Plan de maaltijden van je baby goed: 4 tips

Het is van doorslaggevend belang dat je de maaltijden van je baby goed plant, om hun voeding te optimaliseren en tot een goede ontwikkeling te komen. Leer hoe!
Plan de maaltijden van je baby goed: 4 tips

Laatste update: 07 september, 2022

Goed geplande maaltijden voor baby’s zijn van cruciaal belang voor hun goede groei en ontwikkeling. Het is van cruciaal belang dat ze de hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om een toestand van evenwicht in hun inwendig milieu te bereiken. Anders kunnen in de loop der jaren chronische en complexe ziekten ontstaan. Lees verder om 4 tips te leren die je helpen bij het plannen van de maaltijden van je baby.

Voor we beginnen is het belangrijk op te merken dat ouders tijdens de eerste levensfasen bepaalde voedingsmiddelen moeten beperken of helemaal vermijden om complicaties te voorkomen. Bijvoorbeeld honing vóór het eerste levensjaar (vanwege het risico op botulisme), zout, rauw vlees, en suiker zo lang mogelijk.

Trucs om de maaltijden van je baby goed te plannen

Nu gaan we je een serie trucs laten zien om de maaltijden van je baby goed te plannen. Als je nog vragen hebt, kun je altijd een voedingsdeskundige raadplegen. Zo krijg je een menu dat aan elke individuele omstandigheid is aangepast.

Plan de maaltijden van je baby goed
Een weekmenu opstellen is een goede optie om je baby een goed dieet te geven. In het ideale geval zijn de voedingsstoffen over alle maaltijden goed verdeeld.

1. Maak een prognose van de maaltijden

De beste manier om de maaltijden van je baby te organiseren is door een weekschema van alle maaltijden te maken en zo tot een goede verdeling van voedingsstoffen te komen. Besteed vooral aandacht aan de hoeveelheid eiwitten die je kleintje binnenkrijgt. Eiwitten zijn de belangrijkste elementen bij de ontwikkeling van de weefsels, dus hun behoefte is in deze levensperiode groter (Engelse link).

Daarnaast is het ook belangrijk om kwaliteitsvetten en groenten in voldoende hoeveelheden op te nemen. Deze laatste voedingsmiddelen leveren een goede hoeveelheid essentiële micronutriënten, zoals vitaminen en mineralen. Dankzij hen worden verschillende processen, zoals het transport van zuurstof door het bloed, geoptimaliseerd.

2. Kook meer voedsel

Maak er een gewoonte van om iets meer voedsel klaar te maken dan je gaat opeten. Zo kun je altijd wat invriezen en als je weinig tijd hebt, kun je de restjes gebruiken om snel een gezond gerecht voor je baby te maken.

3. Gebruik babyvoeding

In de supermarkt is er een grote verscheidenheid aan babyvoeding die geschikt is voor kleintjes. Het is goed om eerst de etikettering te onderzoeken, maar in het algemeen zijn het uitwerkingen die verschillende hoogwaardige antioxidanten bevatten. Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de weefsels van het lichaam. Dankzij dit effect vermindert het risico om op middellange termijn ziek te worden, volgens een studie gepubliceerd in de Europees Tijdschrift voor Medicinale Chemie (Engelse link).

Merk op dat een goede optie is om zelfgemaakte purees te bereiden en ze dan in te vriezen. Op die manier worden alle ingrediënten met precisie gekozen en wordt de aanwezigheid van kunstmatige additieven of eenvoudige suikers vermeden. Beide stoffen kunnen veranderingen in het interne milieu veroorzaken en de goede werking van het organisme conditioneren.

A mother spoonfeeding her baby.
Babyvoeding is ideaal voor baby’s, want het bevat hoogwaardige antioxidanten. Als je ze thuis zelf bereidt, vermijd je de aanwezigheid van kunstmatige additieven.

4. Koop kwaliteitsproducten op het internet

Tegenwoordig zijn er veel webportalen die baby- en kindervoeding van uitstekende kwaliteit aanbieden. Niet alleen babyvoeding en puree, maar ook soepen en veel andere verschillende bereidingen. Deze producten worden bereid met verse en natuurlijke ingrediënten die erin slagen een aanzienlijke hoeveelheid essentiële voedingsstoffen te leveren. Voor mensen die weinig tijd hebben is dit een goed alternatief, want zo past babyvoeding in hun dagelijkse routine.

Plan babymaaltijden goed

Zoals je gezien hebt, zijn er verschillende trucjes die je kunt toepassen om babymaaltijden goed te plannen. Dit zal van cruciaal belang zijn om ervoor te zorgen dat ze goed groeien, zonder grote fysiologische veranderingen. Natuurlijk kan het nodig zijn, als er een onderliggende ziekte is , de menu’s aan te passen om de behandeling ervan te vergemakkelijken.

Vergeet tot slot niet dat voeding een van de gezonde gewoonten is die kinderen moeten aanleren, maar het is niet de enige die de goede werking van het lichaam bepaalt. Vanaf de eerste levensjaren is het namelijk van essentieel belang dat kinderen eraan wennen elke nacht een optimaal aantal uren te slapen. Ook regelmatige lichaamsbeweging is een must.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.