Onze zonen zijn ook aanhankelijk en zorgzaam

Jongens huilen niet, zijn altijd stoer en laten hun emoties niet zien. Dit zijn stereotypen die gestopt moeten worden.
Onze zonen zijn ook aanhankelijk en zorgzaam

Laatste update: 25 november, 2018

Stop met die stereotypen: onze zonen zijn aanhankelijk, lief en zorgzaam net als onze dochters. Tederheid is geen kenmerk dat exclusief is voor meisjes. We moeten van dat stereotype af om eindelijk onze zonen op te voeden tot mensen met een behoorlijke emotionele intelligentie.

We moeten onze zonen opvoeden tot mensen die liefde en genegenheid begrijpen en waarderen als positieve eigenschappen. Zelfs vandaag de dag moeten we toegeven dat onze samenleving nog steeds geneigd is om die starre rolverdeling te accepteren die dicteert dat jongens sterk, flink en dapper moeten zijn.

Tegelijkertijd moeten meisjes gehoorzaam, gevoelig en mooi zijn. Deze rolverdeling, gebaseerd op geslacht, bepaalt niet alleen een stereotype: het bepaalt ook hoe we ons dienen te verhouden tot onze omgeving. De jongens van gisteren, die nu mannen zijn, vinden het moeilijk om over hun emoties te praten. 

Het is vaak moeilijk voor hen om hun gevoelens te uiten of openlijk empathisch en meelevend te zijn wanneer bepaalde situaties daarom vragen. We moeten één ding goed begrijpen. Het mannelijke geslacht is niet vrijgesteld van zijn eigen emotionele diepte. 

Jongens en mannen hebben hun eigen taal van liefde. En ook zij kunnen liefde en affectie overbrengen.

Onze zonen moeten leren hun emoties te tonen

Maar dan moeten we deze vaardigheden wel bij onze zonen promoten vanaf het moment dat ze jong zijn. Zonder twijfel zal dit hen in staat stellen een rijker gevoelsleven te hebben.

Het is belangrijk dat we onze jongens leren dat ze niet bang hoeven te zijn om hun emoties te tonen. We moeten hen begeleiden opdat ze kenners van gezonde relaties kunnen worden, vandaag en in de toekomst.

Kinderen opvoeden met emotionele intelligentie is synoniem van kinderen verstandig opvoeden. En elk kind verdient zo’n opvoeding.

Testosteron in de hersenen van de man en spiegelneuronen

Testosteron in de hersenen van je zonen en spiegelneuronen

Al vroeg, nog in de baarmoeder, hebben mannelijke foetussen een intense maar geleidelijke toename van testosteron. Het niveau van testosteron daalt drastisch nadat de baby is geboren en blijft laag tot de puberteit.

Neurologen hebben aangetoond dat dit hormoon de manier bepaalt waarop sommige kleine delen van de hersenen worden gedistribueerd en verbonden.

Dit zorgt er onder meer voor dat jongens informatie soms op een andere manier verwerken. Het verklaart ook waarom jongens soms impulsiever zijn dan meisjes, of meer competitief gedrag vertonen. Laten we echter niet vergeten dat het vrouwelijke brein ook een kleine hoeveelheid testosteron bevat. De hoeveelheid is weliswaar veel kleiner.

Betekent dit dat testosteron jongens agressiever en minder aanhankelijk maakt?

Dit is een klassieke misvatting. Ons is geleerd dat jongens genetisch voorbestemd zijn om sterker en agressiever te zijn dan meisjes.Dit is niet waar. Agressie en affectie hebben niets met erfelijkheid te maken – of althans niet zo veel als we graag denken. Agressie en affectie zijn gebaseerd op opvoedmethoden.

  • Jongens moeten worden opgevoed met dezelfde liefde, intuïtie en genegenheid als meisjes.
  • Jongens worden nooit agressief geboren. Als een jongen agressief is, heeft dat te maken met het gedragspatroon waarmee hij is opgevoed. Sommige jongens worden onder druk gezet om hun ‘mannelijkheid’ te bewijzen middels een bepaald gedrag. Dit is een zeer schadelijke, onjuiste en ontoereikende manier om kinderen groot te brengen.

Mannen hebben ook spiegelneuronen

Mannen en dus je zonen hebben ook spiegelneuronen 

Spiegelneuronen hebben een essentiële functie in onze cognitieve vermogens. Ze helpen ons contact te maken met anderen. Ze stellen ons in staat om ons te verplaatsen in anderen, anderen te imiteren, te begrijpen en ons emotioneel met hen te verbinden.

  • Vroeger werd er gezegd dat vrouwen de enigen waren die dit type zenuwcel hadden. Deze overtuiging was gebaseerd op het feit dat vrouwen vaak meer geneigd zijn tot begrip en zorgzaamheid. Ze neigen ook meer naar het aangaan van warme en aanhankelijke relaties en empathische gevoelens.
  • Het is tijd om duidelijkheid te verschaffen. Het mannelijke geslacht heeft ook spiegelneuronen. Het is zo dat babyjongens, net als meisjes, erg gevoelig zijn voor emoties. Ze reageren onmiddellijk op het lachende gezicht van hun moeder. Op dezelfde manier verbinden ze zich met hun vader als die hen met affectie en blijheid verzorgt.

Jongens zijn net zo goed in staat tot empathie en tot contact maken met anderen dan meisjes. Als ze echter op jonge leeftijd beginnen met het onderdrukken van hun emoties, dan zullen ze waarschijnlijk emotioneel gezien achteruit gaan. 

Ze lijken verder weg van ons. Het behoeft geen uitleg dat dat niet de juiste manier is om je zoon op te voeden.

Het belang van het opvoeden van je zonen met emotionele intelligentie

Het belang van het opvoeden van je zoon met emotionele intelligentie

Je zonen weten ook heel goed hoe ze moeten knuffelen. Ze maken zich zorgen om hun moeder. Ze worden bang als ze je zien huilen. Je jongens lachen als papa blij is. Zonen willen dicht bij hun vader zijn, voor genegenheid, zorg en plezier.

Daar is niets mis mee. Integendeel, het is geweldig om te zien hoe je kleintjes spontaan en onbezorgd hun emoties laten zien. Het is mooi om te zien hoe je zonen warmte zoeken bij anderen en ook weten hoe ze zelf warmte aan anderen kunnen geven.

Onthoud daarom elke dag het belang van een opvoeding van je zonen met emotionele intelligentie. Maak nooit de klassieke fout door dingen te zeggen als “jongens huilen niet“. Vraag je zoon niet stoer te zijn en zijn emoties te onderdrukken. Als je dat wel doet, stuur je incompetente en onvolwassen mannen de wereld in die enorm ongelukkig zullen zijn.

Doorspek je opvoeding met liefde en stimuleer zowel je zonen als je dochters affectie en emotie te tonen.

Afbeeldingen met dank aan Pascal Campion


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.