Hoe leer je kinderen om te redeneren

Hoe leer je kinderen om te redeneren
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Hoe leer je kinderen om te redeneren? Zou je kinderen moeten leren om te redeneren? En wat betekent redeneren nou eigenlijk?

Als je jezelf ooit deze vragen hebt gesteld, nodigen we je uit om door te blijven lezen, want deze vragen zullen we beantwoorden.

Wat betekent het om te redeneren?

Redeneren is een capaciteit om problemen op te lossen. Dankzij ons vermogen om te redeneren kunnen we kennis gebruiken om de wereld te begrijpen.

Redeneren betekent internaliseren, leren, interpreteren en tot conclusies komen met betrekking tot een situatie en dit in het dagelijks leven gebruiken. Het is een mentaal proces dat ons weerhoud van leven volgens ons instinct. Het geeft ons het vermogen om een situatie te analyseren en rationaliseren wanneer dit nodig is.

Is het noodzakelijk om kinderen te leren redeneren?

Moeder leert zoon om te redeneren

Ja, je kinderen leren om te redeneren is noodzakelijk. Al op jonge leeftijd moet je je kind leren om zich te gedragen en hoe hij moet reageren op situaties.

Je kind moet weten hoe hij zich moet gedragen en communiceren thuis, op de opvang, in het park en elke andere plek waar hij heen gaat.

Als we onze kinderen dit goed leren, zullen ze leren om te kunnen redeneren. Ze zullen een eigen mening hebben en zelf conclusies trekken uit bepaalde situaties, gebaseerd op hun persoonlijke ervaringen.

Hoe leer je kinderen om te redeneren?

Om kinderen te leren redeneren moet je ze niet beschermen tegen moeilijkheden in het dagelijks leven en alle uitdagingen voor hun oplossen.

Als je je kinderen altijd geeft wat ze willen leer je ze maar één ding: als ik iets wil, word ik boos tot dat ik het krijg.

Een baby leren om te redeneren

Als je een kruipende baby wilt leren om te redeneren kan je het beste stoppen met elk obstakel weghalen (kartonnen dozen, bijvoorbeeld). In feite help je je kinderen als je obstakels om hen heen zet. Zo leer je ze om een andere weg te vinden en er omheen te kruipen.

Tijdens dezelfde fase kan je je kind leren om te redeneren door speelgoed op een stoel te zetten waar hij het kan zien. In het begin zal je kind naar het speelgoed kijken vanaf de grond. Daarna zal hij gaan bedenken hoe hij het kan pakken.

Wees niet verbaasd als je kind aan het kleed zal trekken om het speelgoed op de grond te laten vallen wanneer de stoel op een kleed staat. Wees ook niet verbaasd als je kind op een gegeven moment de stoel vast zal pakken en probeert op te staan om bij het speelgoed te komen.

Een 1-jarige leren om te redeneren

Tijdens het opgroeien van je kind zal stimulatie helpen om hem beter te leren redeneren. Wanneer je kind een jaar oud is kan je hem voorzien van verschillende ‘uitdagingen’ om hem te motiveren zichzelf te overtreffen en zijn doelen te behalen.

Laten we zeggen dat je hebt besloten om je kind een cadeau te geven. Stop het cadeau in een plastic doos met een deksel. Geef het cadeau aan je kind en kijk hoe hij reageert. Waarschijnlijk zal hij gebaren dat je de doos open moet maken. Laat je kind de doos zelf openmaken in plaats van het voor hem te doen.

Sta je kind toe om te experimenteren. Laat hem met de doos tegen de vloer aan slaan, tegen ander speelgoed en dan weer tegen de vloer. Terwijl hij dit doet komt de deksel er misschien af. Dan kan je kind zijn hand er in steken en zijn nieuwe speelgoed pakken.

Als dit het geval is, top! Je kind heeft geleerd dat hij iets kan breken, in dit geval openen, als hij het tegen de vloer aan slaat.

Maak je geen zorgen als het je kind niet lukt. Misschien is het tijd om hem andere handige motorische vaardigheden te leren die hij in de toekomst nodig heeft. Je kan hem leren om een deksel open te maken.

Spendeer wat tijd met je kind en laat hem zien hoe je een deksel openmaakt om zijn favoriete speelgoed of snoep te pakken.

Een peuter leren redeneren

Moeder tekent met dochter

Wanneer je kind 2 jaar is kan je hem heel veel meer leren. Als moeder kun je dit aanmoedigen.

Vanaf dit moment is je kind aan het leren om zich te gedragen naar de verwachtingen van het gezin. Hij leert bijvoorbeeld om niet op muren te tekenen, geen bladeren uit boeken te scheuren, hoe je moet eten met mes en vork en om zijn vieze handen niet aan zijn kleren af te vegen.

Terwijl je kind deze nieuwe dingen leert en ze uitvoert ben jij er bij om hem te corrigeren. Onthoud dat er geen enkel kind is die zich altijd aan de regels houdt.

Maar je kan je kind helpen te redeneren door uit te leggen waarom zijn gedrag incorrect is. Natuurlijk moet je de tijd nemen om deze redenen uit te leggen. Maar het is de enige manier voor je kind om te begrijpen en te onthouden wat je zegt. En aan het einde zal hij kunnen redeneren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sternberg, R. J., & Spear-Swerling, L. (1999). Enseñar a pensar. Santillana.
  • Sansone, B. P. (2015). La hora del cuento: enseñar a razonar a los niños a través de la lectura de cuentos (Vol. 10). Ediciones de la Torre.
  • Tueros, L. F. A. (2009). Evolución del razonamiento analógico en niños: seguimiento desde los seis hasta los once años de edad. Avances en Psicología Latinoamericana, 27(1), 97-110. https://revistas.urosario.edu.co/index.php/apl/article/view/35
  • García, F., Colom, R., Lora, S., Rivas, M., & Traver, V. (2000). Valoración de «Filosofía para Niños»: un programa de enseñar a pensar. Psicothema, 12(2), 207-211. https://www.redalyc.org/pdf/727/72712208.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.