Hoe de longen van een baby worden gevormd

De ontwikkeling van de longen is een langzaam en complex proces, maar ongetwijfeld zeer interessant. Lees het volgende artikel om te ontdekken hoe de longen van een baby worden gevormd.
Hoe de longen van een baby worden gevormd

Laatste update: 02 augustus, 2021

De longen zijn twee structuren in de thorax die een fundamenteel onderdeel vormen van het ademhalingssysteem. De rest van de luchtwegen (zoals het strottenhoofd en de luchtpijp) en de ademhalingsspieren maken ook deel uit van dit systeem. Wist je dat de ontwikkeling van de longen van een baby een complex proces is?

Het is zelfs pas in de laatste weken van de zwangerschap dat de baby het vermogen krijgt om zelfstandig te ademen. Dit is een van de redenen waarom vroeggeboorten gevaarlijk zijn.

Als je iets meer wilt weten over dit fundamentele ontwikkelingsproces, evenals enkele basisconcepten over hoe het menselijk lichaam werkt, nodigen we je uit om verder te lezen.

Wat is foetale longrijping?

Een digitale afbeelding van een baby die in de baarmoeder drijft.
Dit proces strekt zich uit over bijna de hele zwangerschap.

Net als elk ander orgaan of systeem is de rijping van de longen van de baby progressief en hangt af van verschillende factoren. Deze organen zijn essentieel voor het leven, dus tegen de tijd van de geboorte moeten ze voldoende ontwikkeld zijn om ventilatie mogelijk te maken.

Dit laatste proces hangt niet alleen af van de longen, maar ook van de integriteit van de ademhalingsspieren. De intercostales (ribben) en het diafragma zijn representatieve voorbeelden binnen deze groep.

In de longen (Engelse link) bevinden zich met lucht gevulde zakjes die alveoli worden genoemd. Om ervoor te zorgen dat lucht kan binnenkomen en naar buiten kan gaan zonder in te klappen, hebben ze een dunne laag vloeistof nodig die men oppervlakte-actieve stof noemt.

Het is belangrijk om al deze concepten te kennen, omdat de juiste ontwikkeling van het ademhalingssysteem afhangt van de integriteit van al deze structuren en stoffen. Als er een risico is op vroeggeboorte, kunnen artsen steroïden voorschrijven om een deel van deze ontwikkeling te versnellen.

Hoe ontwikkelen de longen van de baby zich?

De ontwikkeling van de longen van de baby vindt plaats in verschillende stadia, waarvan de eerste het verschijnen en de groei van de bronchiën is. Deze structuren maken deel uit van de luchtwegen en zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van lucht van de luchtpijp naar de longblaasjes (en vice versa).

Deze bronchiën nemen geleidelijk af in kaliber en vormen structuren die in principe dezelfde functie vervullen. Een voorbeeld zijn de bronchiolen, die zich geleidelijk ontwikkelen tot ze de longblaasjes bereiken.

De oppervlakte-actieve stof begint te worden geproduceerd wanneer de eerste zakjes al zijn gevormd. Dit proces is afhankelijk van speciale cellen die het oppervlak van de longblaasjes bekleden.

Waarom kan het het leven van de baby redden?

Hoewel de longen van levensbelang zijn, verloopt hun ontwikkeling traag. Dit is begrijpelijk gezien hun complexiteit en belang. Over het algemeen zijn ze vóór 34 weken nog niet klaar om te functioneren in de extra-uteriene omgeving.

Om deze reden krijgen moeders, wanneer artsen een geval van dreigende vroeggeboorte detecteren, meestal een preventieve behandeling. Dit omvat de toediening van intramusculaire glucocorticoïden om de ontwikkeling van deze organen te bevorderen.

Hoewel deze geneesmiddelen meestal een immunosuppressieve werking hebben, hebben onderzoeken aangetoond (Spaanse link) dat ze tijdens de zwangerschap de synthese van pulmonale oppervlakte-actieve stoffen verbeteren. Dankzij deze stof klappen de longblaasjes niet in tijdens het beademingsproces, zodat de toekomstige baby voldoende kan ademen zonder beademingsondersteuning.

Dit betekent niet dat deze baby’s bij de geboorte geen speciale zorg nodig hebben. De meeste vroeggeboorten vereisen een verblijf op neonatale intensive care-afdelingen (NICU), ongeacht of de baby normaal lijkt.

Tijdlijn van de ontwikkeling van de longen bij zuigelingen

Een moeder in haar laatste weken van zwangerschap die een echo krijgt om te kijken naar de ontwikkeling van de longen van haar baby
Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, is een bezoek aan een arts essentieel.

Om dit proces leerzamer te maken, laten we je nu kennismaken met de verschillende stadia van longontwikkeling en hoe deze zich verhouden tot de verschillende weken van de zwangerschap:

  • Embryonaal: deze fase loopt van week 3 tot week 6. De stamcellen beginnen kleine, slecht gedefinieerde structuren te vormen die in de komende weken de longen zullen worden.
  • Pseudoglandulair: van week 7 tot 16. De hierboven genoemde bronchiale boom begint zich te ontwikkelen, eerst met de grotere structuren (hoofdbronchiën) en vervolgens met de kleinere.
  • Canaliculair: deze fase duurt van week 17 tot 27. De vertakking van de luchtwegen begint steeds meer gespecialiseerd te worden, met de vorming van enkele kleine alveolaire zakjes en enkele oppervlakte-actieve stoffen.
  • Alveolair: vanaf week 28. Het verschijnen van meer alveolaire zakjes, zodra de grotere structuren van de bronchiale boom klaar zijn, kenmerkt deze fase. Uiteraard gaat dit proces gepaard met de productie van oppervlakte-actieve stoffen.

Hoewel het lijkt alsof alles eindigt bij de geboorte, is dat in werkelijkheid niet het geval. Veel organen, waaronder structuren van het cardiorespiratoire apparaat, blijven zich kort na de geboorte ontwikkelen. Dit is het geval bij sommige alveolaire zakjes, die zich zelfs tijdens de eerste twee levensjaren van een baby kunnen blijven vormen.

De longen van een baby zijn complexe en waardevolle organen

Hoewel de longen op het eerste gezicht niet erg uitgebreid lijken, zijn ze microscopisch gezien wel complex. Daarom is hun vorming verre van eenvoudig. Voor een goede ontwikkeling is het opvolgen van de instructies van de verloskundige essentieel, net als de reguliere prenatale zorg. Wellicht ook interessant voor jou

Week 35 van de zwangerschap: wat te verwachten?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Week 35 van de zwangerschap: wat te verwachten?

Week 35 van de zwangerschap wordt gekenmerkt door een versnelde groei van zowel het gewicht als de grootte van de baby. Wat kun je verwachten in de...  • Bianchi A, et al. Glucocorticoides prenatales. Documento Uruguayo de Consenso. Arch Pediatr Urug 2018;89(3):179-186.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.