Leer je kind de wc gebruiken in slechts 3 dagen

Wil je je kind in slechts drie dagen leren naar de wc te gaan? Volg dan deze stappen die gemakkelijk tot succes zullen leiden. Blijf lezen!
Leer je kind de wc gebruiken in slechts 3 dagen
Ana Couñago

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Je kind leren naar de wc te gaan in slechts 3 dagen lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Het langverwachte moment om luiers achter je te laten is aangebroken, maar er is niets om bang voor te zijn. Dit proces hoeft geen ingewikkelde en eindeloze strijd te worden.

Snel de luiers verwijderen zodat onze kinderen naar de wc kunnen is geen onmogelijke droom, maar een realiteit die een goede techniek vereist. Natuurlijk kunnen we op deze korte, snelle en effectieve weg een paar logische ‘weerstanden’ waarnemen.

Je bent al gewaarschuwd: als je kind heel af en toe in zijn of haar broek plast, moet je daar niet van schrikken. Bovendien zal je kleintje je voortdurende steun nodig hebben om dit stadium, dat niet gemakkelijk voor hem of haar is, te overwinnen. En, van fundamenteel belang, je kind heeft eerst een reeks aanvullende ‘vaardigheden’ nodig om afscheid te kunnen nemen van luiers en de wc te kunnen gebruiken

Het aan- en uittrekken van broeken, doorspoelen, handen wassen (Engelse link) en afdrogen moet al vroeg in de dagelijkse routine van je kind opgenomen worden. Zorg ervoor dat je tijdens de ontwikkeling van je kind geen tijd verliest om hem deze vaardigheden bij te brengen die succes bij de potjestraining garanderen.

Weg met luiers en naar de wc gaan, dag na dag

Heb je het gevoel dat je kind lichamelijk en geestelijk voorbereid is om dit moment onder ogen te zien? Hoe kun je hem begeleiden om dit doel te bereiken zonder bij de poging overweldigd te raken? Let op de details die we je hieronder geven. We delen de dagelijkse stappen van dit proces waarmee baby’s in 3 dagen naar de wc kunnen.

De eerste dag van het leren naar de wc gaan

Zodra je kind wakker wordt, leg je hem uit dat hij een nieuwe fase ingaat en de implicaties ervan. Vertel dat ze niet langer een luier zullen dragen, maar vanaf hun middel naakt zullen zijn. Om zich te ontlasten zonder het huis vuil te maken, zullen ze daarom het potje moeten gebruiken.

Blijf de hele dag attent op hun activiteit en vraag ze je te verwittigen wanneer ze willen plassen of poepen. Je kunt ze zelfs laten zien hoe de leden van het huishouden in de badkamer voor hun fysiologische behoeften zorgen.

Vermijd geïrriteerd te zijn als het plan mislukt en vier elke kleine vooruitgang van je kleintje. Het is geen slecht middel om een beroep te doen op zoute snacks of snacks met een hoog watergehalte. Deze zullen alle leden van het huishouden dwingen vaak naar het toilet te gaan.

Leer je kind de wc gebruiken in slechts 3 dagen

Het is van essentieel belang dat de kleintjes zien wanneer je naar het toilet gaat, zodat ze vertrouwd raken met al het ‘ritueel’ dat het wegdoen van luiers met zich meebrengt.

Doe de potjesdans

Als het ze lukt om tenminste een paar druppels plas in het potje te doen, feliciteer je ze en doe je een ‘potjesdans’. Het is natuurlijk een grote prestatie, want volgens deskundigen zal het kind na elf keer op het potje gaan het alleen gaan gebruiken.

Als het tijd is om een dutje te doen of ‘s nachts, zeg je je baby dat het tijd is om naar de wc te gaan. Doe dit nooit in de vorm van een vraag, want deze vraag heeft altijd de neiging om negatieve antwoorden van kinderen te krijgen.

Het einde van deze eerste zware dag is gekomen. Je kunt voor de nacht twee wegen inslaan. Een alternatief is om de luier om te doen vlak voor ze in slaap vallen. Of, als je denkt dat ze tijdens die uren droog zullen blijven, laat je ze naakt slapen.

De tweede dag van leren naar de wc gaan

In dit geval is het actieplan hetzelfde als dat van de vorige dag. Nu is het mogelijk om deze tweede dag een wandeling te maken, natuurlijk nadat het kind in zijn potje geplast heeft. De wandeling moet bij voorkeur in de namiddag zijn en mag niet langer dan een uur duren.

Op deze manier zal je kleintje dit naar buiten gaan voor een wandeling associëren als een direct gevolg van naar het toilet gaan. Op dezelfde manier is het een goede training voor je kleintje, zodat hij weet dat hij voor hij van huis gaat naar de wc moet.

Een moeder prijst haar kind
Afbeelding met dank aan wikihow.com

Vergeet niet dat je kind tijdens dit gezinsuitstapje het best geen luiers draagt. Het is essentieel dat je weet dat het mogelijk is thuis te komen zonder een ongeluk te hoeven betreuren.

Specialisten raden aan niet ver van huis te gaan of de auto te gebruiken. Ook is het essentieel dat je bij deze missie voorzichtig te werk gaat. Het is een goed idee om het potje mee te nemen en zelfs een verschoning van kleren voor het geval je bij de eerste poging geen geluk hebt.

De derde en laatste dag!

Ga gewoon verder met het programma van de tweede dag. Op deze laatste dag van de uitdaging is het mogelijk ‘s morgens een uur te gaan wandelen en ‘s middags nog een keer. Herinner ze eraan naar de wc te gaan voor ze naar buiten gaan en kleed ze in een losse broek met niets eronder. Vergeet ook niet essentiële benodigdheden voor noodgevallen mee te nemen.

Onthoud steeds dat geduld en respect de sleutels zijn tot succes bij het bereiken van je doel. Alleen dan zul je resultaten bereiken zonder het kind te kwetsen, in verlegenheid te brengen, te frustreren of uit te putten.

Denk eraan je kalmte niet te verliezen en blijf proberen. Misschien is het praktischer om het plan in een weekend uit te voeren, zodat je al je energie op deze missie kunt richten. Wees niet bang en geef niet op; vastberadenheid is alles in deze kleine strijd die je kind in slechts 3 dagen in staat zal stellen de badkamer te gebruiken.

Hoewel je kleine na deze eerste drie dagen zonder luier natuurlijk nog tijd nodig zal hebben om zich aan te passen en deze nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen.

Hoofdafbeelding met dank aan wikihow.com Wellicht ook interessant voor jou

Mijn kind draagt nog steeds luiers, moet ik me zorgen maken?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Mijn kind draagt nog steeds luiers, moet ik me zorgen maken?

Wat moet je doen als je kind al 3 of 4 jaar oud is en nog steeds luiers draagt? In dit artikel nemen we je zorgen en schaamte weg.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.