Kinderen die hun plas ophouden: waarom?

Urenlang de plas ophouden kan bij kinderen problemen veroorzaken. Ontdek waarom sommigen het doen en hoe je het geleidelijk kunt oplossen.
Kinderen die hun plas ophouden: waarom?

Laatste update: 27 november, 2021

Er zijn veel kinderen die urenlang hun plas ophouden. Verrassend genoeg is dit zelfs bij volwassenen een veel voorkomende gewoonte. Dit is verre van heilzaam, maar kan zeer vervelende en zelfs gevaarlijke gezondheidsproblemen veroorzaken. In dit artikel ontdek je waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen.

In sommige gevallen zijn er zelfs medische oorzaken die dit verklaren, ook al komt het meestal voor bij jongere kinderen. Helaas gaat het in veel gevallen om aangeboren afwijkingen die moeilijk te behandelen zijn.

Waarom de noodzaak om de plas op te houden?

In een aanzienlijk deel van de gevallen doen kinderen die hun plas ophouden dit vrijwillig. Dit is anders dan bij oudere volwassenen, die op een bepaald moment in hun leven obstructieve urinewegproblemen kunnen krijgen (zoals goedaardige prostaathyperplasie ), die het plassen bemoeilijken.

Als je het vreemd vindt dat je kind zelden naar de wc gaat, komt dat waarschijnlijk door andere omgevingsfactoren waar je geen rekening mee houdt. Angst, verdriet en gewoonte kunnen een rol spelen bij de beslissing wanneer het de beste tijd is om naar het toilet te gaan. Zie je, dit kan ook bij elke volwassene gebeuren.

Kinderen die hun plas ophouden

Veelvoorkomende redenen die dit gedrag kunnen verklaren

Als we onszelf in de juiste context plaatsen, zijn er tijdens de kindertijd veel nieuwe situaties waardoor kinderen zich zelfbewust kunnen voelen. In de buurt zijn van nieuwe mensen, van school veranderen en het huis van een vreemde bezoeken, zijn enkele van de meest voorkomende. Wat voor soort reacties kunnen ze bij kinderen opwekken?

Angst

Afhankelijk van de leeftijd kan blootstelling aan onbekende omgevingen angst opwekken. Dit hangt sterk af van elk geval, vooral als het kind gewend is om met een ouder naar het toilet te gaan. Dit maakt deel uit van hun groei en ontwikkeling. Het enige wat ze dus kunnen doen is de situatie onder ogen zien.

Verlegenheid

Ja, verlegenheid kan ontstaan in nieuwe situaties. Stel je voor dat je kinderen naar het huis van een vriend gaan of naar een nieuwe school. Misschien, omdat ze een beetje verlegen zijn, zijn ze doodsbang om de nieuwe badkamer in te gaan zonder hun ouders. Dit is relatief normaal en gelukkig is het meestal tijdelijk.

Gewoonte

Als je kind erg actief is en graag meerdere activiteiten gedurende de dag doet, kan deze hoge concentratie averechts werken. Als ze bijvoorbeeld graag sporten of met hun vrienden spelen, kunnen ze bewust hun plas ophouden, zodat ze geen speciale momenten missen.

Medische redenen van de plas ophouden

Dit kan ook voorkomen, zelfs als het zich gewoonlijk manifesteert bij zuigelingen, aangezien een aanzienlijk aantal obstructieve uropathieën in de kindertijd aangeboren is. In dit geval wordt het kind geboren met een anatomisch probleem dat de goede werking van het nierstelsel belemmert. Dit veroorzaakt aanzienlijke schade aan zijn of haar lichaam en kan zich manifesteren als urineretentie.

Enkele van de aandoeningen waar we het over hebben zijn de volgende:

  • Pyelo-ureterale strictuur.
  • Urethrale atresie.
  • Ectopische ureter.

Gelukkig kunnen een aantal van deze ziekten al voor de geboorte worden vastgesteld door middel van een echo. Vandaar het belang van een adequate prenatale controle, vergeet het dus niet!

Ophouden van de plas: is het gevaarlijk of negatief?

Wanneer de oorzaak van urineretentie te wijten is aan een van de ziekten die we in de vorige sectie hebben genoemd, kan schade aan de rest van het organisme optreden. Na verloop van tijd kunnen de nieren vergroot worden — een aandoening die hydronefrose wordt genoemd — en defect raken. Dit kan leiden tot een zekere mate van nierfalen.

Daarnaast, als het kind ouder is en het vrijwillig doet, heeft de gewoonte om urine op te houden bepaalde gevolgen. Een van de belangrijkste is dat het de verschijning van urineweginfecties bevordert, naast plaatselijk ongemak.

In enkele gevallen kan het het verschijnen van nierstenen bevorderen, vooral als er eerdere aandoeningen zijn zoals hypercalciurie.

Kind bij de dokter met nierpijn omdat hij urine ophoud

Hoe ermee om te gaan?

De meeste gedragsoorzaken van urineretentie kunnen worden opgelost door rekening te houden met communicatie met kinderen. Dit hangt natuurlijk sterk af van hun leeftijd, hun begripsvermogen en de relatie die ze hebben met hun verzorgers. Als je denkt dat de omstandigheden goed zijn, zijn hier enkele dingen die je kunt doen:

  • Leg uit wat de negatieve gevolgen zijn van de plas ophouden.
  • Breng nieuwe gewoonten bij zodat ze leren om te vragen om naar het toilet te gaan.
  • Help ze nieuwe omgevingen te leren kennen, zodat ze zich geleidelijk kunnen aanpassen.

Kinderen die hun plas ophouden: altijd opletten!

Bij schoolkinderen met dit probleem is het zeer waarschijnlijk dat je dit gedrag verandert met adequate begeleiding van verzorgers. Desalniettemin, als u een ziekte vermoedt, vooral bij baby’s, is het raadzaam om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan… Better safe than sorry!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.