Waarom is het zo belangrijk dat kinderen leren zwemmen?

Veiligheid is een van de belangrijkste redenen waarom leren zwemmen zo belangrijk is voor onze kinderen. Er zijn echter nog veel andere voordelen. Het geeft onze kinderen bijvoorbeeld de mogelijkheid om met andere kinderen in zwembaden en stranden om te gaan. Zwemmen is ook een heel complete en gezonde sport.
Waarom is het zo belangrijk dat kinderen leren zwemmen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 13 april, 2019

De belangrijkste reden waarom onze kinderen moeten leren zwemmen is voor hun eigen veiligheid. Laten we niet vergeten dat dit een levensreddende vaardigheid is. De statistieken bewijzen het. Dat er tegenwoordig veel minder kinderen verdrinken dan vroeger, is omdat nu veel kinderen leren zwemmen.

Zwemmen is een zeer complete fysieke activiteit. Het vereist dat kinderen hun lichaam en geest trainen terwijl ze plezier hebben. Een van de grootste wonderen van zwemmen is dat baby’s al kunnen beginnen met zwemmen als ze 6 maanden oud zijn.

De kleintjes leren zich comfortabel voelen in het water, bellen blazen en hun adem inhouden. Elk compleet zwemprogramma leert kinderen ook om op hun rug te drijven en te watertrappelen.

Leren zwemmen is enorm lonend. Het kan een kind letterlijk redden van een gevaarlijke situatie. Ze worden namelijk voortdurend blootgesteld aan gevaar: rivieren, meren, dokken, boottochten, zwembaden … Hoe eerder je kinderen zwemmen, hoe meer het bijdraagt ​​aan hun algehele mentale en fysieke gezondheid.

10 redenen waarom je kinderen zouden moeten leren zwemmen

1. Leren zwemmen is essentieel voor de veiligheid van een kind

Wereldwijd is verdrinking een van de grootste oorzaken van onbedoelde dood door verwondingen bij kinderen van 0 tot 14 jaar. Daarom is het van vitaal belang dat kinderen leren hoe ze van jongs af aan kunnen zwemmen. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen comfortabel en veilig zijn wanneer ze in of rond het water zijn.

2. Zwemmen is een sport met een lage impact

Aangezien zwemmen in water plaatsvindt, drijft 90 procent van het lichaam. Daarom veroorzaakt de zwaaretekracht niet dat het lichaam de grond raakt. Zwemmen biedt weerstandstraining. Het is een ideale activiteit om je schouders, armen, rug en buik te verstevigen.

Baby zwemt onder water

3. Zwemmen is een van de meest complete sporten

Het draagt ​​bij aan de fysieke, emotionele en neurologische ontwikkeling van een kind. Tegelijkertijd vermindert het het risico op hart- en vaatziekten en verbetert het de stofwisseling. Het verhoogt ook de longcapaciteit en het verhoogt de weerstand van een kind tegen bijvoorbeeld astma.

4. Het is een zeer budgetvriendelijke activiteit

Veel steden bieden openbare zwembaden en plassen waar gezinnen gratis of tegen zeer lage kosten toegang toe hebben. Sommige scholen bieden ook zwemmen als onderdeel van hun onderwijsprogramma.

5. Zwemmen is een sociale activiteit

Zwemmen stelt kinderen in staat om met hun leeftijdsgenoten om te gaan. Het is een uitstekende gelegenheid voor kleintjes om sociale vaardigheden te leren en vriendschappen te sluiten.

6. Kinderen leren de waarde van teamwork, zelfmotivatie en het nastreven van hun doelen

Zwemmen biedt uitdagingen, prestaties en beloningen. Dit alles helpt onze kinderen om vertrouwen in zichzelf te hebben en in hun capaciteiten te geloven, waardoor hun zelfrespect toeneemt.

Zwemmen is een zeer complete fysieke activiteit. Het vereist dat kinderen hun lichaam en geest trainen terwijl ze plezier hebben.

7. Leren zwemmen is een vaardigheid die kinderen de rest van hun leven zullen gebruiken

Kinderen de mogelijkheid geven om te leren zwemmen is een enorm geschenk dat hen de rest van hun leven zal vergezellen. Zwemmen draagt ​​namelijk bij aan de levenslange lichamelijke en geestelijke gezondheid van je kind.

8. Het zwemmen zelf zorgt ervoor dat ons lichaam endorfines vrijmaakt

Als gevolg hiervan neemt de kans op depressie af en verbetert de stemming direct.

9. Zwemmen wordt ten zeerste aanbevolen voor kinderen met een handicap

Kinderen met autisme houden bijvoorbeeld vaak van water. Deze omgeving biedt hen een staat van rust waardoor ze zich beter voelen.

10. Leren zwemmen vormt een basis voor andere sporten

De mogelijkheid om te zwemmen opent de deur ook naar andere watersporten, zoals bijvoorbeeld zeilen, duiken, kanoën, kajakken, surfen, triatlons, waterpolo, etc.

Ouders spelen een fundamentele rol bij hun kinderen te leren zwemmen. Hun aanwezigheid geeft hun kinderen een groter gevoel van veiligheid en stabiliteit, waardoor familiebanden worden versterkt.

Jongen met zwembandjes in het zwembad

Tips voor ouders om hun kinderen te leren zwemmen

Hieronder volgt een lijst met suggesties om in gedachten te houden als het gaat om kinderen te leren zwemmen.

  • Je moet je kinderen zo vroeg mogelijk leren zwemmen. Het is het beste voor kinderen om te leren zwemmen voordat ze de leeftijd van 6 jaar bereiken.
  • Om kinderen aan het idee van zwemmen te laten wennen, is het belangrijk dat ze andere kinderen zien zwemmen en plezier maken. Dit zal hen vervolgens helpen om zwemmen te associëren met plezier.
  • Ouders moeten mee het water ingaan en hun kinderen begeleiden zolang ze willen.
  • Het beste wat je kunt doen, is leren door te spelen en de aandacht van je kind trekken.
  • Het is belangrijk om je kinderen niet onder druk te zetten. Blijf zo ontspannen mogelijk zodat je kinderen zich ook kunnen ontspannen.
  • Een ontspannen omgeving zal je kinderen helpen genieten van de activiteit en ze motiveren om te leren zwemmen. Doe dus je best om er een positieve ervaring van te maken die je kind zal willen herhalen.

Deze simpele maar effectieve ideeën zullen de taak van je kinderen leren zwemmen veel eenvoudiger maken. Zoals je hebt gezien, de voordelen van zwemmen zijn talrijk en gaan een leven lang mee.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.