Huishoudelijke taken die kinderen kunnen doen, op elke leeftijd
Huishoudelijke taken zijn een handig hulpmiddel om kinderen verantwoordelijk en onafhankelijk te leren zijn.
Het gezin is de eerste sociale kring waar een kind deel van uitmaakt. Dit maakt het een zeer bevorderlijke omgeving om sociale normen en waarden in de praktijk te brengen, waardoor er voor later in het leven gezonde vaardigheden zullen worden ontwikkelt.
Geef kinderen verantwoordelijkheden
Geef je kind kleine verantwoordelijkheden die passen bij zijn leeftijd. Maak duidelijk dat hij die taken moet uitvoeren.
Het is altijd goed om je kind te motiveren en aan hem uit te leggen waarom hij thuis moeten helpen, waarbij je het belang benadrukt van de taken die je hem toewijst. Op die manier zal hij ze graag doen.
Dit zal veel positieve effecten hebben, zijn zelfrespect wordt vergroot en hij zal zich belangrijk en nodig voelen in het gezin.
Tegelijkertijd leert hij werk waarderen. Hij zal beseffen dat huishoudelijke taken niet op magische wijze vanzelf worden gedaan, maar dat ze moeite kosten.
Hij zal ook over de voordelen van samenwerken leren. Elk gezinslid werkt samen als een ‘team’, zodat je huis een schone, nette en aangename plek kan zijn.
Dingen om in gedachten te houden bij het betrekken van je kind bij huishoudelijke taken
- Houd altijd rekening met de leeftijd en capaciteiten van je kind wanneer je kiest welke klusjes hij moet doen. Je moet hem verantwoordelijk houden voor taken die hij daadwerkelijk kan doen. Het idee is dat je kind zich aangemoedigd en succesvol voelt, naast het feit dat hij samenwerkt met zijn familie. Als er van een heel klein kind wordt verwacht dat het taken uitvoert die hij nog niet kan doen, dan raakt hij gefrustreerd, verliest hij het vertrouwen in zichzelf en wil hij het niet opnieuw proberen.
- Het proces van het betrekken van je kind bij huishoudelijke taken vereist geduld. Als iets niet goed werkt vanwege zijn gebrek aan aandacht of vaardigheden, bekritiseer hem dan niet en scheld hem niet uit. Wat je moet doen, is hem aanmoedigen en hem de juiste manier laten zien om het te doen. Zeg bijvoorbeeld “Kijk, het is beter om het op deze manier te doen.” terwijl je hem laat zien hoe het moet. Dat zal ervoor zorgen dat hij er beter in wordt.
Welke taken op welke leeftijd?
Het kiezen van klusjes die geschikt zijn voor het kind en zijn leeftijd is een fundamenteel onderdeel van dit proces. Elke taak vereist bepaalde vaardigheden en je kind zal in staat zijn om verschillende taken uit te voeren als hij ouder wordt.
Hieronder staat een gids met enkele activiteiten die geschikt zijn voor verschillende leeftijden:
2 tot 3-jarigen kunnen…
- Speelgoed opruimen. In het begin is het een goede strategie om dit karwei te begeleiden met een liedje. Een zeer bekend liedje is “Schoonmaken, opruimen, iedereen doet zijn deel.” Hetzelfde geldt voor kinderboeken.
- Zefstandig eten. Kies bestek waar hij zichzelf niet mee kan verwonden. Het is het beste om te beginnen met een plastic lepel en daarna een vork te introduceren. Hoewel eten en drinken op de tafel, de vloer of zijn kleding terecht kan komen, is het belangrijk om geduldig te zijn, zodat hij deze vaardigheid kan ontwikkelen.
- Zijn kleding opruimen: kleding van de vloer van zijn kamer of in huis oppakken en in de kast opruimen.
- De planten water geven is een andere taak die een kind leuk zal vinden en die hij op deze leeftijd kan doen.
- Hij kan ook vuilnis en rommel, zoals papier of karton, oppakken en weggooien.
4 tot 5-jarigen kunnen…
- Geef hem de leiding over zijn eigen persoonlijke hygiëne. Hij kan zijn eigen lichaam wassen met een spons of washand (met het toezicht van zijn mama of papa), zijn kleding kiezen en zich aankleden.
- Alleen naar het toilet gaan. Hij is toch al uit de luiers en dit zal hem aanmoedigen om alleen naar het toilet te gaan.
- De tafel dekken. Dit is een goede gelegenheid om hem te leren waar elk gebruiksvoorwerp moet liggen.
- De huisdieren voeren.
- Helpen de vaat af te wassen of af te drogen.
6 tot 9-jarigen kunnen…
- Zelfstandig onder de douche. Hij heeft niet langer zijn moeder of vader nodig om bij hem te zijn als hij aan het douchen is.
- Zijn bed opmaken. Zijn bureau schoon en netjes houden en zijn spullen voor school klaar leggen.
- Stofzuigen en de meubels afstoffen.
- Een eenvoudige maaltijd bereiden, zoals een boterham.
10 tot 12-jarigen kunnen…
- Zijn eigen kamer en andere kamers in huis schoonmaken.
- De hond uitlaten.
- Kleren ophangen die zijn gewassen.
- De telefoon opnemen.
Kinderen ouder dan 12 kunnen…
- Kleding strijken.
- Knopen aan naaien.
- De tuin doen.
- Helpen met het zorgen voor zijn broers en zussen.
- Naar de winkel gaan.
Het is echter belangrijk om te voorkomen dat klusjes met straf worden geassocieerd. “Als je niet doet wat je wordt gezegd, dan moet je de hele week de eetkamer vegen.”
Laat hem in plaats daarvan zien dat alle huishoudelijke taken belangrijk en noodzakelijk zijn. Het idee is om samenwerking als de regel in huis en in het leven te stimuleren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Goodnow, J. (1996). Contribuciones a la familia: las ideas de padres e hijos sobre las tareas domésticas. Infancia y Aprendizaje, 19(73), 19-33. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/02103709660560528
- Mendoza, R., Batista-Foguet, J. M., & Rubio, A. (2006). La cooperación de los adolescentes en las tareas domésticas: diferencias de género y características asociadas. Cultura y Educación, 18(3-4), 363-379. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/113564006779172966
- Landwerlin, G. M. (1997). El papel de los niños en la redefinición del trabajo doméstico en la nueva familia urbana española. Revista Internacional de Sociología, 39-56. https://search.proquest.com/openview/032da01b9737a0dabe85cab5742cef2b/1?pq-origsite=gscholar&cbl=1817790