6 redenen waarom baby's meer botten hebben dan volwassenen

Wist je dat baby's meer botten hebben dan volwassenen? De redenen hiervoor variëren van aanpassingsvermogen tot bescherming. Lees meer.
6 redenen waarom baby's meer botten hebben dan volwassenen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 25 april, 2024

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar pasgeboren baby’s hebben ongeveer 300 botten in hun kleine lichaam. Naarmate ze groeien en zich ontwikkelen, doen hun botten dat ook en tegen de tijd dat ze volwassen zijn, zullen hun botten zijn teruggebracht tot ongeveer 206. Weet jij waarom baby’s meer botten hebben dan volwassenen?

In dit artikel onderzoeken we de redenen voor dit fenomeen en hoe het de groei en ontwikkeling van je baby ten goede kan komen.

Waarom hebben baby’s meer botten dan volwassenen?

Hoewel baby’s fragiel en teer lijken, hebben ze meer botten dan volwassenen. Behalve dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling, kan het ook om de volgende redenen gebeuren.

1. Onvolledige botvorming

Ossificatie, dat deel uitmaakt van het botontwikkelingsproces, begint rond de achtste week van de zwangerschap. De botten van pasgeborenen bestaan echter voornamelijk uit kraakbeen, dat weliswaar stijf is, maar ook flexibeler en kneedbaarder dan botten van volwassenen.

Naarmate het kind groeit, verkalkt veel van dat kraakbeen en ontstaan er botten. Een recent onderzoek, gepubliceerd in StatPearls (Engelse link), suggereert dat veel van deze botten samensmelten in de eerste paar maanden, waardoor hun aantal wordt teruggebracht tot 206.

Ook de organisatie KidsHealth (Engelse link) uit dat de overgrote meerderheid van de botten in kinderhanden en -voeten uit kraakbeen bestaat. Daarom zijn ze niet zichtbaar op röntgenfoto’s. Na verloop van tijd verbenen deze kraakbenen en worden ze botten.

2. De geboorte vergemakkelijken

De schedel van een baby bestaat uit verschillende botten die van elkaar gescheiden zijn door fontanellen en naden. Dankzij deze holtes kan de schedel kleiner worden om door het geboortekanaal te gaan zonder zenuwstructuren te beschadigen

3. baby’s hebben meer botten die een gezonde babygroei bevorderen

Zoals we weten, zijn baby’s bedoeld om te groeien en zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen. Daarom helpt de aanwezigheid van meer botten tijdens de eerste levensjaren het skelet om voldoende materiaal te hebben voor spierontwikkeling en een goede botgroei.

Bovendien maken baby’s tijdens de eerste levensjaren een groeispurt door. Extra botten zijn dus een noodzakelijke aanpassing om deze snelle ontwikkeling te bevorderen en voldoende structurele ondersteuning te bieden.

Volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Zwangerschap Geboorte & Baby (Engelse link) stellen de fontanellen in de schedel de hersenen in staat om te groeien, uit te zetten en zich te vestigen. Na een paar maanden versmelten de schedelbeenderen en sluiten deze holtes zich.

4. Verhoogde bloedcelproductie

Baby’s hebben een voortdurende productie van bloedcellen nodig voor groei en ontwikkeling. Met meer botten hebben ze een grotere capaciteit voor de productie van bloedcellen in het beenmerg, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde bloedsomloop.

Tot week 21 zijn de milt en lever verantwoordelijk voor de productie van bloedcellen. Maar volgens Children’s Health Network (Engelse link) wordt in het derde trimester en na de geboorte het beenmerg de belangrijkste productieplaats.

5. Plasticiteit van de botten

Plasticiteit van de botten verwijst naar het vermogen van botten om zich te vernieuwen en aan te passen als reactie op de druk en krachten die erop worden uitgeoefend. Baby’s hebben meer plastische botten, waardoor ze zich snel kunnen aanpassen en groeien als ze motorische vaardigheden ontwikkelen en leren bewegen.

In tegenstelling tot botten van volwassenen hebben botten van kinderen meer kraakbeen en water omdat ze zich voortdurend vormen en hun buitenste laag (periosteum) sterker en dikker is. Hierdoor genezen ze sneller en zijn ze flexibeler en elastischer.

Het Koninklijk Kinderziekenhuis Melbourne (Engelse link) legt ook uit dat jong bot ook poreuzer is dan bot van volwassenen, waardoor het nog meer kan buigen.

6. Bijdrage aan de ontwikkeling van het ademhalingssysteem

Baby’s zijn afhankelijk van een zich ontwikkelend ademhalingssysteem om de zuurstof te krijgen die ze nodig hebben. De extra botten in de borstkas en ribbenkast zorgen voor flexibiliteit en extra ruimte voor de groei en expansie van de longen.

Deze flexibelere skeletstructuur zorgt voor een grotere longcapaciteit, wat een goede ademhaling vergemakkelijkt tijdens de kritieke periode van longontwikkeling in de babytijd. Dat wil zeggen, gedurende de eerste 3 levensjaren van een kind blijven de longen zich ontwikkelen en uitgroeien tot een volwassen long, waardoor de hoeveelheid oppervlakte die ze nodig hebben toeneemt.

Op welke leeftijd neemt het aantal botten af?

Vanaf het moment dat ze geboren worden, vertonen zuigelingen kwetsbaarheid en gevoeligheid. Ze hebben echter meer botten dan volwassenen.

Hoewel botten groeien en zich ontwikkelen van de babytijd tot de adolescentie, hebben ze een periode van snelle groei van de geboorte tot de leeftijd van twee jaar, die wordt hervat in de puberteit. Het proces is pas halverwege de twintig voltooid.

De voordelen van meer botten bij baby’s dan volwassenen

Baby’s hebben meer botten dan volwassenen omdat ze zich moeten aanpassen aan de snelle groei en ontwikkeling. Deze botten bieden flexibiliteit, bescherming en fysiek aanpassingsvermogen en spelen ook een sleutelrol in de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de voorbereiding op toekomstige groei.

Naarmate baby’s groeien, zullen veel van deze botten samensmelten en zo de botstructuur van de volwassene vormen. Als we deze aspecten begrijpen, kunnen we het verbazingwekkende vermogen van het menselijk lichaam om zich aan te passen en te groeien vanaf jonge leeftijd waarderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.