Wanneer gaan kinderen zich preuts voelen?

Een van de verantwoordelijkheden van ouders is om kinderen over hun lichaam te leren, hun eerste vragen over seks, enz. Het is het beste om deze vragen eenvoudig en eerlijk te beantwoorden. Blijf lezen om erachter te komen wanneer kinderen preutsheid gaan voelen.
Wanneer gaan kinderen zich preuts voelen?

Laatste update: 28 december, 2019

Een belangrijke verantwoordelijkheid die ouders hebben, is om hun kinderen over hun lichaam te onderwijzen en hun privacy te beschermen. Wanneer kinderen zich preuts voelen dan is het belangrijk om deze gevoelens te respecteren.

Preutsheid bij kinderen is een indicatie dat ze zich bewust worden van hun lichaam. Bovendien merken ze de verschillen tussen geslachten op. Het laat ook zien dat kinderen controle willen hebben en hun eigen beslissingen willen nemen. Er kan een combinatie van zelfstandigheid en schaamte zijn. Het begint te verschijnen wanneer kinderen rond de drie of vier jaar oud zijn.

Taak van ouders

De reactie van ouders op deze gevoelens moet natuurlijk, spontaan en een reactie zijn op wat hun kinderen tot uitdrukking brengen. Het is zelfs belangrijk dat beide ouders deze gevoelens aan hun kinderen uit kunnen leggen.

Rond deze leeftijd beginnen kinderen te begrijpen hoe hun lichaam is. Ouders hebben een van de belangrijkste taken om hun kinderen met hun toekomst te helpen.

Het kennen van de verschillen tussen lichamen en het tonen van hun grenzen zal hen leren voor zichzelf te zorgen. Bovendien leren ze zichzelf te respecteren en hun zelfrespect te vergroten.

Onafhankelijkheid wanneer kinderen zich preuts voelen

Wanneer kinderen preutsheid voelen, dan helpt het hen ook om onafhankelijkheid te leren. Ze beginnen met het opbouwen van zelfstandigheid als ze beseffen dat ze het in bepaalde situaties prima zelf kunnen doen.

Een van de eerste dingen is misschien om kinderen alleen naar het toilet te laten gaan, maar zorg ervoor dat je nog steeds in de buurt bent om toezicht te houden. Als ze weten dat ze zichzelf schoon kunnen maken, dan krijgen ze een boost van zelfvertrouwen.

Bij het douchen, moet je jonge kinderen niet alleen laten. Je kunt het gordijn een beetje open laten en ze zichzelf laten wassen en drogen als ze dat zelf kunnen.

Kinderen kunnen zichzelf ook aankleden, zolang je maar toezicht houdt. Het dragen van ondergoed tijdens het uitvoeren van andere taken in de kamer is voor hun onafhankelijkheid erg nuttig. Aan het zwembad of op het strand, moet je de wens van je kind respecteren om zich op gesloten plaatsen of bedekt met een handdoek om te kleden.

Kinderen voelen zich preuts bij het gezin of op school

Een jongen en een meisje hand in hand

Wanneer kinderen naar familieleden gaan en privacy willen als ze naar het toilet gaan, zich douchen of aankleden, dan moet je ze dat geven. Het is een goed idee om met hun grootouders, ooms of neven en nichten te praten over de fase waar ze doorheen gaan.

Zoals altijd is de prioriteit om maatregelen te nemen om ze te beschermen, in een poging om hun privacy niet te schaden. Je kunt met de mensen praten die tijdelijk de leiding over hen hebben om uit te leggen wat zij voelen en wat je thuis doet.

Bovendien moet je thuis met broers en zussen of schoolvrienden actie ondernemen. Je kind wil misschien alleen zijn als hij zich omkleed. Als dat niet mogelijk is, probeer dan in ieder geval ervoor te zorgen dat iedereen in de kamer van hetzelfde geslacht is.

Wanneer ze zich zo beginnen te voelen, dan is het geen goed idee om te kijken naar de gebieden die ze willen verbergen. We raden aan dit op een natuurlijke manier te behandelen, zodat je kind weet dat dit een normaal proces is.

Eén proces, verschillende fasen

De nieuwsgierigheid van kinderen naar seksuologie begint rond de leeftijd van twee. Op dit punt vragen kinderen normaal gesproken waar ze vandaan komen. Kinderen voelen zich echter nog niet preuts.

Rond de leeftijd van drie beginnen ze zich over de verschillen tussen jongens en meisjes af te vragen. Ze zullen ook beseffen dat jongens en meisjes verschillende lichamen hebben. Daarna beginnen ze zich te identificeren met hun ouder van hetzelfde geslacht en kunnen ze geslachtsdelen noemen.

Preutsheid bij kinderen respecteren

Jongen verstopt zich achter een boom

Kinderen voelen zich preuts vanaf de leeftijd van vier. Ze beginnen schaamte te ervaren, en dit vermengt zich met hun verlangen naar zelfstandigheid. Bovendien willen ze niet dat vreemden naar hen kijken. Ze houden ook niet van fysieke onderzoeken of vragen over hun lichaam.

Als je je kinderen thuis wast, dan is dit het moment om daarmee te stoppen. Het doel is om grenzen te stellen en hun privacy te behouden. Anders kunnen ze in de war raken over wat normaal is en niet normaal.

Na zes jaar zullen kinderen niet toestaan dat hun ouders met hen in de badkamer zijn. Ze begrijpen al welke rollen mannen en vrouwen hebben. Rond de leeftijd van negen hebben kinderen over het algemeen vrienden van hetzelfde geslacht en beginnen ze geïnteresseerd te raken in die van het andere geslacht.

Wanneer kinderen preutsheid voelen, dan is dit een volkomen normaal proces. Het vordert volgens de leeftijd en doorloopt verschillende stadia. Ten slotte is het belangrijk om de kleintjes kalm te houden, te laten zien dat dit volkomen natuurlijk is en dat ze je volledige steun hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.