Huismiddeltjes om het nagelbijten bij kinderen te helpen stoppen

Deze gewoonte is moeilijk te overwinnen. Maar vandaag bieden we je een serie huismiddeltjes om het nagelbijten bij kinderen te stoppen.
Huismiddeltjes om het nagelbijten bij kinderen te helpen stoppen
Nadyra Muhammad

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoge Nadyra Muhammad.

Laatste update: 22 december, 2022

Onychofagie is de gewoonte om op de nagels te bijten en kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. Het kenmerkende van deze situatie is dat het dwangmatig gebeurt, zonder het te beseffen, en dat het moeilijk is om het nagelbijten bij kinderen te stoppen.

Deze gewoonte heeft meestal esthetische gevolgen bij degenen die eraan lijden. Het uiterlijk en de stijfheid van de nagels worden namelijk aanzienlijk aangetast. Gelukkig zijn er meerdere huismiddeltjes die je kind kunnen helpen op te houden met nagelbijten. Blijf lezen om uit te vinden wat ze zijn.

De oorzaak van het nagelbijten

Als je kind op zijn of haar nagels bijt, kun je het beste proberen uit te zoeken onder welke omstandigheden hij of zij dat doet. Want volgens studies (Engelse link) komt het vaak voor dat deze gewoonte verergert in zeer veeleisende situaties die angst en stress opwekken. Bepaal dus, voor zover je kunt, wat je kind ertoe brengt dit te doen, zodat je effectiever kunt helpen.

Het is ook belangrijk dat je probeert vast te stellen wanneer de gewoonte begon op te treden. Dat wil zeggen, als er een belangrijke gebeurtenis was die het veroorzaakte, dan is dat heel nuttig om het gedrag aan te pakken en te zien welke reële mogelijkheden er zijn om deze stressvolle situatie te vermijden.

Soms kunnen we geen gebeurtenis als zodanig vinden, maar bevinden we ons in de aanwezigheid van een kind met een angstige persoonlijkheidsstijl die de eisen van de omgeving als stressvoller ervaart dan andere.

In alle gevallen heeft je kind steun nodig bij het leren omgaan met stress en angst, waarvan het nagelbijten de uiting is. Zo bezien is onychofagie zelf niet het probleem, maar een manifestatie van een emotioneel probleem.

Huismiddeltjes om het nagelbijten bij kinderen te helpen stoppen


Laat ze zich niet slechter voelen

We hebben al gezegd dat kinderen vaak op hun nagels bijten als ze zich in situaties bevinden die voor hen erg moeilijk te hanteren zijn. Andere kinderen trekken juist lokken haar uit, hebben slaapstoornissen, of beginnen zich als jongere kinderen te gedragen. Kortom, er zijn allerlei manieren waarop kinderen ons laten weten dat ze een moeilijke tijd doormaken.

In zulke omstandigheden hebben ze, meer dan op enig ander moment, de kracht, bescherming en geborgenheid nodig die hun ouders hen bieden. Berisp ze dus niet in het openbaar. Bedenk dat ze meestal geen vrijwillige controle hebben over de handeling van het nagelbijten. Het is iets wat ze doen zonder het te beseffen en dat dient als ontsnappingsklep om spanning kwijt te raken.

Huismiddeltjes om nagelbijten bij kinderen te stoppen

Huismiddeltjes zijn omstreden gebruikt om deze slechte gewoonte bij mensen te helpen stoppen. Daarom moet je deze adviezen verstandig evalueren om te garanderen dat je de waardigheid van je kinderen niet zal schenden.

1. Probeer hun nagels te lakken

Maak van dit moment een moment van medeplichtigheid en verwennerij tussen jullie beiden. Moedig ze aan hun handen mooi te houden. Je kunt ook een paar ringen en armbanden voor ze kopen.

2. Het nagelbijten verhelpen met aloëveragel

Sommige mensen raden aan om aloëveragel op de vingers van je kind te smeren, dankzij de helende werking. Doe het met respect, leg ze uit dat het een geneesmiddel is dat hun gebeten vingers zal helpen genezen. Dit brengt een extra ‘voordeel’ met zich mee, want de bittere smaak van aloëvera zal onaangenaam zijn en zal hen ervan weerhouden op hun nagels te bijten.

Val niet in de verleiding om kruiden of stoffen te smeren die hun vingers en gevoel van eigenwaarde nog meer aantasten.

3. Help ze wat ‘kauw’ vervangers bij de hand te houden

Dat kunnen dingen zijn als suikervrije kauwgom, wortel- of selderijsticks, appelblokjes, of ander gezond, gemakkelijk te pakken voedsel.

4. Ontspanningstechnieken om het nagelbijten bij kinderen te verhelpen

Leer ze ontspanningstechnieken die ze kunnen gebruiken in situaties waarin ze zich beginnen op te spannen. Geef ze strategieën om zich te verontschuldigen en ongeveer twee minuten afstand te nemen en te ademen. Een heel nuttig idee is het gebruik van een stressbal, waar je kleintje in kan knijpen als hij zich van streek voelt.

5. Gebruik knoflook

Er zijn veel bitter smakende glazuren die deze slechte gewoonte bij kinderen helpen voorkomen. Een van de zelfgemaakte alternatieven hiervoor is om een teentje knoflook in je nagellak te doen. Behalve een bittere smaak bevat knoflook ook eigenschappen die het nagelbed kunnen versterken.

6. Neem regelmatig een manicure om het nagelbijten bij kinderen te helpen stoppen

Een ander huismiddeltje om je kind te helpen niet op zijn nagels te bijten is regelmatig een manicure te nemen. Door hun handen te verzorgen kunnen de nagels gezond groeien en tegelijk hun nagels kort genoeg houden om te voorkomen dat ze erop bijten.

7. Help je kind te ontspannen

Het drinken van ontspannende thee kan je kind ook helpen bij dit probleem. Hoewel het niet direct zal voorkomen dat je op je nagels bijt, helpt het je wel om op een gegeven moment met angst en stress om te gaan. Kamillethee en lavendelthee hebben de voorkeur.

8. Etherische oliën met een bittere smaak zijn ook heel nuttig

Elke dag een beetje tea tree olie of neemolie op de nagels aanbrengen helpt bij het probleem. Bovendien heeft tea tree olie antibacteriële eigenschappen, volgens studies (Engelse link), dus het helpt het ontstaan van infecties te voorkomen.

9. Gebruik handschoenen om het nagelbijten bij kinderen te helpen voorkomen

Het gebruik van handschoenen bij kleintjes is ook nuttig, want zo ontstaat een fysieke barrière tussen hen en de nagels.

Een familie bij de psycholoog

Problemen bij het nagelbijten bij kinderen

Behalve dat het een esthetisch probleem vormt en schaamte veroorzaakt bij kinderen die eraan lijden, kan nagelbijten bij kinderen ook verschillende gezondheidsproblemen uitlokken. Veel van die problemen hebben te maken met de mond en het gebit, waaronder de volgende opvallen:

Zoek gespecialiseerde hulp

Bedenk dat onychofagie de uiting is van een emotionele situatie die moeilijk te hanteren is. Het kan gaan om veranderingen in de gezinsroutine, zoals de geboorte van een broertje, een verhuizing, de dood van een naast familielid of een huisdier, enz. Maar het kan ook komen door langduriger situaties zoals een gespannen relatie tussen ouders thuis, moeilijkheden bij de aanpassing aan school, of problemen met verzorgers.

Je moet op alles letten en vermijden je kleintjes aan zulke situaties bloot te stellen tot ze emotionele kracht hebben verworven. Aarzel niet de hulp van een kinderpsycholoog in te roepen om je te helpen de oorzaken te ontdekken en je kind te steunen bij het ontwikkelen van vaardigheden waarmee het de verschillende uitdagingen die het leven zal bieden aankan.

Terwijl de interventie effect sorteert, kun je een beetje helpen met deze eenvoudige huismiddeltjes om nagelbijten bij kinderen te stoppen. We wensen je veel succes! Wellicht ook interessant voor jou

Wanneer moet je naar een kinderpsycholoog?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wanneer moet je naar een kinderpsycholoog?

Ouderschap komt niet met een handleiding. Naar een kinderpsycholoog gaan kan twijfels en angsten veroorzaken, maar het is vaak de juiste beslissing...  • Erdogan HK, Arslantas D, Atay E, Eyuboglu D, Unsal A, Dagtekin G, Kilinc A. Prevalence of onychophagia and its relation to stress and quality of life. Acta Dermatovenerol Alp Pannonica Adriat. 2021 Mar;30(1):15-19.
  • Qi J, Gong M, Zhang R, Song Y, Liu Q, Zhou H, Wang J, Mei Y. Evaluation of the antibacterial effect of tea tree oil on Enterococcus faecalis and biofilm in vitro. J Ethnopharmacol. 2021 Dec 5;281:114566.
  • Sani G, Gualtieri I, Paolini M, Bonanni L, Spinazzola E et al. Drug Treatment of Trichotillomania (Hair-Pulling Disorder), Excoriation (Skin-picking) Disorder, and Nail-biting (Onychophagia). Curr Neuropharmacol. 2019;17(8):775-786.
  • Halteh P, Scher RK, Lipner SR. Onychophagia: A nail-biting conundrum for physicians. J Dermatolog Treat. 2017 Mar;28(2):166-172.
  • Lesinskiene S, Pociute K, Dervinyte-Bongarzoni A, Kinciniene O. Onychophagia as a clinical symptom: A pilot study of physicians and literature review. Sci Prog. 2021 Oct;104(4):368504211050288.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.