Hoe kun je met je kinderen over vreemden praten

Het is belangrijk dat je kind zijn 'onderbuikgevoel' leert te gebruiken als het gaat om situaties met vreemden.
Hoe kun je met je kinderen over vreemden praten
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Met je kinderen over vreemden praten is niet altijd makkelijk, maar het is absoluut noodzakelijk dat ze het verschil begrijpen tussen beleefd zijn tegen anderen en veilig zijn. Niet iedereen is wat ze op het eerste oog lijken, en ook niet iedereen laat zien wie ze echt zijn.

Het is heel belangrijk voor ouders om de tijd te nemen voor een dergelijk gesprek met hun kinderen. Hierdoor zullen ze de levens van hun kinderen kunnen redden in mogelijke toekomstige omstandigheden.

Er zijn vier woorden waar veel ouders mee opgegroeid zijn: “Niet met vreemden praten!” Helaas zijn er gevallen geweest van ontvoerde kinderen en dit maakt vaders en moeders over de hele wereld doodsbang.

Kinderen hebben de neiging om met iedereen te praten. Het is goed om vriendelijk te zijn. Maar we moeten voorzichtig zijn met deze aanleg om met alles en iedereen open te zijn. We moeten onze kinderen de balans leren tussen vriendelijk zijn en gevaar herkennen, zodat ze zichzelf kunnen beschermen.

Kies je woorden zorgvuldig

Experts zeggen dat het beter is om niet het woord ‘vreemden’ te gebruiken als je hierover praat. Er zijn allerlei soorten volwassen. Familieleden, mensen die je kinderen wel kennen, en echte vreemden.

Sommigen proberen om kinderen te misleiden, zodat ze hun plannen uit kunnen voeren. Daarom is het belangrijk dat kinderen weten dat het alleen om vreemden gaat die ze niet kunnen vertrouwen.

Kies je woorden zorgvuldig als je over vreemden praat

Dit soort verdorven persoon is in het begin niet beangstigend voor kinderen, omdat ze vaak vriendelijk en charmant zijn. Het is erg gemakkelijk om een kind te ontvoeren met bijvoorbeeld een klein speelgoedje of snoep.

Om te zorgen dat je kind weet wat hij moet doen, kun je vragen stellen. “Wat gebeurt er als een volwassene je speelgoed of snoep aanbiedt?” “Wat gebeurt er als een man vraagt of je kunt helpen om zijn hondje te vinden?”

Je moet wachten op het antwoord van het kind. Daarna leg je aan hem uit dat hij, net als dat hij geen hond mag aaien die hij niet kent, ook nooit met een persoon mag praten die hij niet kent.

Educatie is je beste vriend

“Educatie is je beste vriend. Een geleerd persoon wordt overal gerespecteerd. Educatie is beter dan schoonheid en jeugd.”
-Chanakya-

Je kind moet begrijpen dat met vreemden praten alleen toegestaan is als hij met zijn vader of moeder. Of als hij met een andere betrouwbare volwassene is. En als deze betrouwbare volwassene zich vreemd gedraagt, moet het kind dit meteen aan zijn vader of moeder vertellen.

Als je kind vraagt waarom hij geen snoepje of speelgoed van iemand mag accepteren, of iemand niet mag helpen om zijn hond te vinden, zeg dan niet “omdat je dan misschien ontvoerd wordt”. Het is beter om te antwoorden met iets anders. “Ook al zijn de meeste mensen goed, zijn er ook een paar die dat niet zijn, en het is beter om veilig te zijn voor het geval dat.”

Daarbij is het belangrijk dat je kinderen begrijpen dat ze nergens naar toe mogen zonder toestemming.

Plan vooruit

Rollenspellen zijn een discrete en leuke manier om je kind te helpen leren wat ze in een mogelijk gevaarlijke situatie moeten zeggen of doen.

Je zult er rekening mee moeten houden dat in sommige gevallen kinderen een volwassene om hulp moeten vragen. Daarom is het belangrijk om over verschillende scenario’s te gaan die zouden kunnen gebeuren.

Vertel je kind bijvoorbeeld dat als hij op een openbare plaats verdwaald is, hij met een werknemer van de winkel of een andere moeder met een kind moet praten.

Leer je kinderen om hun instincten te vertrouwen als ze met vreemden praten

Leer je kinderen om hun instincten te vertrouwen als ze met vreemden praten

Het is belangrijk om je kinderen te leren op hun instincten te vertrouwen als het over mensen gaat, niet alleen met vreemden. De meeste gevallen van  misbruik  gebeuren met volwassenen die het kind al kent. Het is dus erg belangrijk dat je kind het verschil weet tussen wat goed is en wat niet.

Je kunt je kind dingen zeggen zoals: “Als je je raar begint te voelen, of  als je pijn in je buik krijgt, dan moet je naar je instincten luisteren”. Als iemand je ongemakkelijk laat voelen, ga dan weg van die persoon. Vertel het meteen aan een volwassene die je kunt vertrouwen.

Het is een goed idee om een lijst met regels op de koelkast te plakken, zodat je kinderen ze kunnen zien en ze kunnen onthouden. Deze lijst moet regels hebben zoals: “In dit gezin hebben we geen geheimen. Vertel mama of papa het meteen als er iets is”. Wellicht ook interessant voor jou

Buiten het bereik van kinderen houden: 9 gevaarlijke zaken in het huishouden
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Buiten het bereik van kinderen houden: 9 gevaarlijke zaken in het huishouden

We hebben allemaal de waarschuwing gezien die geschreven staat op een productlabel: "Buiten het bereik van kinderen houden." En het is waar.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.