Hoe verzorg je de huid van kinderen met albinisme?

De huid van kinderen met albinisme heeft specifieke zorg nodig. Weet je wat daarbij komt kijken? Hier vertellen we je wat je moet weten.
Hoe verzorg je de huid van kinderen met albinisme?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 22 januari, 2024

Hoewel albinisme geen invloed heeft op de algemene gezondheid van kinderen, veroorzaakt het wel een zeer gevoelige huid. Daarom is het cruciaal om kinderen met albinisme speciale zorg te geven om hun huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling.

De huid van kinderen met albinisme mist de natuurlijke bescherming van het pigment melanine, waardoor ze zeer gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van ultraviolette (UV) straling van de zon.

Dit betekent een verhoogd risico op zonnebrand, vroegtijdige huidbeschadiging en, het meest verontrustend, een aanzienlijke toename van de kans op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd. In dit artikel bespreken we enkele aanbevelingen en voorzorgsmaatregelen om de huid van een kind met albinisme te verzorgen en hun welzijn te garanderen.

Wat is albinisme?

Albinisme bij kinderen is een zeldzame genetische aandoening waarbij er een verminderde productie of volledige afwezigheid is van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid, het haar en de ogen. Daarom kunnen alle 3 deze systemen aangetast zijn bij albinokinderen.

De American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus (Engelse link) classificeert verschillende soorten albinisme, waarvan de meest voorkomende de volgende zijn:

 • Oculocutaan albinisme: er is een afwezigheid van melanine in de huid, het haar en de ogen.
 • Oculair albinisme: het gebrek aan pigmentatie beperkt zich alleen tot de ogen.

Symptomen van albinisme bij kinderen

Volgens het Nemours Kinderziekenhuis (Engelse link) zijn de meest voorkomende symptomen van deze aandoening:

 • Afwezige of verminderde pigmentatie in de huid, het haar en de ogen.
 • Een zeer lichte of bleke huid die extreem gevoelig is voor de zon en snel verbrandt.
 • Wit of lichtblond haar.
 • Lichtgekleurde ogen, zoals blauw of grijs, en verminderde pigmentatie in de iris.
 • Visuele problemen, zoals verminderde gezichtsscherpte, fotofobie (gevoeligheid voor licht) en nystagmus (oncontroleerbare oogbewegingen).

Huidverzorging voor kinderen met albinisme

Albinokinderen zijn erg gevoelig voor het ontwikkelen van huidproblemen door hun gebrek aan pigment en extreme gevoeligheid voor de zon. Hieronder geven we een overzicht van verschillende verzorgingsstrategieën om hun tere huid te beschermen.

1. Baden en douchen met warm water

Heet water kan de huid van een kind met albinisme verder uitdrogen. Daarom kun je het beste lauw water gebruiken tijdens het baden en douchen om overmatige uitdroging te voorkomen.

Zelfs in koude klimaten kan de huid van albinokinderen droger worden door lage temperaturen en blootstelling aan wind. Daarom is het een goed idee om na het baden een vochtinbrengende crème aan te brengen.

2. Adequate bescherming tegen de zon

Zonbescherming is essentieel voor albinokinderen. Daarom zijn hier enkele maatregelen die genomen moeten worden:

 • Vermijd blootstelling aan de zon tijdens de piekuren van ultraviolette straling (tussen 10 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags).
 • Gebruik een zonnebrandcrème met een breed werkingsspectrum en een beschermingsfactor (SPF) van ten minste 30. Breng deze bovendien royaal aan op de huid. Breng het vooral royaal aan op alle blootgestelde delen van de huid, zelfs op bewolkte dagen.
 • Breng de zonnebrandcrème elke 2 uur opnieuw aan, zelfs na het zwemmen of zweten.
 • Kleed je kind in tegen de zon beschermende kleding, zoals shirts met lange mouwen, lange broeken en breedgerande hoeden.
 • Gebruik een zonnebril met UV-bescherming om de ogen van kinderen met albinisme te beschermen.

3. Vermijd contact met chemische irriterende stoffen

De huid van kinderen met albinisme kan gevoeliger zijn voor agressieve chemicaliën in bepaalde schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, zeep en lotions. Om huidongemakken te minimaliseren, is het belangrijk om milde producten te gebruiken die geen geurstoffen of irriterende ingrediënten bevatten.

4. Kinderen met albinisme hebben voldoende hydratatie nodig

De huid van albinokinderen is meestal ook droger, dus het is belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden. Enkele aanbevelingen hiervoor zijn:

 • Breng regelmatig een milde, geurvrije vochtinbrengende crème aan op de huid van het kind om uitdroging en irritatie te voorkomen.
 • Gebruik milde huidreinigers en vermijd cosmetische producten met irriterende ingrediënten.
 • Drink voldoende water om een goede hydratatie van binnenuit te behouden.
 • Breng een dikkere crème of zalf aan op de plekken die het meest gevoelig zijn voor uitdroging, zoals ellebogen, knieën en hielen.

Extra voorzorgsmaatregelen

Naast bescherming tegen de zon en hydrateren zijn er nog andere voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de huid van een kind met albinisme te verzorgen.

 • Vermijd het gebruik van zonnelampen en zonnebanken, omdat deze het risico op zonnebrand en huidbeschadiging kunnen verhogen.
 • Vermijd elk type medicatie dat de lichtgevoeligheid van de huid verhoogt (Engelse link).
 • Wees je bewust van huidveranderingen en zoek medische hulp als er ongewone laesies of moedervlekken verschijnen.
 • Informeer jezelf, verzorgers en leerkrachten over de speciale behoeften van albinokinderen op het gebied van zonbescherming en huidverzorging.

De huid van een kind met albinisme en dermatologische behandeling

Albinokinderen hebben speciale aandacht nodig om hun huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon en hun algehele welzijn te behouden. Door te zorgen voor een veilige omgeving en ons bewust te zijn van hun specifieke behoeften, kunnen we hen helpen een gezond en gelukkig leven te leiden.

Raadpleeg altijd een dermatoloog voor aanvullend, persoonlijk advies over huidverzorging voor kinderen met albinisme.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.