8 voordelen van kunst voor kinderen

Voor kinderen heeft kunst talloze voordelen voor hun ontwikkeling op alle gebieden. Ze voelen zich er vrij, gefocust en ontspannen door. Lees meer.
8 voordelen van kunst voor kinderen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 11 februari, 2024

Kunst heeft voor kinderen grote voordelen en stelt ze bovendien in staat om hun emoties te uiten. Als een kind een artistieke activiteit ontwikkelt, verbetert het zijn fijne motoriek, precisie en zelfvertrouwen. Ze drukken zichzelf uit en laten al hun creativiteit los door te tekenen, schilderen en alles wat met kunst te maken heeft.

Schilderen bijvoorbeeld helpt hen een wereld vol kleuren, vormen en streken te ontdekken die in elkaar overvloeien en een wereld vol verbeelding doen ontstaan. Daarnaast kunnen we ze onderwijzen door het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld door met ze te schilderen. Houd in gedachten dat kinderen leren door imitatie en dat kunst niet alleen goed is voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Laten we er alles uit halen!

Kunst voor kinderen als communicatiemiddel

Kunst stimuleert de communicatie van kinderen met anderen en met zichzelf. Het is ook een fantastisch hulpmiddel om creativiteit, concentratie, expressie en gevoeligheid te ontwikkelen. Het is veel gemakkelijker voor kinderen om hun emoties, angsten, zorgen, sympathieën en antipathieën en angsten over te brengen door te schilderen of te tekenen. Daarom wordt kunst veel gebruikt in therapie, zodat ze zich vrij voelen om zich te uiten.

Vooral schilderen helpt de jongste kinderen, omdat ze nog niet weten hoe ze alles via taal moeten uitdrukken. Daarom communiceren ze door te tekenen of schilderen en bouwen ze een beeld van zichzelf op . Daarom is het goed voor ze om verschillende technieken uit te proberen die ook gepaard gaan met een fysieke sensatie. Bijvoorbeeld boetseren met klei of speeldeeg of schilderen met hun vingers om de textuur van de verf te voelen.

Ontdek de voordelen van kunst voor kinderen

Zoals we al zeiden, is kunst een vorm van communicatie voor kinderen en er zijn veel voordelen die het hen brengt. Laten we er hieronder een paar bekijken.

Een meisje met een zelfgemaakte tekening
Schilderen is een van de activiteiten die het gevoel van eigenwaarde van kinderen vergroot, omdat ze trots zullen zijn als ze hun voltooide werk zien.

1. Verhoogt het gevoel van eigenwaarde

Een kind dat tekent, schildert of boetseert, zal zich trots voelen op het resultaat van het werk dat hij of zij heeft gemaakt en dit zal hem of haar helpen om een gezond gevoel van eigenwaarde te hebben.

2. Verbetert de communicatie

Zoals we al zeiden, is kunst een manier om te communiceren met anderen, maar ook met jezelf. Het is makkelijker voor kinderen om uit te drukken wat ze voelen door middel van bijvoorbeeld een tekening dan met woorden.

3. Verbetert de oog-handcoördinatie

Het schilderen of tekenen van een tekening vereist dat het oog en de hand gecoördineerd worden om de motorische vaardigheden van kinderen te bevorderen.

4. Kunst verhoogt de concentratie bij kinderen

Tekenen of schilderen of andere kunst vereist concentratie, wat kinderen helpt op alle gebieden van hun leven.

5. Bevordert de creativiteit

Alle kunstactiviteiten, zoals knutselen of schilderen, zullen hun creativiteit stimuleren.

6. Kunst leert kinderen belangrijke waarden voor het leven

De waarden die ze door kunst leren zijn toewijding en inzet. Ze zullen met eigen ogen kunnen zien dat hoe meer ze zich inspannen en tijd aan hun werk besteden, hoe betere resultaten ze behalen. Dit zal hen helpen in alle aspecten van hun leven.

7. Verbetert de zintuigen

De twee zintuigen die het meest ontwikkeld worden door kunst zijn tastzin en zicht. Als we ze daarom aanmoedigen om beeldhouwwerken te maken of met hun handen te schilderen, verbeteren ze ook hun perceptie van de verschillende texturen en kleuren die alle artistieke instrumenten bieden.

8. Kunst helpt kinderen te ontspannen

Kunst voor kinderen, maar ook voor volwassenen, is een uitstekend hulpmiddel dat ons kan helpen ontspannen als we gestrest zijn. Schilderen en tekenen, gebruikt op momenten dat we nerveus zijn, helpen ons te focussen op wat we aan het doen zijn en te vergeten wat ons angstig maakt.

Kunst voor kinderen is belangrijk
Muziek is ook heel goed voor kinderen, omdat het hen helpt te ontspannen, hun verbeelding stimuleert en hun expressie vergemakkelijkt.

Hoe stimuleer je interesse in kunst voor kinderen

We hebben al enkele voordelen van kunst voor kinderen gezien. Laten we nu eens kijken hoe we die interesse kunnen stimuleren:

  • Geef ze materialen om te schilderen, tekenen of boetseren. Afhankelijk van hun leeftijd kun je materialen achterlaten zodat ze, als ze zich vervelen of zin hebben, kunnen tekenen, schilderen of boetseren.
  • Schrijf ze in voor kunstlessen. Als je kinderen van kunst houden en je ziet dat ze daardoor gemotiveerd zijn, kun je ze bijvoorbeeld inschrijven voor kunst- en knutsellessen. Ze zullen er zeker blij mee zijn.
  • Neem ze mee naar musea of naar verschillende beeldhouwwerken. Dit is een manier om tijd door te brengen met familie en bovendien hun eigen criteria te ontwikkelen over de werken die ze zien.
  • Speel muziek voor ze. Dit is een andere vorm van artistieke expressie die hen kan helpen om zich te concentreren op de verschillende taken waar ze voor staan.
  • Introduceer kunst spelenderwijs. Je kunt schilderijen van beroemde schilders namaken, thuis een museum organiseren met hun tekeningen en schilderijen, of een middag knutselen of beeldhouwen.

Kunst verbetert het leven van kinderen

In dit artikel hebben we het gehad over de enorme voordelen die kunst voor kinderen heeft. Daarom is het belangrijk om deze uitingen bij je kinderen aan te moedigen. Het is niet alleen een kwestie van schilderen of boetseren, maar ook van het verbeteren van veel aspecten van hun leven in het heden en voor de toekomst.

“Kunst is de uitdrukking van de diepste gedachten, via de eenvoudigste manier.
Albert Einstein

Aarzel niet om je kind kennis te laten maken met kunst en moedig zoveel mogelijk aan om hun emoties te uiten door te schilderen. Op deze manier zullen ze zich vrij, geconcentreerd en ontspannen voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mateu Lillo, B. (2018). Arteterapia la expresión de las emociones a través del arte en la infancia.
  • Solano, A. A., & Chornet, V. G. (2018). El arte en la primera infancia: propuestas destacables. Revista sobre la infancia y la adolescencia, (15), 70-97.
  • Monsalve Rojas, E., & Ríos Aguinaga, L. M. (2017). Las artes plásticas como lenguaje de las emociones y los sentimientos en la primera infancia (Bachelor’s thesis, Escuela de Educación y Pedagogía).
  • Sánchez, A. M., & Ruiz, D. L. “La caja mágica de Lily”: herramienta para el desarrollo emocional en la infancia a través del arte. In II Congreso Virtual Iberoamericano sobre Recursos Educativos Innovadores (p. 268).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.