Graanpurees voor baby's: wat je moet weten
Graanpurees zijn veel voorkomende bereidingen in het dieet van baby’s en ze slagen erin een grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen te leveren, die nodig zijn voor de groei.
Om ze echter tot een gezonde optie te maken, is het van essentieel belang dat je goede ingrediënten kiest. Vermijd vooral de aanwezigheid van enkelvoudige suikers en andere additieven die de metabolische gezondheid van kinderen aantasten.
Het eerste wat je in gedachten moet houden, is dat enkelvoudige koolhydraten een heel negatieve invloed kunnen hebben op het lichaam van de baby en hem in de toekomst kunnen predisponeren tot problemen met de alvleesklier en insulineresistentie. Bovendien is het niet goed voor baby’s om te wennen aan erg zoete smaken. Dat zal hun voedselkeuzes namelijk bepalen als ze ouder zijn.
Wanneer granen in het dieet van een kind introduceren?
Om te beginnen moet opgemerkt worden dat granen niet vóór de zesde levensmaand in het dieet van de baby moeten worden opgenomen. Tot dan is moedermelk de beste voeding (Engelse link). Van daaruit kan veilig met aanvullende voeding begonnen worden.
Je moet in gedachten houden dat granenpurees geen essentieel onderdeel van het dieet van een baby zijn. Ze zijn ook niet de enige manier om deze voedingsmiddelen aan te bieden. Bovendien moet je vermijden dat je granen aan hun fles toevoegt. Dat bevordert namelijk een onevenwichtige energiebalans en predisponeert kinderen tot overgewicht.
Tegelijk moeten we vermelden dat er verschillende soorten granen zijn en dat ze niet allemaal dezelfde kwaliteit hebben.
De beste optie is meestal havermout. Dat bestaat namelijk uit beta-glucanen, elementen die zeer nodig zijn voor een goede spijsvertering. Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Nutritional Biochemistry (Engelse link) slagen deze erin de groei te stimuleren van de bacteriën waaruit de microbiota bestaat.
Pas op voor industriële graanpurees
Het is gebruikelijk kant-en-klare graanpurees in winkels te vinden. Hoewel ze gepromoot worden als zijnde natuurlijk, zijn ze dat in veel gevallen niet helemaal. De belangrijkste reden is dat ze toegevoegde suikers in hoge concentraties bevatten. Dit bevordert al op jonge leeftijd ontsteking van de alvleesklier.
Bovendien zijn de granen die in deze papjes voorkomen meestal overmatig fijngemalen, een toestand die een snelle opname van koolhydraten en een verhoging van de glycemische index bevordert. Op middellange termijn vertaalt zich dat in een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel en leidt het tot insulineresistentie.
De beste optie is altijd om thuis graanpurees te maken, om additieven te vermijden, en haver te combineren met andere ingrediënten (bijvoorbeeld maïs of tarwevlokken of rijstgriesmeel). Zo krijg je een voeding die vol zit met lange-keten koolhydraten, dus van goede kwaliteit.
Bovendien kunnen zelfgemaakte purees aangevuld worden met melk (een bron van vet en eiwit) of fruit (een bron van vezels).
Is het goed om volle granen in babyvoeding te verwerken?
Het beste is om altijd volle granen in het voedsel van je baby te verwerken, omdat ze opvallen door hun hoge vezelconcentratie. Dit element is essentieel voor een efficiënte darmtransit en om ervoor te zorgen dat de microbiota competent wordt.
Bovendien wordt regelmatige consumptie van vezels in voldoende hoeveelheden in verband gebracht met een lager risico op het ontstaan van chronische en complexe gezondheidsproblemen in de toekomst. Daarom raden deskundigen ook aan om elke dag van het jaar de inname van groenten en fruit te verhogen.
Graanpurees zijn heilzaam voor baby’s
Zoals je gezien hebt, zijn graanpurees bereidingen die verschillende voordelen hebben voor baby’s.
Het is goed dat ze met enige regelmaat in het dieet van kleintjes voorkomen, want ze geven kinderen energie en hoogwaardige voedingsstoffen. Ze dienen ook om de spijsverteringsfunctie van baby’s te verbeteren. Ze moeten echter in de context van een gevarieerde voeding worden opgenomen en niet alleen tot deze optie beperkt blijven.
Tot slot moet je bedenken dat commerciële versies van graanpuree niet zo heilzaam zijn als ze lijken. Hun ingrediënten zijn vaak te fijn gemalen en kunnen grote hoeveelheden enkelvoudige suikers en chemische additieven bevatten. Daarom vermijd je beter ultra-bewerkte purees en is het altijd beter ze thuis te bereiden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Krol, K. M., & Grossmann, T. (2018). Psychological effects of breastfeeding on children and mothers. Psychologische Effekte des Stillens auf Kinder und Mütter. Bundesgesundheitsblatt, Gesundheitsforschung, Gesundheitsschutz, 61(8), 977–985. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s00103-018-2769-0
- Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry, 61, 101–110. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010