Mijn baby heeft een gevoelige huid

Als een baby een reactieve huid heeft, heeft hij bepaalde zorg nodig om zijn huidbarrière functioneel te houden, want die is erg kwetsbaar. Meer informatie.
Mijn baby heeft een gevoelige huid

Laatste update: 25 september, 2022

Baby’s hebben vaak een gevoelige huid door hun verhoogde gevoeligheid en onrijpheid. In feite kunnen warmte of kou enkele van de triggers zijn. Een gevoelige of intolerante huid wordt gekenmerkt door roodheid en droogheid van het huidoppervlak, wat tot jeuk en krabben leidt. Het is ook een goedaardige en niet besmettelijke aandoening. Als je baby een gevoelige huid heeft, lees dan verder in het artikel hieronder.

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid kunnen we beschrijven als het verschijnen van onaangename gewaarwordingen als reactie op prikkels die in het dagelijks leven gewoonlijk niet zulke gewaarwordingen teweegbrengen. Bovendien kunnen we ze niet verklaren door de kenmerkende laesies van een ziekte.

Sommige stoffen, producten, of omstandigheden kunnen bij zuigelingen uitslag of een droge huid uitlokken. Ook heeft een kind dat een van de volgende symptomen heeft, meer kans op een gevoelige of reactieve huid:

 • Een huidreactie na een bad met zeep.
 • Huidveranderingen na het aanbrengen van een lotion, veroorzaakt door een bestanddeel of geurstof.
 • Huidveranderingen na het aankleden of bedekken met een deken. In de meeste gevallen komt dit door detergenten of kleurstoffen.
Mijn baby heeft een gevoelige huid
Een gevoelige huid bij baby’s gaat gepaard met droogheid en roodheid. Het is echter een goedaardige aandoening die niet besmettelijk is.

Wat triggert een gevoelige huid bij baby’s?

Een gevoelige huid is een chronische manifestatie die we steeds vaker bij baby’s zien. Ze wordt vaak uitgelokt door omgevingsfactoren en het gebruik van irriterende producten.

De aandoening treedt op in perioden van uitbraken en remissies, terwijl het meest getroffen (Engelse link) gebied van het lichaam het gezicht is. De aandoening komt dan weer vaker voor bij vrouwen en meisjes, of bij een zeer lichte huid die blootgesteld wordt aan zonnebrand.

Een intolerante huid is meer vatbaar voor agressie van buitenaf en veroorzaakt een verergerde reactie op uitwendige agentia die we gewoonlijk goed verdragen, zoals de volgende:

 • De zon
 • Hitte
 • Vervuiling
 • Kou
 • Wind
 • Airconditioning

Baby’s jonger dan 6 maanden moeten we dus uit de buurt van ultraviolette stralen houden, volgens. De American Academy of Pediatrics (Engelse link). Maar wie ouder is dan 6 maanden kan zonnebrandcrème met een SPF van 50 gebruiken om overdreven reacties op de zon te voorkomen.

Bedenk dat de zweetklieren van baby’s nog niet volledig ontwikkeld zijn, dus zijn ze ook vatbaar voor warmte-uitslag. Dit kunnen we echter vermijden door ze te kleden in luchtige, loszittende kleding en accessoires zoals hoeden.

Normale verschijnselen van babyhuid

De huid van baby’s is kwetsbaarder en gevoeliger omdat ze nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom zijn er huiduitslag of reacties op het huidoppervlak die we als normaal beschouwen. Volgens het Seattle Children’s Hospital (Engelse link) zijn sommige van deze uitbarstingen onder meer de volgende:

 • Milia huiduitslag: Dit zijn kleine witte bultjes die op het gezicht verschijnen.
 • Kwijlende uitbarstingen: Dit komt veel voor en is op elk moment in de babytijd waarneembaar.
 • Baby acne: Dit komt veel voor tussen de tweede en vierde week na de geboorte.
 • Erythema toxicum: Dit is een ongevaarlijke huiduitslag gekenmerkt door rode vlekken met kleine witte centra die binnen twee dagen na de geboorte verschijnt en vanzelf verdwijnt, volgens The American Osteopathic College of Dermatology.

Hoe omgaan als je baby een reactieve huid heeft

Het belangrijkste is om uit te zoeken wat de huidreacties bij baby’s uitlokt. In gevallen waar de oorzaak onbekend is, kunnen de volgende voorzorgsmaatregelen genomen worden:

 • Vermijd het gebruik van wasmiddelen met kleurstoffen of geurstoffen.
 • Gebruik milde of syndet zepen bij het baden en bij het ontsmetten van je baby.
 • Houd het luiergebied altijd droog en schoon.
 • Gebruik specifieke producten voor de gevoelige huid.
 • Breng meerdere keren per dag verzachtende en vocht inbrengende middelen aan.
Een blije baby na zijn badje
De huid van baby’s gehydrateerd houden is de sleutel, want ze is erg gevoelig. Emolliërende en vocht inbrengende crèmes moeten meerdere malen per dag aangebracht worden.

Aanbevelingen voor badtijd

De pasgeboren huid is gevoelig en zacht (Engelse link), dus een van de essentiële aanwijzingen is om het huidoppervlak gehydrateerd te houden.

Het aanbrengen van een verzachtende crème wordt beter opgenomen na het bad, dat niet te lang mag duren, maar eerder tussen de 3 en 5 minuten. Bovendien moet het water lauw zijn, op een ideale temperatuur om de huid niet te verzwaren. Voordat je de luier omdoet, moet de plek goed en voorzichtig gedroogd worden om latere dermatitis door maceratie of irritatie te voorkomen. Er zijn geurvrije en hypoallergene luiers voor de gevoelige en tere huid.

De gevoelige huid van je baby

Onze huid wordt gekenmerkt door de vele functies die ze vervult, zoals bescherming, temperatuurregeling, absorptie van stoffen of producten, en afscheiding, onder andere. Deze functies zijn essentieel voor de loop van het leven. Daarom moet de natuurlijke beschermende barrière van het huidoppervlak intact en bekwaam gehouden worden.

Hygiëne, hydratatie en bescherming van het huidoppervlak zijn de fundamentele grondslagen als je baby een gevoelige huid heeft, om een functionele en gezonde opperhuid te behouden. Wellicht ook interessant voor jou

De sleutels om de huid van je baby gehydrateerd te houden
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De sleutels om de huid van je baby gehydrateerd te houden

De huid van je baby gehydrateerd houden is belangrijk voor ouders. Bovendien voorkomt hydrateren dermatitis en irritatie. • Fernandes JD, Machado MC, Oliveira ZN. Children and newborn skin care and prevention. An Bras Dermatol. 2011 Jan-Feb;86(1):102-10. English, Portuguese. doi: 10.1590/s0365-05962011000100014. PMID: 21437530.
 • Cooke A, Bedwell C, Campbell M, McGowan L, Ersser SJ, Lavender T. Skin care for healthy babies at term: A systematic review of the evidence. Midwifery. 2018 Jan;56:29-43. doi: 10.1016/j.midw.2017.10.001. Epub 2017 Oct 6. PMID: 29055852.
 • Misery L. Peaux sensibles, peaux réactives [Sensitive skin, reactive skin]. Ann Dermatol Venereol. 2019 Sep;146(8-9):585-591. French. doi: 10.1016/j.annder.2019.05.007. Epub 2019 Jul 15. PMID: 31320184.