Wat te verwachten van je tweejarige?

Als je een jong kind hebt, blijf dan lezen om meer te weten te komen over de ontwikkelingsfase van je tweejarige. Je zult dol zijn op deze fase, maar het houdt je scherp!
Wat te verwachten van je tweejarige?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Het tweede jaar van je kind zit vol met eerste keren, wat het een hele leuke tijd in jullie beide levens maakt. In dit stadium worden ze kinderen en stoppen ze met baby’s te zijn. Bovendien beginnen ze ook hun persoonlijkheid te tonen en helaas komen driftbuien steeds vaker voor. Het is een geweldig avontuur, maar het is belangrijk om te weten wat je van je tweejarige kunt verwachten.

Er is veel om naar uit te kijken als je kind groeit. Als je je afvraagt wanneer je kind begint te lopen, praten en andere dingen te doen, kun je hier meer over lezen in het artikel van vandaag. Voordat we echter beginnen, willen we je eraan herinneren dat elk kind zijn eigen evolutionaire ritme heeft. Daarom kan het langer duren dan bij anderen om bepaalde mijlpalen te bereiken. Het gaat in hun eigen tempo, dat is oké.

De eerste stapjes van je baby

In het tweede levensjaar zou je kind de eerste stapjes al moeten hebben gezet. Voor anderen zal dit echter pas beginnen aan het begin van hun tweede jaar. En dat is prima. We hebben het hier over wanneer je kind begint te lopen zonder enige hulp, met wankele eerste stappen.

De meeste kinderen beginnen te lopen tussen de negen en 18 maanden (de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 14 en 15 maanden). Zodra ze beginnen te lopen, wordt het avontuur met je tweejarige nog vermoeiender! Het is echter de moeite waard, want dit zijn zeer spannende momenten.

Eerste stapjes van je baby

Je tweejarige kan gaan rennen!

Wanneer je tweejarige de kunst van het lopen onder de knie heeft, beginnen ze te rennen en de wereld te verkennen. Na ongeveer zes maanden vanaf het moment dat ze beginnen te lopen, beginnen ze te rennen. En jij rent er vlak achteraan! Je vraagt je misschien af of het normaal is dat je ze niet altijd bij kunt houden. Je moet echter onthouden dat ze veel energie hebben verzameld in dat kleine lichaam.

Klimmen

Als je kind al loopt en rent, is het al een complete ontdekkingsreiziger! Nu, elke keer dat ze erachter komen dat ze naar boven en naar beneden kunnen gaan en iets kunnen beklimmen, zullen ze dit ook gaan doen. Ze zijn nogal een avonturier en ze vinden het heerlijk om te weten dat ze in staat zijn om die dingen te doen.

Je kleine ontdekkingsreiziger zal meubels en trappen gaan beklimmen, dus je moet ze constant in de gaten houden. Als je hebt gemerkt dat ze in de spijlen van hun wieg beginnen te klimmen, is het tijd om ze eruit te halen.

Spelen met een bal!

Een balletje trappen is een enorme mijlpaal voor zowel jongens als meisjes. Om dit te doen, heeft je tweejarige coördinatie en verbinding nodig om te weten dat de bal, wanneer hij wordt geschopt, zal rollen of stuiteren. Wanneer de kleine ontdekt dat de bal gaat stuiteren, zullen ze dat ook willen doen met ander speelgoed of eten. Ze zullen willen zien wat er gebeurt als ze die dingen op de grond gooien.

Je tweejarige gaat tekenen

Op deze leeftijd beginnen kinderen Picasso te spelen en beginnen ze het hele huis te beschilderen. Je moet ze hun creatieve kant laten ontdekken, maar je moet ook duidelijk maken waar ze het wel en niet kunnen doen. Als je die grenzen niet duidelijk maakt, zijn je muren en vloeren straks misschien bedekt met hun kunst.

De eerste krabbels van je kind zijn van onschatbare waarde voor je. Tijdens hun tweede jaar krijgen ze meer controle over de kleine spieren in hun handen en vingers. Deze fijne motoriek zal het gekrabbel van je tweejarige helpen.

Eet met een lepel

In dit stadium kunnen ze beetje bij beetje met een lepel eten. Dit komt door dezelfde fijne motoriek en kracht in hun handen waarmee ze kunnen beginnen met tekenen. In het begin kan het een beetje een ramp zijn en je kind zal waarschijnlijk alles bevlekken. Daarom moet je geduld hebben tijdens dit leerproces.

Symbolisch spel

De tweejarige fantasie van je kind komt tot leven (Engelse link). Tussen 18 en 24 maanden zijn de hersenen van een kind klaar om met fantasie te beginnen. Je kunt ze bijvoorbeeld een teddybeer ‘voeden’ of met een speelgoedtelefoon zien praten.

Je tweejarige kan al alleen eten

Geniet van hun gevoel voor magie, want het is prachtig om te zien. En als ze je iets ‘te eten’ geven of je de telefoon geven om ‘met oma te praten’, speel dan mee. Het is een kostbare levensfase die je niet wilt missen.

Je tweejarige: praten, praten, praten!

Tot nu toe brabbelde je kind alleen maar. Rond 15 tot 18 maanden zul je echter woorden gaan horen die echt logisch zijn. Vanaf 24 maanden kunnen ze twee woorden samenvoegen om kleine zinnen te vormen, zoals “Speel bal!” “Niet meer!” “Is van mij!” “Mam, gaan we?”

Spelen met vrienden

Op deze leeftijd spelen jonge kinderen graag met hun vrienden en vinden ze het leuk om met andere kinderen om te gaan. Aan het einde van het tweede jaar zijn ze misschien nog niet klaar om hun speelgoed te delen als ze spelen, maar het is een grote stap in hun jonge leven.

Conclusie

Zoals je kunt zien, zal je kind van twee steeds meer dingen gaan doen omdat zijn motorische ontwikkeling op volle toeren draait. Wat is er voor een moeder meer lonend dan haar kind op zo’n gezonde en levendige manier te zien opgroeien?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.