Waarom houdt mijn kind ervan naakt te zijn?

Kleine kinderen vinden het heerlijk om naakt te zijn. Er zijn verschillende redenen waarom kinderen tussen 2 en 4 jaar hun kleren uittrekken. Ontdek welke dat zijn.
Waarom houdt mijn kind ervan naakt te zijn?
Eva Maria Rodriguez Diego

Geschreven en geverifieerd door de professionele schrijver en specialist in lichamelijke opvoeding Eva Maria Rodriguez Diego.

Laatste update: 22 december, 2022

Kleine kinderen houden ervan naakt te zijn. Er zijn verschillende redenen waarom kinderen tussen twee en vier jaar, soms zelfs ouder, graag zonder kleren zijn. Om te beginnen is de reden vrij eenvoudig. Jonge kinderen voelen zich goed als ze naakt zijn. Vanuit dit gezichtspunt is naaktheid synoniem met comfort. Maar dit is niet de enige reden waarom ze geneigd zijn hun kleren uit te trekken.

Een andere reden waarom kinderen graag naakt zijn is dat ze zo een pas verworven vaardigheid in de praktijk kunnen brengen. Dat is niets anders dan zich uitkleden. Ze willen alleen maar oefenen met het uittrekken van hun kleren. Als je ze weer kleding aantrekt, hebben ze gewoon weer een nieuwe kans om hun vaardigheid op de proef te stellen.

Bovendien helpt het uitkleden en overal laten liggen van hun kleren hen om hun controle te laten gelden en ook om hun grenzen te testen. Dat wil zeggen, door zich uit te kleden zenden kinderen een boodschap en testen ze hoe ver ze kunnen gaan.

We kunnen ook niet negeren dat een van de redenen waarom jonge kinderen de neiging kunnen hebben zich uit te kleden, is dat ze zich ongemakkelijk voelen met kleding. Het kan knellen, jeuken, schuren, of zelfs een allergie veroorzaken.

Deze situaties waarin we merken dat ons kind net zijn kleren heeft uitgetrokken kunnen echt frustrerend zijn. Vooral als je haast hebt of als je kind in het openbaar met zijn naakte lichaam pronkt. Vroeg of laat gaat deze fase voorbij, maar wat kun je er aan doen zolang het duurt?

Waarom houdt mijn kind ervan naakt te zijn

Hoe te handelen als kinderen graag naakt zijn

Hoe meer ophef je maakt als het kind zich uitkleedt, hoe meer het kind erop zal staan zijn kleren uit te trekken en zijn naakte lichaam te laten zien. In deze gevallen is het het beste geduldig te zijn en als volgt te handelen.

1 – Sta je kind toe naakt te zijn als dat mogelijk is

Als de temperatuur geschikt is en de omstandigheden aanvaardbaar, kun je je kind het plezier van naakt zijn gunnen. Waarom niet? Natuurlijk zijn er omstandigheden (Engelse link) waarin etiquette en opvoeding anders dicteren. Maar er zijn vele andere omstandigheden waarin je je kind kunt laten genieten van zijn naaktheid (Spaanse link) en plezier laten beleven aan het uittrekken van zijn kleren.

2 – Kleed je kind in kledingstukken die moeilijk uit te trekken zijn

We weten allemaal dat er kledingstukken zijn die heel moeilijk aan en uit te trekken zijn. Denk bijvoorbeeld aan rompertjes of kleding met knopen of drukknopen. Als je een kleintje hebt dat ervan geniet zich uit te kleden, zijn dit kledingstukken wanneer je ze naar plaatsen moet brengen waar ze beter met hun kleren aan kunnen blijven.

3 – Lach niet om het gedrag van je kind

De eerste paar keer dat dit gebeurt, is het enigszins grappig om je kleintje naakt te zien rondrennen. Het is dan moeilijk om niet te lachen. Maar je moet weten dat hoe meer je lacht, hoe leuker het voor je kind zal zijn, en hoe meer je deze houding positief bekrachtigt. Als ze aandringen, probeer je dan in te houden.

Een naakte baby in bed

4 – Als een kind het fijn vindt om naakt te zijn: reageer niet

We hebben al gezegd dat een van de redenen waarom kinderen graag hun kleren uittrekken juist is om grenzen te verleggen en te testen. Als je je niet laat beïnvloeden door het feit dat je kind beetje bij beetje zijn kleren uittrekt, zal het zijn belangstelling voor het uitkleden verliezen. Tenminste, als het erom gaat jou te provoceren.

5 – Bied je kind mogelijkheden om te oefenen met kleren uittrekken en weer aantrekken

We hebben ook uitgelegd dat kinderen hun vaardigheden testen tijdens het uitkleden. Als je ze poppen met verschillende kleren geeft en ze de gelegenheid geeft ermee te oefenen, zal een deel van hun belangstelling gericht zijn op het experimenteren met de pop. Het lost niet alles op, maar wel een deel van het probleem.

6 – Ga na waar de kledingstukken van je kind van gemaakt zijn

Als je kind voor het uitkleden geïrriteerd of overstuur leek, kan het zich ongemakkelijk voelen bij de kleding of de kledingstukken kunnen zelfs een soort allergie veroorzaken.

Probeer daarom comfortabele kleren van natuurlijke en ecologische stoffen, die niet te groot zijn maar ook niet te strak zitten. Misschien wil je ook labeltjes vermijden of ze uitknippen. Bovendien mag de kleding ze niet te warm maken. Bij mooi weer moet de kleding dus koel zijn.

7 – Let op wat er gebeurt voordat je kind zijn kleren uittrekt

Soms gaat er een bepaald gedrag vooraf aan naaktheid, zoals, bijvoorbeeld, naar de wc moeten. Op twee- of driejarige leeftijd zijn er nog kinderen die moeite hebben om hun sluitspieren onder controle te houden en ze kunnen nerveus worden. Wellicht ook interessant voor jou

De Fellom-methode voor het zindelijk maken van je kind in 3 dagen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De Fellom-methode voor het zindelijk maken van je kind in 3 dagen

De Fellom-methode helpt je kind om in drie dagen zindelijk te worden. Wil je weten wat het inhoudt? Mis dan dit artikel niet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.