Moeten we onze kinderen alles geven wat ze willen?
Onze kinderen alles geven wat ze willen heeft een grotere impact op hun ontwikkeling dan je misschien denkt. Proberen om kinderen te beschermen tegen frustratie kan ertoe leiden dat ze verwend en ongemanierd worden.
“Ik wil de hele middag videogames spelen.” “Ik ga niet in bad.” “Koop dat voor me…” Dit zijn het soort eisen waaraan ouders kunnen voldoen als een manier om te voorkomen dat ze tranen zien, getuige zullen zijn van driftbuien of een scène waar anderen bij zijn.
Er zijn een aantal kinderartsen die ouders vertellen om kinderen te laten eten en slapen wanneer ze willen, zoveel als ze willen. Dit kan er echter voor zorgen dat kinderen wennen aan het feit dat hun ouders met alles instemmen.
Als gevolg van dit soort opvoeding, kunnen ze denken dat ze alles kunnen krijgen waar ze om vragen, zonder een inspanning te leveren. Ze worden egoïstische, oppervlakkige tirannen. Als je een glimlach op het gezicht van je kinderen wilt zien, dan kun je ze het beste goed opvoeden. Help ze om succesvolle mensen met goede waarden te worden.
De risico’s om je kinderen alles te geven wat ze willen
Als kinderen alles krijgen wat ze willen, dan hebben ze niet de mogelijkheid om frustratie te ervaren. Frustratie is een belangrijke en noodzakelijke emotie waarmee ze in de toekomst mogelijke uitdagingen kunnen aangaan. Bovendien worden ouders dienaren en proberen ze hun kinderen voortdurend alles te geven wat hun hartje begeert.
Deze kinderen geloven uiteindelijk dat hun ouders aan elke eis moeten voldoen, simpelweg omdat ze hun ouders zijn. Als gevolg hiervan voelen ze niet de verantwoordelijkheid om iets voor zichzelf te verdienen, omdat ze dat nooit hebben hoeven doen. Ze worden kleine dictators die hun ouders zien als dienaren die zich aan elke wil moeten onderwerpen.
Ten slotte zullen deze kinderen hoogstwaarschijnlijk egoïstisch, bazig, agressief, intolerant, materialistisch, oppervlakkig en zonder empathie worden. Ze zullen de waarde van inspanning niet kennen en zullen ook geen verantwoordelijkheid in hun leven willen nemen. Dus, als je erover nadenkt, is dit echt wat je voor jou en je kinderen wilt?
Als je besluit je kinderen te veel te verwennen en ze alles te geven waar ze om vragen, dan doe je ze geen plezier. Je helpt ze absoluut niet om te groeien of volwassen te worden.
Terwijl kinderen de neiging hebben om dingen te vragen die gemakkelijk te krijgen zijn, zullen je kinderen snel ouder worden. De dingen die ze eisen zullen alleen maar complexer worden.
De gevaren van kinderen alles te geven waar ze om vragen
Intolerantie door onze kinderen alles te geven
Kinderen beginnen frustratie te ervaren wanneer ze niet krijgen wat ze willen, vooral tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar oud. Dit is een belangrijk en waardevol onderdeel van het leren. Als ouders hun kinderen verwennen, zullen ze personen opvoeden die frustratie niet kunnen verdragen.
Ze zullen niet weten hoe ze situaties moeten aanpakken die niet naar hun zin zijn, of hoe ze zich moeten inspannen om te krijgen wat ze willen. Op de lange termijn weten ze niet hoe ze in de samenleving moeten functioneren.
Depressie
Naarmate kinderen ouder worden, neemt het niveau van hun eisen toe. Als je niet voor ze koopt of ze geeft wat ze willen, dan kunnen ze agressief worden, omdat ze hun emoties niet kunnen beheersen. Wanneer ze de adolescentie bereiken, dan zal dit in een depressie kunnen veranderen.
Onrust
Als kinderen alles hebben, hebben ze geen tijd om te gebruiken wat je hebt. In plaats daarvan raken ze gewoon verdwaald in de berg. Dit kan behoorlijk overweldigend worden en er zelfs voor zorgen dat ze angstig worden.
Driftaanvallen
Wanneer kinderen driftbuien hebben, moet je voorkomen dat je bedreigingen uit. Praat liever met hen en laat je woede niet zien.
- Blijf kalm en houd enige fysieke afstand.
- Laat ze weten dat je boos bent op hun gedrag, maar niet op hen.
- Houd je hoofd koel, maar laat ze zien dat je gevoelens hebt en dat hun gedrag niet goed is.
Hoe te voorkomen dat je verwende kinderen grootbrengt
- Stop met ja zeggen tegen alles en leer nee te zeggen wanneer je kinderen onnodige eisen stellen. Als ze iets willen, laat ze dan zien hoe ze dit kunnen verdienen door activiteiten die bij hun leeftijd passen.
- Het is belangrijk dat je let op de manier waarop je nee zegt. Doe het liefdevol, maar wees vastberaden. Wanneer je ‘nee’ leert te zeggen tegen je kinderen wanneer dat nodig is, draagt dit aanzienlijk bij aan hun gezonde ontwikkeling.
- Wees geduldig. Als je kinderen iets willen en je geeft het niet aan hen, dan kun je een driftbui verwachten. Het gaat wel weer over. Blijf kalm en oefen te allen tijde zelfbeheersing uit.
Als je de controle verliest, dan hebben je kinderen de manier gevonden om je te manipuleren en hun zin te krijgen. Als het je echter lukt om jezelf onder controle te houden, dan leer je je kinderen dat driftbuien hen niet zal geven wat ze willen.
Tot slot, voel je niet slecht, wat je doet is belangrijk en zal het karakter van je kinderen opbouwen. Nee leren zeggen is veel beter voor ze dan ze alles te geven wat ze willen. Je kinderen zullen je in de toekomst bedanken en je zult zien hoe positief het was om ze niet te verwennen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gómez Gómez, Olga; Martín Nieto, Javier. (2013) Cómo fomentar la autonomía y responsabilidad en nuestros hijos e hijas. CEAPA; Madrid; 46 págs. https://www.ceapa.es/sites/default/files/Documentos/Guia%20Como%20fomentar%20la%20autonomia%20y%20responsabilidad%20en%20nuestros%20hijos%20e%20hijas%20CEAPA.pdf
- Aprender a poner límites. Orientaciones para padres y educadores. (2014) 11 págs. http://apyma.es/wp-content/uploads/2014/02/1aprenderlimites.pdf