Waarom is het belangrijk om kinderen tafelmanieren te leren?

Door je kinderen tijdens de maaltijden een goede etiquette te leren, kunnen ze leren om beleefd en respectvol te zijn. Tafelmanieren betekent eten met gesloten mond, correct gebruik van bestek en beleefd zijn tegen anderen aan de tafel. Vandaag willen we wat advies geven om je te helpen deze belangrijke missie te volbrengen.
Waarom is het belangrijk om kinderen tafelmanieren te leren?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Het leren van goede tafelmanieren is een van de eerste en doorlopende taken waarmee ouders worden geconfronteerd. Kinderen zijn van nature rusteloos en speels. Maaltijden bieden een wereld aan mogelijkheden voor zowel leren als plezier maken.

Kinderen raken echter vaak afgeleid aan de eettafel, hebben driftbuien of beginnen ruzie te maken met broers en zussen. Dit kan leiden tot veel hoofdpijn bij ouders die willen genieten van een familiemaaltijd. Daarom willen we enkele tips delen over hoe je je kinderen respect en goed gedrag aan tafel kunt leren.

Waarom is het belangrijk om kinderen tafelmanieren te leren?

Eeuwenlang heeft de samenleving iemands opleidingsniveau en karakter beoordeeld op basis van tafelmanieren. Het eten heeft altijd een tijd van respect en eerbied betekend voor beschavingen over de hele wereld. In sommige samenlevingen is het zelfs een moment dat grenst aan heilig of religieus.

Tot op de dag van vandaag, wanneer een gezin gaat zitten om een ​​maaltijd te delen, is dit een moment dat een functioneel gezin definieert. Met dit in gedachten is het duidelijk waarom tafelmanieren zo fundamenteel zijn. Tegelijkertijd is het duidelijk waarom het zo belangrijk is dat kinderen goede manieren vertonen bij het eten met gasten of tijdens het eten in bijvoorbeeld een restaurant.

Klein kindje leert bestek gebruiken

Wat definieert een welgemanierd kind als het gaat om etenstijd?

Zonder twijfel zijn de regels voor etiquette die van toepassing zijn op het eten aan tafel en bij sociale evenementen veelvoudig. Velen van ons zijn zich niet bewust van rigoureuze protocollen en precieze regels.

We weten bijvoorbeeld niet allemaal hoe we een glas vast moeten houden, of in welke volgorde we bestek moeten wegleggen. Veel minder weten we welke vork we moeten gebruiken bij elke gang, enzovoort.

Toch hoeven we geen expert te zijn in tafeletiquette om te weten wat goede manieren zijn. Er zijn universele gedragscodes die vereisen dat kinderen beleefd en respectvol aan tafel zitten.

Een kind met goede tafelmanieren is iemand die rustig aan tafel zit. Het is een kind dat niet haast om te eten, dat vriendelijk om dingen vraagt ​​en om toestemming vraagt ​​waar nodig. Het is ook een kind dat niet speelt met zijn of haar eten of bestek, en die ‘”bedankt” zegt wanneer hij wordt bediend.

Natuurlijk is het niet gemakkelijk voor kleine kinderen om zich alle regels te herinneren van hoe ze zich aan de tafel moeten gedragen. Echter, als ze glimlachen, alsjeblieft en dankjewel zeggen, en stil zitten, dan zijn ze al een heel eind wat beleefdheid betreft.

Eten betekent voor beschavingen over de hele wereld altijd een tijd van respect en eerbied.

Wat kinderen moeten weten over beleefdheid

Tegen de tijd dat een kind 4 is, kan hij of zij beginnen met het leren van de basisregels van beleefdheid tijdens het eten. Hieronder vindt je een lijst met eenvoudige stappen die kinderen gemakkelijk kunnen onthouden en volgen.

 • Handen wassen voor het eten: het gaat niet alleen om goede tafelmanieren, het gaat ook om basishygiëne. Handen wassen is een onderdeel van gezond blijven.
 • Ouders helpen de tafel op te dekken of geduldig wachten om naar de tafel te worden geroepen.
 • Eenmaal aan tafel gezeten, wachten tot ouders en gasten beginnen met eten.
 • Alsjeblieft en dankjewel zeggen als je om eten of drinken vraagt.
 • Geen ellebogen op tafel zetten.
Gezin eet gezamenlijke maaltijd
 • Langzaam kauwen en de mond gesloten houden tijdens het kauwen.
 • Veelvuldig gebruik maken van servetten om je gezicht en handen te reinigen.
 • Nooit soep of drankjes slurpen.
 • Een kind zou nooit met bestek moeten spelen. Vorken, messen en lepels zijn strikt voor het eten. Als ze niet worden gebruikt, moeten ze ze naast het bord leggen.
 • Wanneer een kind klaar is met eten, moet hij of zij wachten op toestemming om van tafel te gaan.
 • Als het kind van tafel gaat moet hij dankjewel zeggen en aanbieden om de tafel en de keuken op te ruimen.

Goede tafelmanieren zijn belangrijk om te leren

Vergeet ten slotte niet dat het ware karakter van een kind tijdens de maaltijden aan het licht zal komen. Als een kind grof, chagrijnig of driftbuien heeft om zijn of haar zin te krijgen, zullen tafelmanieren weinig nut hebben.

In dit geval is het belangrijk dat ouders zich inspannen om altijd goed gedrag te eisen, niet alleen tijdens maaltijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.