Is het goed voor je kind om je naakt te zien?

Is het goed dat je kind je naakt ziet? Dit is een veel voorkomende vraag bij ouders en het antwoord hangt van verschillende factoren af. Meer informatie.
Is het goed voor je kind om je naakt te zien?

Laatste update: 04 juli, 2022

Het menselijk lichaam, in al zijn vormen, is nog steeds een taboe in de maatschappij. In sommige gevallen is het zelfs moeilijk om bepaalde delen, zoals de geslachtsdelen, bij naam te noemen. In andere gevallen worden degenen die een slank figuur vertonen geprezen (ongeacht de context van die slankheid), en wordt het overgewicht van bepaalde mensen bekritiseerd. Er worden veel gevechten gevoerd over het lichaam en een daarvan heeft te maken met een klassieke vraag die de opvoeding van kinderen begeleidt: Is het goed voor je kind om je naakt te zien?

Om die vraag goed te beantwoorden hebben we het volgende artikel zorgvuldig voorbereid, met respect voor de nuances om niet in een simplistische en waarschijnlijk onjuiste logica te vervallen. Doe je met ons mee?

Enkele sleutels tot nadenken over lichamen

Allereerst is het belangrijk te bedenken dat kinderen geen vooroordelen of gevormde ideeën over het lichaam hebben. Wat ze erover leren is wat ze uit hun omgeving meekrijgen. Daarom is het ook een belangrijke oefening om jezelf de volgende vragen te stellen: “Wat denk ik over mijn lichaam en dat van anderen? Heb ik er idealen over? Welke ideeën wil ik aan mijn kind doorgeven?”

Anderzijds, hoewel we het in het enkelvoud kunnen noemen (‘het lichaam’), moeten we in werkelijkheid erkennen dat er lichamelijke diversiteiten zijn. Ze vallen allemaal min of meer samen in een hun algemene morfologie, maar ze zijn verschillend en functioneren zelfs op een bepaalde manier. Alleen al door dit uitgangspunt te aanvaarden, kunnen we alle lichamen evenveel respecteren.

Tegelijk moeten we er rekening mee houden dat de behoeften en manieren waarop kinderen in de wereld interpreteren en zich redden veranderen met de leeftijd.

Kleine kinderen worden nieuwsgierig over het lichaam

Vanaf de leeftijd van 2 jaar zijn kinderen nieuwsgierig naar lichaamsverschillen en beginnen ze er naar te vragen. Dit is een gouden gelegenheid om met hen over het onderwerp te praten, uit te zoeken wat ze weten of wat ze gehoord hebben, en hen de juiste en aan hun leeftijd aangepaste informatie te geven.

Vanaf 6 jaar echter verschijnen meestal de bescheidenheid van kinderen, het verlangen naar privacy, en een zekere ‘afwijzing’ van gezien worden tijdens het baden of aankleden. Veel kinderen van deze leeftijd willen zelfs de badkamer niet delen met hun jongere broertjes of zusjes. Het is belangrijk dit op te vatten als deel van de autonomie die ze krijgen en hun wil te respecteren. Anders zou de subliminale boodschap wel eens heel ingewikkeld kunnen zijn.

Is het goed voor je kind om je naakt te zien
Alle lichamen zijn verschillend, ook al hebben ze gemeenschappelijke kenmerken van de soort. Ze leren herkennen zoals ze zijn is de eerste stap naar het aanvaarden en waarderen ervan.

Is het goed voor je kind om je naakt te zien?

Nu, met de bovenstaande aanwijzingen, kunnen we min of meer vooruitlopen op de gedachte over een antwoord op de vraag “is het goed voor je kind om je naakt te zien”, want er is geen eenduidig antwoord mogelijk.

De connotatie over of het goed of slecht is voor je kind om je naakt te zien wordt door volwassenen gegeven. Als we in staat zijn er op de juiste manier mee om te gaan, onze eigen vooroordelen onder ogen te zien, en de situatie zinvol in te schatten, dan is het goed.

Als je kind je naakt ziet en je gaat er rustig mee om, dan zal het het ook zo ervaren. Ze zullen zich veilig en zelfverzekerd voelen en niets meer zien dan gewoon een lichaam.

Seksualisering van naakt zijn

Wat er gebeurt is dat we naaktheid vaak gelijkstellen met seksualisering, en dus als kinderen ons naakt in de slaapkamer betrappen, zijn we meteen gealarmeerd. Als dit gebeurt, creëren we misvattingen over het lichaam. Als iets om te verbergen, te bedekken, of om je voor te schamen.

Wanneer papa thuis altijd naakt is, maar het niet mogelijk is hem te vragen waarom hij geen borsten heeft en mama wel, of als mama naakt is maar boos wordt als we uit nieuwsgierigheid naar haar lichaam kijken, zal de boodschap anders zijn. Als ze zo gesteld worden is geen van beide situaties van naaktheid in huis positief. Ze geven namelijk een tegenstrijdige boodschap die kinderen niet kunnen ontcijferen: “ik laat me zien, maar ik leg het niet uit”, “je vraagt, maar ik word boos”. Wat je doet is ze leren dat ‘we daar niet over praten’.

Tot slot, als je vraag voortkomt uit een angst voor toekomstig trauma als je kind je naakt ziet, is het antwoord nee. Het is niet de naaktheid zelf die een trauma zal ‘veroorzaken’, maar de reactie die je geeft, het idee dat je van die situatie overbrengt, en de emoties die erdoor losgemaakt worden.

Ga na wat je ervan vindt als je kind je naakt ziet

Naaktheid heeft ook te maken met jezelf, dat wil zeggen met de handeling van het tonen van het lichaam, natuurlijk of niet. Er zijn veel manieren om over anatomie te onderwijzen, dus het is niet nodig ons te ‘dwingen’ iets te doen waar we ons niet prettig bij voelen.

Langs diezelfde lijn is het nodig kinderen uit te leggen dat we allemaal het recht hebben over ons lichaam te beslissen en dat niemand daarover beslissingen kan nemen als we het er niet mee eens zijn.

Een ander punt om bij dit onderwijs rekening mee te houden is dat de grens altijd ligt bij hoe de ander zich voelt. We vinden het misschien niet erg om in ons ondergoed door het huis te lopen, maar als ons kind er last van heeft, dan zullen we afspraken moeten maken en ieders privacy respecteren. Respecteer bijvoorbeeld de privacy van de badkamer als de deur dicht is en er iemand binnen is.

Ga met respect met elkaar om

De omgang met het lichaam moet op een natuurlijke manier worden opgevat, als iets waar we voor moeten zorgen en respecteren, of het nu van onszelf is of van iemand anders, omdat het ons in staat stelt ons goed te voelen en onze doelen te bereiken.

Elk gezin moet een manier vinden om over seksualiteit (Spaanse link te praten volgens de eigen stijl, en altijd de mening en gevoelens van elk lid respecteren. Het belangrijkste is het recht van kinderen om te weten te respecteren en te voldoen aan de morele verplichting om hen op een respectvolle manier en vanuit een integraal gezichtspunt voldoende informatie te geven. En behoud altijd een gevarieerd perspectief.

Vader en moeder hebben een gesprek met hun dochter
Seksuele opvoeding begint thuis, in de vroege kinderjaren, en legt de nodige grondslagen voor een gezonde ontwikkeling en een volledig welzijn voor het leven.

Denk op een alomvattende manier na over seksuele opvoeding

Dit alles gezegd hebbend, kunnen we, als we nog eens nadenken over wat het sociale taboe op het lichaam voedt, zeggen dat het dat bekrompen en onjuiste idee is, dat seksualiteit gelijkstelt met seks. Daarom wordt naaktheid gezien als iets onwaardigs of vernederends of zelfs als een risico voor kinderen.

Het is belangrijk op te merken dat seksualiteit een bredere connotatie (Engelse link) heeft dan seks, want het gaat om genegenheid, emoties, respect, zorg voor het lichaam, en het genot ervan. Daarom is het nodig om seksuele voorlichting op een alomvattende manier en vanaf de vroegste leeftijd aan te pakken. Zo krijgen onze kinderen de instrumenten in handen om hun gevoel van eigenwaarde te versterken en hun relaties met hun omgeving te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.