Hoe speeksel het gebit van kinderen beïnvloedt

Speeksel beïnvloedt de tanden van kinderen, omdat het ze beschermt en de mond van kinderen helpt hun functies goed uit te voeren. Leer meer!
Hoe speeksel het gebit van kinderen beïnvloedt
Vanesa Evangelina Buffa

Beoordeeld en goedgekeurd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Geschreven door Vanesa Evangelina Buffa

Laatste update: 19 oktober, 2022

Vocht is een van de meest beruchte eigenschappen van de mondholte. Speeksel is verantwoordelijk voor het nat houden van de tanden, tong en andere structuren in de mond van kinderen om hun functies te vergemakkelijken. Blijf lezen om te leren hoe speeksel het kindergebit beïnvloedt.

In de eerste maanden van het leven van de baby voltooien de speekselklieren hun ontwikkeling en wordt de speekselproductie duidelijk. Kwijlen bij kinderen is namelijk een van de uitingen van de juiste afscheiding van deze vloeistof. Gemiddeld produceren volwassenen ongeveer 1 liter speeksel per dag. Bij kinderen kan deze hoeveelheid echter oplopen tot anderhalve liter per dag. Zoals we je in onderstaand artikel zullen vertellen, is de aanwezigheid van deze vloeistof in de mond zeer heilzaam.

Kinderen en speeksel

Speeksel is een heldere vloeistof die voor het grootste deel bestaat uit water. Het bevat ook elektrolyten, slijm, antibacteriële elementen en enzymen. Het wordt geproduceerd door de grote speekselklieren – de parotis, sublinguale en submaxillaire klieren – en door de kleinere klieren die verspreid liggen over het slijmvlies van de lippen en het gehemelte.

Deze vloeistof die mensen voortdurend en op natuurlijke wijze afscheiden is essentieel voor het goed functioneren van de mond. De hoogste productie (Spaanse link) vindt plaats voor, tijdens en na de maaltijd. Het bereikt zijn hoogtepunt ‘s middags en neemt ‘s nachts, tijdens de slaap, aanzienlijk af.

Speeksel is betrokken bij veel fysiologische processen, zoals de spijsvertering en de spraak. Tegelijkertijd helpt het de mond en de algemene gezondheid in stand te houden. Laten we daarom de functies ervan in detail bekijken.

Een kwijlende peuter
Speeksel houdt de hele mondholte vochtig, werkt als een reinigingsmechanisme, en helpt bij het doorslikken van voedsel.

Speekselfuncties

Speeksel smeert en houdt de mond, slijmvliezen en tanden vochtig, en helpt zo bij het doorslikken van voedsel. Leer meer over deze en andere functies van speeksel in de mondholte van kinderen:

  • Het bevochtigt het voedsel en helpt de voedselbolus te vormen om het doorslikken te vergemakkelijken. Bovendien beginnen de enzymen die het bevat het spijsverteringsproces door voedsel af te breken voordat het de maag bereikt.
  • Het stelt ons in staat de verschillende smaken van voedsel te proeven. Als de mond niet genoeg vocht zou hebben, zou de tong de verschillende smaken van voedsel niet kunnen waarnemen.
  • Speeksel werkt als een zelfreinigend mechanisme dat vuil opveegt om de mondhygiëne op peil te houden.
  • Het vermindert het schadelijke effect van bacteriën door zijn zelfreinigende mechanisme en zijn bufferend vermogen (Spaanse link), dat het mondmilieu tegengaat en neutraliseert als het te zuur of te alkalisch wordt. Zo helpt het cariës te voorkomen.
  • Het is in staat om levert calcium (Spaanse link) en fluoride aan de tanden van kinderen te geven. Deze remineraliserende eigenschappen helpen het glazuur langer te versterken en te verzorgen.

Hoe speeksel het kindergebit beïnvloedt

Speeksel speelt een fundamentele rol in de mondgezondheid en het welzijn van het kindergebit. Zijn antibacteriële eigenschappen en zijn spoelende en reinigende werking helpen de tanden vrij te houden van vuil.

Bovendien beïnvloedt speeksel het kindergebit dankzij zijn vermogen om door bacteriën geproduceerde zuren te neutraliseren. Bovendien spelen de remineraliserende effecten ervan een defensieve rol bij het verminderen van het risico op cariës. Als deze vloeistof echter afneemt, verdwijnt de bescherming, en neemt het risico op ziekten in de mond toe.

Het ontstaan van cariës bij kinderen

In het algemeen hebben kinderen die met hun mond open slapen of die mondademend zijn meer gaatjes dan degenen die door de neus ademen. In deze gevallen worden de bovenste snijtanden blootgesteld aan de buitenlucht, drogen ze uit, en blijft bacteriële plaque aan hun oppervlak kleven, omdat speeksel zijn reinigende functie niet kan uitvoeren.

Kinderen die geen ruimte tussen hun tanden hebben, zijn ook veel vatbaarder voor gaatjes. In dit geval komt dat omdat het speeksel niet kan stromen en het interproximale gebied niet kan reinigen.

Kinderen die lijden aan bepaalde ziekten, zoals astma, bronchitis of emfyseem, of die bepaalde medicijnen (Spaanse link) gebruiken, zoals corticoïden of bronchodilatoren, kunnen last hebben van veranderingen in de samenstelling of hoeveelheid van hun speeksel. Dit effect verhoogt ook de kans op gaatjes. In deze gevallen is het essentieel om voor mondhygiëne te zorgen om de afwezigheid van speekselbescherming tegen te gaan.

Een kind bij de tandarts
Speeksel heeft antibacteriële eigenschappen en draagt bij aan het reinigen van de tanden, en helpt zo cariës te voorkomen.

Hoe weet je of je kind voldoende speeksel heeft

De meeste kinderen produceren van nature de juiste hoeveelheid speeksel. Daarvoor zijn hydratatie en een evenwichtige voeding essentieel. Sommige kinderen kunnen echter last hebben van een droge mond als gevolg van gewoonten, gezondheidsproblemen of medicijnen. Dit zijn enkele symptomen waarmee je een droge mond bij je kleintje kunt herkennen:

  • Zeer kleverig of dicht speeksel.
  • Droge en gebarsten lippen.
  • Pijn in de mondhoeken bij het openen van de mond.
  • Droge, gebarsten en ruwe tong.
  • Moeite met kauwen, slikken, proeven en spreken.
  • Een voortdurend gevoel van dorst.

Hoe kun je de speekselproductie verhogen om het kindergebit te beschermen?

Speeksel is een fundamenteel element voor de verzorging van het kindergebit en de mondgezondheid. Nu je weet hoe speeksel het gebit van kinderen beïnvloedt, volgen hier enkele tips om je kind te helpen bij een adequate speekselproductie:

  • Eten kauwen: Kinderen voedsel in stukjes geven om op te kauwen bevordert de speekselproductie.
  • Kauwen op suikervrije kauwgom: Zolang het kind weet hoe het veilig op kauwgom moet kauwen, kunnen deze producten van tijd tot tijd worden aangeboden om de speekselproductie te bevorderen.
  • Voldoende hydratatie: Het aanbieden van veel water aan je kleintjes houdt hen gehydrateerd en met de nodige hoeveelheid vloeistoffen voor een adequate speekselafscheiding. Het is belangrijk dat ze dagelijks 1,5 tot 2 liter water binnenkrijgen (6 tot 8 glazen).

Deze aanbevelingen vervangen geen mondhygiënische gewoonten, maar vullen de mondverzorging aan. Met voldoende speekselproductie, plus regelmatige mondverzorging, zullen de tanden van je kind beschermd zijn tegen gaatjes.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • MORALES-CHÁVEZ, M. A. R. I. A. N. A. (2020). El rol de la saliva en el riesgo de caries en pacientes pediátricos con autismo. Revisión de la literatura. Odontología Pediátrica28(2), 84-91.
  • Sáenz Masís, M. F., & Madrigal López, D. (2019). Capacidad buffer de la saliva y su relación con la prevalencia de caries, con la ingesta de diferentes bebidas comerciales. Odontología Vital, (31), 59-66.
  • Gargantini, P., & Joison, A. (2019). Estudio del pH y niveles de flúor en saliva y placa dental en niños con dentición permanente temporaria y mixta. Revista Methodo4(3).
  • Tan, T. M., Arango, E. L., & Labarcena, B. R. (2019). Características del esmalte y rol de la saliva como factores de riesgo a caries dental. Progaleno2(3), 224-235.
  • Lluman Guapi, D. S. (2020). Formación de caries relacionado con la dieta y PH salival en pacientes pediátricos de 5 a 10 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Escalona, T. P., Ortiz, H. R. C., Palomino, Y. P., Tamayo, M. I., & Rodríguez, M. I. R. (2015). Relación entre factores de riesgos y caries dental. Multimed19(4), 1-13.
  • Santiago-Lagunes, L. M., Ríos-Gallardo, P. T., Perea-Martínez, A., Lara-Campos, A. G., González-Valadez, A. L., García-Osorio, V., … & Reyes-Gómez, U. (2020). Importancia de una hidratación adecuada en niños y adolescentes. Salud Quintana Roo11(39), 27-30.
  • Cabrera Chaguala, J. P., Calderón Moreno, J. S., Jiménez Rodríguez, M. F., & Riveros Gallo, Y. K. (2021). Relación entre los medicamentos antiasmáticos y el desarrollo de caries dental en niños y adolescentes. Revisión sistemática.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.