaties zelf niet riskant. Maar de manier waarop ze door minderjarigen worden gebruikt wel.

Het gevaar zit hem in de manier waarop ze worden gebruikt

Er zijn applicaties die er veilig uitzien voor kinderen ouder dan 12 jaar, maar die ook een risico kunnen vormen, dus daar moet je rekening mee houden. Snapchat is bijvoorbeeld een gratis app waar minderjarigen afbeeldingen uitwisselen die in een paar seconden verdwijnen. Op deze manier zijn minderjarigen minder waakzaam en sturen ze afbeeldingen die zelfs compromitterend kunnen zijn.

Maar zelfs als het afbeeldingen zijn die verdwijnen, kunnen er screenshots van worden gemaakt, wat kan leiden tot sociale problemen, zoals afpersing. In dit verband is het essentieel dat kinderen weten hoe ze een bepaalde applicatie moeten gebruiken, zelfs als deze geschikt wordt geacht voor hun leeftijd, omdat er anders een gevaar kan ontstaan.

Daarom mogen communicatie en vertrouwen tussen ouders en kinderen nooit ontbreken. Op deze manier zullen kinderen die denken dat ze een probleem hebben of zich niet veilig voelen met een bepaalde toepassing, genoeg vertrouwen hebben om hun ouders om hulp te vragen. Ga aan de andere kant niet tegen ze tekeer als ze een fout maken of iets verkeerd doen. Geef ze in plaats daarvan de nodige hulpmiddelen zodat het in de toekomst niet meer gebeurt en ze beter met applicaties kunnen omgaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.