Wanneer wisselen melktanden voor het blijvend gebit?
Kinderen beginnen over het algemeen hun melktanden te wisselen op de leeftijd van vijf jaar. Ze worden geleidelijk vervangen door permanente tanden. Het duurt ongeveer drie jaar voordat de laatste melktand doorkomt nadat de eerste tand doorgekomen is.
Meestal zijn de eerste tanden die doorkomen ook de eerste die uitvallen. Maar om eventuele twijfels weg te nemen, is het goed om te weten in welke volgorde melktanden wisselen.
Wanneer komen er melktanden tevoorschijn?
Het krijgen van de eerste tandjes begint op de leeftijd van ongeveer 5 maanden. Het is echter pas in de zesde tot achtste maand dat je de eerste tanden kunt zien. De tanden van sommige baby’s komen eerder door dan bij anderen. Alles hangt af van hun groei.
Volgorde waarin melktanden doorkomen
De eerste tanden die verschijnen zijn de onderste centrale snijtanden, meestal rond de leeftijd van ongeveer 6 maanden. De bovenste snijtanden volgen daarna op de leeftijd van 8 maanden.
Gewoonlijk komen de laterale snijtanden daarna door, gevolgd door de kiezen. Degenen die het laatst binnenkomen zijn de tweede kiezen, die soms niet doorkomen voordat het kind 3 jaar oud is geworden.
Hoe vallen melktanden eruit?
Melktanden beginnen uit te vallen wanneer de permanente tand op de melktand begint te drukken. Deze druk zorgt ervoor dat de tand langzaam loslaat als gevolg van de slijtage van de wortel totdat deze valt.
Zodra dit is gebeurd, verschijnt er een opening, waar de nieuwe tand zal worden geplaatst. De tand zal beginnen te bewegen totdat hij uitvalt of tot hij opzettelijk verwijderd is om te voorkomen dat het kind het inslikt.
In welke volgorde wisselen de melktanden?
Het is normaal dat kinderen van rond de leeftijd van vijf jaar merken dat sommige van hun tanden in beweging zijn. Dit is een teken dat het tandheelkundige vernieuwingsproces is begonnen.
Het is nodig om te verduidelijken dat, hoewel er gemiddelden zijn, het niet met zekerheid te zeggen is in welke volgorde de melktanden van je kindje eruit zullen vallen. Zoals we eerder vermeldden, kunnen verschillende factoren dit proces beïnvloeden.
Melktanden onder wisselen
- Centrale snijtanden: vaak vallen de centrale snijtanden als eerste uit, en dit gebeurt tussen vijf en een half en zes jaar oud.
- Laterale snijtanden: deze zijn de volgende die uitvallen, tegen de leeftijd van 6 ½ jaar.
- Hoektanden en eerste kiezen: deze vallen uit op de leeftijd van 9 ½ jaar.
- Tweede kiezen: ze vallen een jaar later uit, ongeveer bij 10 ½ jaar.
Bovenste melktanden wisselen
- Centrale en laterale snijtanden: ze wisselen bijna op hetzelfde moment als de onderste snijtanden, ongeveer bij 6½ jaar.
- Kiezen en hoektanden: de eerste kiezen vallen uit na 9 ½ jaar, terwijl de hoektanden bij ongeveer 10 en een half jaar wisselen.
- Tweede kiezen: ze komen er als laatste uit, ongeveer rond de 10 ½ jaar.
Het doorkomen van de eerste tandjes begint op de leeftijd van 5 maanden. Het is echter pas op de leeftijd van 6 tot 8 maanden dat de eerste tanden beginnen te verschijnen.
7 Interessante feiten over melktanden
Als je dacht dat je alles wist over melktanden, zijn hier enkele interessante feiten die je kunnen verrassen:
- Sommige baby’s worden geboren met doorgekomen melktanden.
- Melktanden hebben wortels.
- Sommige kinderen ervaren een aandoening die soms haaientanden wordt genoemd terwijl hun permanente tanden doorkomen. Dit gebeurt wanneer de permanente tanden net achter de melktanden doorkomen, zonder dat de melktanden eerst uitvallen.
- Permanente tanden zijn niet zo wit als melktanden. Ze zijn ook minder scherp.
- Permanente tanden zijn groter dan melktanden.
- De permanente kiezen komen na 6 jaar door.
- Er zijn 20 melktanden maar 32 permanente tanden, waaronder verstandskiezen.
Om gezonde melktanden te behouden, moeten ze goed worden schoongemaakt, net als permanente tanden. Aan je kind uitleggen in welke volgorde melktanden uitvallen, kan helpen zijn of haar angst te kalmeren.
Vergeet niet dat als de melktanden eenmaal zijn vervangen door de permanente tanden, er geen natuurlijke vervangingen zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.