5 slechte opvoedingsgewoonten die kinderen schaden

Vandaag vertellen we je over 5 slechte opvoedingsgewoonten die je moet vermijden om je kinderen niet te kwetsen. Ontdek meer.
5 slechte opvoedingsgewoonten die kinderen schaden
Pedro González Núñez

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 22 december, 2022

Als volwassenen zijn we ons niet altijd bewust van de dingen die we doen of zeggen in het bijzijn van onze kinderen. Daarom is het niet zo gemakkelijk om toe te geven dat we slechte opvoedingsgewoonten hebben die hen schaden.

Het is moeilijk om altijd op onze hoede te zijn, en als we ons moe, weinig energiek of overweldigd voelen, handelen en spreken we soms zonder na te denken.

Ouders zijn het belangrijkste voorbeeld voor kinderen om te leren hoe ze zich moeten gedragen, spreken en handelen. Daarom, als wij slechte gewoonten hebben, zullen ze ons waarschijnlijk nadoen. Daarom moeten we onze slechte opvoedingsgewoonten zo snel mogelijk veranderen.

Slechte opvoedingsgewoonten herkennen is het uitgangspunt voor verandering

Om de loop der dingen te veranderen, moet je beginnen met je gebreken te erkennen. Met dit in gedachten moeten we bepaalde gewoonten in ons gedrag herzien en veranderen wat niet gepast is. Dit komt niet alleen onze kinderen ten goede, maar heeft ook therapeutische waarde voor ons.

5 slechte opvoedingsgewoonten die kinderen schaden

“Mensen bepalen hun toekomst niet, ze bepalen hun gewoonten en hun gewoonten bepalen hun toekomst”
-FM Alexander-

1. Het gebruik van slechte woorden

Het gebruik van slechte woorden brengt meestal een zekere opstandigheid over, en trekt om die reden de aandacht van onze kleintjes. In elk geval is het beter dat ze uit de woordenschat van kinderen verdwijnen, vooral als onze kinderen de puberteit bereiken.

Er zijn al te veel omgevingen waarin kleintjes bijvoorbeeld godslastering kunnen leren. Het is niet nodig dat het huis van het kind er daar een van wordt.

2. Slechte opvoedingsgewoonten: kritiek leveren op andere mensen

Tot een bepaalde leeftijd begrijpen kinderen de betekenis van bepaalde uitdrukkingen niet, zoals die we gebruiken bij het bekritiseren van anderen. Ze verstaan letterlijk wat we zeggen.

Zozeer zelfs dat ze naderhand zonder filter kunnen reproduceren wat ze hoorden. En vooral, zonder zich bewust te zijn van de schade die ze anderen kunnen toebrengen.

Bovendien geeft deze manier van handelen een voorbeeld over hoe je naar andere mensen in de omgeving moet verwijzen. Door anderen te bekritiseren of denigrerend over anderen te spreken, kunnen kinderen andere mensen kwetsen die ze in veel gevallen niet eens kennen, net zoals wij volwassenen dat doen. Dit is iets wat we moeten aanpassen.

3. Een gebrek aan eigenwaarde tonen

Als wij ouderen een gebrek aan eigenwaarde en onzekerheid tonen, begrijpen onze kinderen dat dit een normale en geaccepteerde manier van gedrag is. Helaas veroorzaakt dit zeer menselijke gevoel, wanneer het geuit wordt, ook een laag gevoel van eigenwaarde bij kinderen.

Laten we niet vergeten dat kleintjes in een ontwikkelingsproces zitten. Daarom kan elke negatieve uiting, vooral als die steeds terugkomt, voor hen een gewoonte worden. En wat erger is, het kan een manier van zijn en gedrag worden die heel schadelijk voor hen is.

4. Spreken alsof het kind er niet is

Kinderen negeren en over ze praten alsof ze er niet zijn is een slechte gewoon te die we koste wat kost moeten vermijden.

Als ze zich onzichtbaar voelen, leren ze dat dit normaal is en zullen ze zich over de hele linie zo gedragen. Daarom is het beter dat ze deelnemen aan elk gesprek waar ze bij betrokken zijn en dat ze zichzelf zien als een actief deel ervan.

5. Slechte opvoedingsgewoonten: op je mobieltje kijken terwijl ze met je praten

Als je een gesprek voert met je kinderen of met wie dan ook, kun je maar beter niet op je mobieltje kijken. Je kleintje verdient namelijk je volle aandacht om te begrijpen dat je om hun behoeften, hun verlangens en hun zorgen geeft.

Als je, als je met ze praat, geen aandacht aan ze besteedt en je meer op je smartphone let, welk voorbeeld geef je dan aan je kinderen?

Iedereen kijkt naar de telefoon zonder aandacht voor elkaar

Nu je deze slechte opvoedingsgewoonten gespot hebt, maak je er een punt van om ze te verbeteren!

We mogen geen afwezige ouders zijn, want terwijl onze kinderen zich ontwikkelen is elk detail van belang. Ze merken alles op en leren van wat ze zien. Elk slecht gebaar of slecht woord kan ernstige gevolgen hebben voor hun toekomstig gedrag.

“Wees maar niet bang dat je kinderen niet naar je luisteren; ze zien de hele dag wat je doet”.
-R. Fulghum-

Als ouders moeten we proberen onze slechte gewoonten onder controle te houden, zodat ze zich ontwikkelen tot integrale, gelukkige en zelfverzekerde wezens.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Perry, P. (2020). El libro que ojalá tus padres hubieran leído: (y que a tus hijos les encantará que leas). Barcelona: Planeta.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.